Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Λουκέτο στο 30% των ΤΕΙ με σχέδιο «Αθηνά» 2


Στα σκαριά έχει το υπουργείο το σχέδιο «Αθηνά Νο 2», που θα οδηγήσει σε λουκέτο τουλάχιστον το 30% των ΤΕΙ που δεν θα συνδεθούν με πανεπιστήμια Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης σχεδιάζεται ώστε να γίνει «βελούδινα» και δεν εντάσσεται στον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, όμως τώρα δημιουργείται το θεσμικό υπόβαθρο.

 Έτσι, το υπουργείο παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς εισάγει στο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες, διάταξη που δίνει στον υπουργό αυξημένες εξουσίες και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αυτήν, ο υπουργός «έχει δικαίωμα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης ΑΕΙ με ερώτημα σε ΑΔΙΠ (Αρχή αξιολόγησης και ιδρυμάτων) και ΕΣΕΚΑ-ΑΔ (σ.σ: το συμβούλιο που αντικατέστησε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας)».

Με τον παλιό νόμο έπρεπε να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, που τώρα καταργούνται και αντικαθίστανται από Περιφερειακά Συμβούλια. Με τη νέα διάταξη χρειάζεται απλώς ερώτημα προς ΑΔΙΠ και ΕΣΕΚΑΑΔ.

Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου θεωρεί κομβικό το θέμα των ΤΕΙ, καθώς έχει αποφασίσει να συνδέσει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με τα πανεπιστήμια. Όμως στο θέμα των διδακτορικών σπουδών το υπουργείο κάνει πίσω, ανακοινώνοντας στους προέδρους των ΤΕΙ ότι δεν έχουν τώρα την δυνατότητα, αφού αυτό θα περάσει σε δεύτερο νόμο το καλοκαίρι.

Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, τα ΤΕΙ θα μπορούν να συμμετέχουν στη συνεπίβλεψη διδακτορικών των πανεπιστημίων χωρίς τη γνώμη των 2/3 της γενικής συνέλευσης κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, όπως σήμερα.

Σε αυτή τη φάση, το υπουργείο «περνάει» μόνο τα διετή τμήματα στα ΤΕΙ που θα απονέμουν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5, κάτι που βαθμιαία θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα περισσότερα ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα διετή τμήματα των ΤΕΙ θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Ανάμεσα σε άλλα, επανέρχεται η διάταξη που θεσμοθετεί ως ισοδύναμα με Master τα πτυχία τμημάτων με πενταετείς σπουδές. Η διάταξη ουσιαστικά αφορά πολυτεχνεία και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να λυθεί και το νομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μεταφορά όλων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) στις διατάξεις του γενικού λογιστικού.

dikaiologitika.gr
agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου