Ε. Φλωράκης, η Άρτα ακόμα ΔΕΝ τον τίμησε...


...Ενώ αντίθετα έρχονται από την Κύπρο να τον τιμήσουν

Το Σάββατο 13 Μαΐου και ώρα 11.00, ο π. Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο σημερινός Δήμαρχος Λευκάρων και π. Υπουργός και Ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους θα τιμήσουν τον Τζουμερκιώτη Στρατηγό Ευάγγελο Φλωράκη στο χωριό του Ρωμανό Αγνάντων.




Όπως είναι γνωστό οι προαναφερόμενοι πολιτικοί παράγοντες θα βρεθούν την προηγούμενη ημέρα (Παρασκευή) στην Άρτα με αφορμή εκδήλωση για την Κύπρο που οργανώνεται από την εφημερίδα "Γνώμη" ώρα 8.30 μ.μ. και στην οποία θα μιλήσουν στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας.

Στη προτομή του αδικοχαμένου Στρατηγού στο Ρωμανό Αγνάντων, οι Κύπριοι πολιτικοί θα καταθέσουν στεφάνια, τιμώντας έτσι τον Στρατηγό τους, όπως αυτοί ξέρουν να τιμούν τους ανθρώπους,  οι οποίοι ταύτισαν τη ζωή τους με τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.    

Σημειώνουμε ότι ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης με την επιβλητική του προσωπικότητα είχε καταφέρει να γίνει απόλυτα αποδεκτός και ενέπνεε σεβασμό και κύρος στην Κυπριακή κοινωνία. Ήταν μια προσωπικότητα που κατάφερε να δώσει το αίσθημα της ασφαλείας σε έναν χιλιοβασανισμένο και χιλιοπροδομένο λαό. 


Έτσι, σε ένδειξη τιμής προς τον αντιστράτηγο Φλωράκη, τον Τζουμερκιώτη αξιωματικό, ο οποίος αγάπησε και αγαπήθηκε από τους Κύπριους όσο λίγοι, η κυπριακή κυβέρνηση, αποφάσισε εκτός των άλλων τιμών που έκανε στο πρόσωπό του, ήταν να μετονομάσει τη ναυτική βάση στο Ζύγι της Λεμεσού σε ναύσταθμο "Ευάγγελος Φλωράκης"…


Το ιστορικό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ο ανδριάντας του αρχηγού σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας

Ξημερώματα της 10ης Ιουλίου 2002 συνετρίβη το μοιραίο ελικόπτερο Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα το τραγικό θάνατο του τότε Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξιάρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του Υποπλοιάρχου Νικόλαου Σεργίου, και των μελών του πληρώματος, Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή. 

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία με κατεύθυνση την αεροπορική βάση Πάφου για τη παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον Α/ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη. 

Το ελικόπτερο κατέπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 4.20 της 11ης Ιουλίου 2002 περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συγκλονίζοντας Ελλάδα και Κύπρο.

 Η παρουσία του εκλιπόντος στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυσή της. Σημειώνεται ότι επί ηγεσίας του Στρατηγού Φλωράκη πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το αεροναυτικό σκέλος της ΤΑΜΣ “Νικηφόρος-Τοξότης 2000″ με σμήνη μαχητικών αεροσκαφών F-16C και Α-7E της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταγωγικό αεροσκάφος C-130Η με αλεξιπτωτιστές της 1ης ΜΑΛ και του ΕΤΑ, τις φρεγάτες ΑΙΓΑΙΟΝ και ΣΑΛΑΜΙΣ, το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ και τις πυραυλακάτους ΜΠΛΕΣΣΑΣ και ΣΤΑΡΑΚΗΣ του ΠΝ. 

Ήταν ίσως η πλέον ρεαλιστική άσκηση που έγινε ποτέ στη Κυπριακή Δημοκρατία (παράλληλη διεξαγωγή των ΤΑΜΣ “Βεργίνα- Ναυαγός” και “Νίκη 2000″, εγκλωβισμός ζεύγους αναγνωριστικών RF-4E της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από αντιαεροπορικά TOR-M1 που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Πάφου, παρουσία του αεροπλανοφόρου CVN73 George Washington του Αμερικανικού Ναυτικού στα ανοιχτά της ΝΑ Μεσογείου).

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ:  "Ο Ηπειρώτης στρατιωτικός ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής στο μνημόσυνο που το 2011 είχε γίνει στα Κούκλια της Πάφου τόνισε ότι «ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ και οι άλλοι τέσσερις αξιωματικοί μαρτύρησαν με αυτή τη θυσία, την αδάμαστη θέληση του Ελληνισμού να αγωνιστεί ασταμάτητα ως την ώρα τερματισμού της τουρκικής κατοχής, της απελευθέρωσης και της ενότητας της πατρίδας μας».

Σημείωσε ότι «σύμβολο πατριωτισμού, αυτοθυσίας και απόλυτης αφοσίωσης στον αγώνα για την ελευθερία υπήρξε ολόκληρη η ζωή του Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη που σφραγίστηκε με το μαρτυρικό του θάνατο στα χώματα της Πάφου». 


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου στο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών που φονεύθηκαν τον Ιούλιο του 2002 κατά την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Ευάγγελος Φλωράκης, «άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ηπειρώτης στρατιωτικός ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση».

Πρόσθεσε ότι «είχα το προνόμιο να τον γνωρίσω ως Υπουργός Αμυνας και ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και να εκτιμήσω τα ξεχωριστά του χαρίσματα. Κορυφαίο όλων η γνήσια και αδιαπραγμάτευτη φιλοπατρία του». 


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Ομήρου επίσης υπογράμμισε ότι «ο μαρτυρικός θάνατος των πέντε παλικαριών αναδεικνύει ένα αυτονόητο και κορυφαίο συμβολισμό, ότι η κοινή θυσία Ελλαδιτών και Κυπρίων συμβολίζει την κοινή πορεία του Ελληνισμού ως αδιάσπαστης εθνικής και φυλετικής ενότητας μέσα στην πορεία του χρόνου».

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί ακόμα αμάχητο τεκμήριο, ανεξίτηλη σφραγίδα και ακατάλυτο αρραβώνα των κοινών αγώνων και της κοινής μοίρας του έθνους». 


Οπως είπε ο κ. Ομήρου, «σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των εθνικών μας πεπρωμένων με το βάρος της προσφοράς των ηρώων που τιμούμε και με συνείδηση της ευθύνης μας, δηλώνουμε παρόντες, μάχιμοι και αποφασιστικοί. Κοιτάζουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση». 

Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ




Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943, στο χωριό Άγναντα (Ρωμανό) των Τζουμέρκων. 

Εισάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεώς του. Φοίτησε στη Σχολή Πεζικού, το Σχολείο Διοικητών Μονάδων, τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, τη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, το Σχολείο Ανορθόδοξου Πολέμου, τη Σχολή Ειδικών Δυνάμεων, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. 

Από το Πεζικό τοποθετήθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομές).

Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, διοίκησε Υπομονάδες και Μονάδες του Όπλου του για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπηρέτησε ως επιτελής σε Σχηματισμό. 

Υπήρξε επίσης διοικητής του 31ου Συντάγματος Πεζικού στον Έβρο. Στην Κύπρο υπηρέτησε άλλες δύο φορές, ως Αξιωματικός Επιτελής της ΕΛΔΥΚ, όταν ήταν κατώτερος Αξιωματικός (1977), και ως Α’ Βοηθός Επιτελάρχη, στο βαθμό του Συνταγματάρχη.


Το 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Ταξίαρχου και υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της XV Μεραρχίας Πεζικού και ως Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 1996 διορίστηκε ως Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Έβρο, και στη συνέχεια Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.


Το 1999 του ανατέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, κατέχοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου. Αφού κρίθηκε στις 2 Μαΐου 00 από το ΣΑΓΕ ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του», ανακλήθηκε ταυτόχρονα στην ενεργό υπηρεσία και στις 20 Μαΐου 2000 διορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε αντικατάσταση του Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ