Αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς προαναγγέλλει η ΔΕΗ


Σε ανακοίνωση της η ΔΕΗ, επισημαίνει ότι μέσω των ΥΚΩ, που φουσκώνουν το τελικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, η ΔΕΗ θα πρέπει να εισπράξει 732 εκατομμύρια ευρώ, για έργα διασύνδεσης του δικτύου παροχής ηλεκτρισμού της ηπειρωτικής χώρας με νησιωτικές περιοχές



Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε., για την πλήρη ενημέρωση των πελατών της αλλά και γενικώς των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) διευκρινίζει τα εξής:

*Η ΔΕΗ τιμολογεί όπως κάθε προμηθευτής τις ΥΚΩ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με τις μοναδιαίες χρεώσεις που έχουν καθοριστεί από το 2012 (Ν.4067/2012). Το αντάλλαγμα των ΥΚΩ είναι οι επιπλέον πραγματικές δαπάνες της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Το αίτημα λοιπόν της ΔΕΗ για ανάκτηση των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών δεν «έρχεται για να καλύψει τις απώλειες της εταιρείας από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών» όπως γράφτηκε, αλλά για να ανακτήσει τις δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί για επενδύσεις και για λειτουργικά έξοδα που αφορούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται στην πρώτη στήλη οι δαπάνες που κατέβαλε κάθε χρόνο η ΔΕΗ για ΥΚΩ, στη δεύτερη στήλη τα ποσά που τιμολογήθηκαν, βάσει του νόμου του 2012, και στην τρίτη η διαφορά, δηλαδή η ετήσια υποανάκτηση από τη ΔΕΗ.



Είναι προφανές ότι η υποανάκτηση αυτή είναι πρακτικά σημαντικά μεγαλύτερη καθώς τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ είναι λιγότερα από αυτά που τιμολογούνται. Σημειώνεται ότι για τα έτη 2012 και 2013 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εγκρίνει αντάλλαγμα ΥΚΩ 810,55 και 848,90 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα (οι μικρές σχετικώς διαφορές από τον πίνακα διεκδικούνται από τη ΔΕΗ δικαστικά). Τα ποσά των ετών 2014-2015 είναι κατ’ εκτίμηση μεν πολύ κοντά στη πραγματικότητα δε.

*Καθίσταται σαφές από τον παραπάνω πίνακα ότι προκύπτει χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης συνολική υποανάκτηση των δαπανών της ΔΕΗ για τα έτη 2012-2015 που ξεπερνά τα 735 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιχείρηση αναμένει με ενδιαφέρον τα σχετικά αποτελέσματα από τη σημερινή επανεξέταση της ΡΑΕ επισημαίνοντας ωστόσο τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί!

Τέλος υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά: (α) Η επιβάρυνση στους λογαριασμούς από τη σταδιακή ανάκτηση των ποσών αυτών από τη ΔΕΗ θα είναι πολύ μικρή και προσωρινή και (β) τα όποια ποσά εισπράττει η ΔΕΗ επιστρέφουν αμέσως στην πραγματική οικονομία.

antenna

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ