Κόλλησε στα δασαρχεία το γρήγορα ίντερνετ της Ηπείρου


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παθογένειας του ελληνικού δημοσίου και των ρυθμών χελώνας που εξακολουθούν να διατηρούν πολλές υπηρεσίες, αποτελεί το πολυδιαφημισμένο έργο του γρήγορου ίντερνετ και της κάλυψης αγροτικών περιοχών της χώρας.



Το έργο υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και ιδιώτες, και μεταξύ άλλων προβλέπεται να καλύψει αγροτικές περιοχές στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, η εγκατάσταση - λειτουργία της ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής στις «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% της ελληνικής επικράτειας, επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, τουλάχιστον από πλευράς όλων των αναδόχων, με αποτέλεσμα σε πλήρη λειτουργία να τεθούν ως τον ερχόμενο Ιούνιο μόνο τα δύο από τα τρία τμήματα του έργου που ανέλαβε ο ΟΤΕ, ανάμεσα κι αυτό των Ιωαννίνων.

Αντίθετα, προβλήματα εντοπίζονται στο έργο που ανέλαβε η Intrakat και περιλαμβάνει τους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Η Intrakat δεν χρησιμοποίησε παντού οπτικές ίνες, αλλά συνδυασμό οπτικών ινών με μικροκυματικές ζεύξεις ασύρματης πρόσβασης, για τις οποίες αποδείχθηκε ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα πρέπει να εγκαταστήσει συνολικά 285 κεραίες. Ομως, για την αδειοδότηση των κεραιών αυτών ακολουθείται η ίδια διαδικασία που αφορά και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. 

Το αποτέλεσμα είναι μέσα στον τελευταίο ενάμισι χρόνο να έχουν αδειοδοτηθεί μόλις 20 κεραίες (!), καθώς τα κατά τόπους δασαρχεία και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν ή αρνούνται να δώσουν την έγκρισή τους για την εγκατάσταση των κεραιών.
Η εταιρεία σε ορισμένες περιπτώσεις άλλαξε τον σχεδιασμό της και αντί για κεραίες εγκαθιστά πλέον οπτικές ίνες. 

Ωστόσο, για τις περιοχές που θα πρέπει να καλυφθούν με μικροκυματικές ζεύξεις το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους δεν μπορεί να προβλεφθεί! Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το εν λόγω έργο θα καθυστερήσει τουλάχιστον έναν χρόνο (μπορεί και περισσότερο αν δεν λυθούν τα προβλήματα της αδειοδότησης των κεραιών), ενώ πλέον έχει περάσει στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο - γέφυρα με χρηματοδότηση ύψους 53 εκατ. ευρώ.

 epiruspost.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης