Μαχαίρι σε 900.000 κύριες συντάξεις το 2019


- Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Νέες περικοπές έρχονται από το 2019, για περίπου χιλιάδες συνταξιούχους! Συγκεκριμένα, περίπου 900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μπαίνουν στη «μέγγενη» το 2019, όταν θα εφαρμοστεί η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τις περικοπές στην προσωπική διαφορά.



Οι απώλειες που θα υποστεί το περίπου 30% των σημερινών συνταξιούχων στις κύριες συντάξεις του, θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων και κλιμάκων, όπου την «μερίδα του λέοντος» θα έχουν κυρίως όσοι λαμβάνουν συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ.

Οι μειώσεις στις εν λόγω συντάξεις, αν τελικώς δεν τεθεί πλαφόν-ταβάνι προστασίας στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς, θα φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 350 ευρώ.

Ο μέχρι τώρα επαναϋπολογισμός περίπου του 50% των συντάξεων, εκτός του ΟΓΑ, έχει καταδείξει ότι η προσωπική διαφορά σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, φτάνει το άκρως εντυπωσιακό ποσοστό του 40%.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, να θεσπίσει ένα συγκεκριμένο πλαφόν-όριο περικοπής της προσωπικής διαφοράς. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχει ως σύμμαχο την Κομισιόν, που στο προσχέδιο μνημονίου της, κάνει λόγο για πλαφόν της τάξης του 22%. Αντίθετα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται το «ταβάνι» προστασίας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και επιπρόσθετα αδιέξοδα, στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό.

Από τον μέχρι τώρα επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, βάση των όσων δήλωσε η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές στις χαμηλές συντάξεις, ενώ και οι μέσες συντάξεις του ΙΚΑ, δεν θα δεχθούν ισχυρό «ψαλίδισμα».

Ποιοι συνταξιούχοι βρίσκονται στη ζώνη του κινδύνου

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις της κλίμακας «επικινδυνότητας», είναι κυρίως, οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ, για τους οποίους προκύπτουν προσωπικές διαφορές πάνω και από τα 400 ευρώ!

Επίσης μεγάλα «θύματα» αναμένεται να αποτελέσουν οι ένστολοι, οι γιατροί του ΕΣΥ με 35ετία, όπως επίσης και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, όπου οι προσωπικές τους διαφορές υπολογίζονται από 153 έως και 240 ευρώ.

Κόφτης στις επικουρικές το 2019

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, το 2019, σύμφωνα με τα υπό συζήτηση προσχέδια των Κομισιόν και ΔΝΤ. Η εν λόγω μείωση θα λειτουργεί ως «κόφτης» και θα ενεργοποιείται στην περίπτωση, που η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, δεν αποδίδει το δημοσιονομικό στόχο του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.ευρώ).

sofokleousin
 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ