Το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ροδόχρου ακμής


- Στις γυναίκες ακόμη και ένα ποτήρι εβδομαδιαίως συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της δερματικής πάθησης

 Οι πάσχοντες από ροδόχρου ακμή γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν κόκκινο κρασί διότι επιδεινώνει την πάθησή τους. 



Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι και το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης δερματικής πάθησης, τουλάχιστον στις γυναίκες.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Academy of Dermatology, ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Δερματολογίας και Επιδημιολογίας Γουέν-Τσινγκ Λι, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 83.000 γυναίκες, από τις οποίες περίπου 5.000 εμφάνισαν για πρώτη φορά ροδόχρου ακμή σε διάστημα 14 ετών.

«Ενοχα» όλα τα οινοπνευματώδη

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη συχνότητα και το είδος της κατανάλωσης αλκοόλ με τη ροδόχρου ακμή και διαπίστωσαν ότι όσες έπιναν έως ένα ποτήρι λευκό κρασί την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ροδόχρου ακμής, σε σχέση με όσες δεν έπιναν καθόλου. Ενώ όσες έπιναν πάνω από πέντε ποτήρια την εβδομάδα, είχαν 49% μεγαλύτερο κίνδυνο. Για τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά, πέντε ή περισσότερα την εβδομάδα αύξαναν κατά 28% τον κίνδυνο.

Καθώς η μελέτη περιλάμβανε μόνο γυναίκες, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ροδόχρου ακμής και στους άνδρες. Επίσης δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς το λευκό κρασί συνδέεται με την πρόκληση της εν λόγω δερματικής διαταραχής. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το αλκοόλ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Γενικότερα οι αιτίες της ροδόχρου ακμής είναι ασαφείς. Γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, καθώς επίσης η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε μικροοργανισμιούς (βακτήρια) επί του προσώπου.

Εκτός από το αλκοόλ, άλλοι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν εξάρσεις της ροδόχρου ακμής είναι το ηλιακό φως, η καφεΐνη, τα καυτερά φαγητά, το καυτό μπάνιο κ.α. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία, παρά μόνο αλοιφές και φάρμακα που επιφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων.



tovima.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ