Φλώρινα:Αρκούδα κάνει τσάρκα ανάμεσα στα σπίτια


- Ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια και τις αυλές σπιτιών 

Κοντά στις αγροτικές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στη Φλώρινα, στα περίχωρα, περιφέρεται τις τελευταίες ημέρες μια αρκούδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το μεγαλόσωμο ζώο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στα βορειοανατολικά της πόλης... 




...κοντά στις εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου της Φλώρινας, αναζητώντας φαγητό στα απορρίμματα και στις αυλές εγκαταλελειμμένων κατοικιών.


Ο Κώστας Μπομπότας φωτογράφισε το ζώο να περιφέρεται στην αυλή σπιτιού, που όμως δεν κατοικείται και όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φαίνεται ότι «το ζώο έχει συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία δεν είναι επικίνδυνο, και φεύγει μόλις επιχειρήσεις να τη διώξεις με φωνή».

Ο κ.Μπομπότας είναι πρόεδρος των Σαρακατσάνων Δυτικής Μακεδονίας και από τις διηγήσεις των παππούδων του γνωρίζει αρκετά για τος σχέσεις ανθρώπου-αρκούδας και δείχνει εξοικειωμένος με την συμπεριφορά του μεγαλόσωμου ζώου.

«Εάν είχε ανθρώπους και κοπάδια με τσοπανόσκυλα στα γύρω βουνά η κυρά "Μάρω" -όπως είναι το όνομα που έδωσε στην επισκέπτρια αρκούδα- θα σκιαζόταν. Τώρα δεν βλέπει ποιμενόξυλα, ούτε ποιμενόσκυλα και ανενόχλητη λόγω αναζήτησης τροφής φτάνει στα περίχωρα της πόλης» λέει.

Πριν από δέκα ημέρες έγινε γνωστό μέσα από φωτογραφίες και βίντεο ότι μια άλλη αρκούδα περιφερόταν στην ίδια περιοχή, αλλά ένα 24ωρο αργότερα βρέθηκε νεκρή από δηλητηριασμένο δόλωμα.

Όπως ανέφερε ο Πάνος Στεφάνου από τον «Αρκτούρο» η συγκεκριμένη αρκούδα, που εντοπίστηκε να περιφέρεται στο ίδιο σημείο με αυτή που βρέθηκε δηλητηριασμένη πριν από δέκα ημέρες, «δεν αποτελούν ζευγάρι, καθότι οι αρκούδες είναι μοναχικά ζώα και μόνο η θηλυκιά μέχρι την ηλικία των τριών ετών περιφέρεται με τα μικρά της στο δάσος».

Στην περίπτωση που υπάρξει οπτική επαφή του ανθρώπου με την αρκούδα ή για οποιοδήποτε λόγο βρεθεί στον ίδιο χώρο με το συγκεκριμένο ζώο, ο Πάνος Στέφανου αναφέρει «ότι δεν πρέπει κινηθούμε απειλητικά προς την αρκούδα, ενώ θα πρέπει να απομακρυνθούμε με τέτοιο τρόπο που στην περίπτωση περιορισμένου χώρου να αφήνουμε διάδρομο διαφυγής του ζώου».

Ο «Αρκτούρος», με αφορμή την παρουσία του συγκεκριμένου ζώου στην περιοχή της Φλώρινας, συνιστά ψυχραιμία. Ζητά από τον δήμο της πόλης να ελέγξει ότι όλοι οι κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης σφραγίζουν καλά και καλεί τους κατοίκους να μην πετούν υπολείμματα τροφών στους κήπους τους και να μην αφήνουν τα απορρίμματα στις αυλές των σπιτιών τους.

Η όσφρηση της Αρκούδας είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να αναγνωρίσει μυρωδιές τροφής από πολύ μακριά.

(φωτογραφία από τον Κώστα Μπομπότα)

 newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ