Σκληρή μάχη στις Πανελλαδικές για μία θέση στις δημοφιλείς σχολές


- Σε ποιες σχολές θα σημειωθεί «σφαγή» υποψηφίων 

Ξαναμοιράζει την τράπουλα στον αριθμό εισακτέων το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις φετινές βάσεις, όμως αναμένεται σκληρή μάχη των υποψηφίων για μία θέση στις δημοφιλείς σχολές. 



Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σε Ιατρικές, Χημικό, πολυτεχνικές, αρχιτεκτονικές, οικονομικά τμήματα αλλά και δημοφιλή τμήματα ΤΕΙ που αφορούν κυρίως σπουδές σε παραϊατρικά επαγγέλματα θα σημειωθεί «σφαγή» υποψηφίων μετά το κούρεμα θέσεων.

Ο νέος αριθμός εισακτέων δείχνει μείωση μόλις 97 θέσεων σε σχέση με πέρσι.

Στις Επιστήμες Υγείας αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ των υποψηφίων, με τα «στοιχήματα» να ποντάρουν ότι στο μάθημα της Βιολογίας θα γίνει «σφαγή». Αντίστοιχα και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, το πιο πολυπληθές από άποψη σχολών, για τις υψηλόβαθμες όπως οι πολυτεχνικές, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, μιας και τα Μαθηματικά και η Φυσική αποτελούσαν ανέκαθεν ναρκοπέδιο για τους υποψηφίους.

Οι φετινοί πρωταγωνιστές των Πανελλαδικών θα είναι οι «καραμπόλες» σε τμήματα και σχολές που ανοίγουν για υποψηφίους δύο επιστημονικών πεδίων, αλλά και οι αποτυχόντες αριστούχοι, μιας και η άνοδος των βάσεων που αναμένεται κυρίως στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο θα αφήσει πολλούς υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες εκτός της σχολής των ονείρων τους.

Τμήματα Χημείας: Ανοίγουν για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 2ο. Ο πήχυς των βάσεων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα παρά τη σφαγή που έγινε στο μάθημα των Μαθηματικών. Η διεκδίκηση όμως από τους υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, που αντί των Μαθηματικών εξετάζονται στη Βιολογία, ίσως τους δώσει προβάδισμα, μιας και στη Βιολογία σε καμιά περίπτωση δεν καταγράφεται η βαθμολογική σφαγή των Μαθηματικών.

Τεχνολογίας Τροφίμων: Ανοίγουν για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 2ο. Μπορεί οι θέσεις στα συγκεκριμένα τμήματα να έχουν αυξηθεί και οι βάσεις τους να παραμένουν χαμηλές, όμως και πάλι η ένταξη του 3ου Επιστημονικού Πεδίου σε αυτές μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις φετινές βάσεις.

Οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου σημειώνουν πολύ υψηλές επιδόσεις σε σχέση με αυτούς του 2ου και υπάρχει σοβαρή περίπτωση να ανεβάσουν τον πήχυ στα εν λόγω τμήματα, μιας και αρκετοί θα βρεθούν εκτός των αγαπημένων τους επιλογών λόγω της εκτόξευσης των βάσεων που αναμένεται στις σχολές των Επιστημών Υγείας.

Πληροφορική: Ανοίγουν για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 5ο. Αδικημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου για τους οποίους φέτος ανοίγουν τα τμήματα της Πληροφορικής.

Οσοι διεκδικούν από το 5ο Επιστημονικό Πεδίο τα ίδια τμήματα εξετάζονται σε Γλώσσα, Μαθηματικά, ΑΕΠΠ και ΑΟΘ, χωρίς να δίνουν ένα από τα πιο «σκληρά» μαθήματα, αυτό της Φυσικής, το οποίο κοστίζει κάθε χρόνο σε μια μεγάλη πλειοψηφία υποψηφίων εκατοντάδες ή και χιλιάδες μόρια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ