Πώς και πόσο θα περικοπούν οι παλιές συντάξεις

 
- Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών
 
Περισσότερες από 900.000 κύριες συντάξεις που είχαν απονεμηθεί πρό του Μαίου 2016 και είναι υψηλότερες από τις συντάξεις - με τις ίδιες ακριβώς προυποθέσεις - όπως αυτές προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου βρίσκονται στα μέτρα των περικοπών που αποφασίστηκαν τα ξημερώματα.
 

Οι συντάξεις αυτές εμφανίζουν προσωπικές διαφορές που θα προσδιορισθούν επακριβώς μετά τον επανυπολογισμό τους από τον ΕΦΚΑ και θα περικοπούν από τον Ιανουάριο του 2019. Σημειώνεται ότι η περικοπή αφορά στην προσωπική διαφορά και δεν θα υπερβαίνει το 18% της κύριας σύνταξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ποσοστό αυτό περικοπής, δηλαδή το 18%, ορίστηκε ως «ταβάνι προστασίας» προκειμένου οι απώλειες να μην είναι μεγάλες στις υψηλές συντάξεις που εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες προσωπικές διαφορές από τις νέες συντάξεις.
 
Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 330 ευρώ.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, άρα αν δεν αλλάξει κάτι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ. Στον αντίποδα οι υψηλές συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές θα υποστούν δραματικές μειώσεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εργασίας οι μεσοσταθμικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα ανέλθουν στο 9%.

Το βάρος των μειώσεων θα μοιραστεί και στις επικουρικές συντάξεις μειώσεις οι οποίες θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%.
 
tovima.gr
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης