Όσα πρέπει να ξέρετε για την παιδική χοληστερίνη


Η υπερχοληστερολαιμία αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό ενηλίκων και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και συγκαταλέγεται στους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.



Τι ισχύει όμως για τα παιδιά; Κατά πόσο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των επιπέδων λιπιδίων στην παιδική ηλικία;

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων, ενώ υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης είναι πιθανό να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για τη συχνότερη εμφάνιση του εν λόγω προβλήματος στα παιδιά είναι σίγουρα πολλοί, με τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και τον καθιστικό τρόπο ζωής να παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Από την άλλη, βασική αίτια της διαταραχής είναι και το αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς είναι γνωστό ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης υπερλιπιδαιμιών, συγκριτικά με τα παιδιά φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Επομένως, θα ήταν καλό τα επίπεδα χοληστερόλης να ελέγχονται κατά διαστήματα και στα παιδιά και ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας ή το παιδί έχει αυξημένο σωματικό βάρος.

ourlife.gr
 madata.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ