Περιφ. Ηπείρου:“Βάζει μπρος” ο πεζοπορικός τουρισμός


Παρουσιάστηκε σήμερα στα γραφεία της "Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε." η μελέτη για το "Εpirus Trail",   παρόντων του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνας Καλογιάννη, του Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Κων. Ντέτσικα, στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος, υπηρεσιακών παραγόντων κ.ά..



Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, "ο περιπατητικός τουρισμός είναι  ανεπτυγμένος σε όλη την Ευρώπη. Όπου υπάρχουν πιστοποιημένα μονοπάτια βάσει ορισμένων προϋποθέσεων, τα επισκέπτονται  καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου,    περιπατητές από όλο τον κόσμο. 

Ωφελημένες είναι οι τοπικές επιχειρήσεις από τη διαμονή σε καταλύματα και ξενοδοχεία, αλλά και από πωλήσεις τοπικών προϊόντων. Γενικά είναι  κάτι που ταιριάζει «γάντι» στην περιοχή της Ηπείρου. Με την παρουσίαση αυτής της μελέτης ξετυλίγεται κάτι καταπληκτικό. 

Αυτά θα δώσουνε μια υπεραξία στην περιοχή και μεγάλη αξία στους παραγωγούς προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. Θα είναι πολύ δυνατό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και υλοποιούν αυτόν τον σχεδιασμό, γιατί θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο μας, και χωρίς μεγάλα έξοδα".

Το Epirus Trail αφορά στην αποτύπωση και καταγραφή των μονοπατιών στις περιοχές Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων. Το μήκος του περιπατητικού δικτύου ανέρχεται σε 380 χλμ περίπου. Βασίζεται και αναδεικνύει τις παλιές οδικές αρτηρίες, μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες μετακινούνταν για αιώνες στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό.

Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2015 από την Περιφέρεια Ηπείρου (ΕΥΔ Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020) και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε».
Σήμερα παρουσιάστηκε η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην αποτύπωση και καταγραφή του μονοπατιού Κόνιτσα – Γράμμος – Σμόλικας – Αώος – Μέτσοβο. 

Στη δεύτερη φάση, που επίσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είναι η   αποτύπωση του μονοπατιού Τύμφη – Ζαγόρι – Μέτσοβο, και στην τρίτη περιλαμβάνεται η αποτύπωση του μονοπατιού Μέτσοβο – Περιστέρι – Τζουμέρκα. 

Όπως δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει δοθεί κατεύθυνση ώστε το δίκτυο να επεκταθεί προς τα όρη Σουλίου και Φιλιατών,  προς την περιοχή του Πωγωνίου και να προβλεφθεί διασύνδεση με τις γειτονικές περιφέρειες της Πίνδου.

Στόχος  είναι η σύνδεση των πεζοπορικών μονοπατιών, αποτελώντας ένα ενιαίο – λειτουργικό – ασφαλές δίκτυο μονοπατιών, ώστε να αναπτυχθεί ο πεζοπορικός τουρισμός στην Ήπειρο με την προσέλκυση ξένων πεζοπόρων.

 Στο πλαίσιο του έργου, εκτός της επίγειας σύνδεσης,  προβλέπεται η δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, για τη διευκόλυνση των χρηστών του δικτύου μονοπατιών.
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ