Β.Τσίρκας: Στο ερώτημα “Ποια Ευρώπη Θέλουμε” πρέπει να δώσουμε καθαρές απαντήσεις


Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια και τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης, πραγματοποίησε την Πέμπτη 23-03-2017, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας. (Βίντεο)



Ο κ. Τσίρκας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην προκλητική και ρατσιστική δήλωση του κ. Νταϊσελμπλουμ για τον διαχωρισμό των ευρωπαίων πολιτών σε Βόρειους και Νότιους στη βάση πολιτιστικών χαρακτηριστικών.

«Με την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου από τον κ. Γιουνκέρ φαίνεται ότι το όραμα της Ευρώπης των λαών και της δημοκρατίας αρχίζει να μοιάζει με ένα επισφαλές οικοδόμημα κρατών - μελών», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Στη συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει ταυτιστεί με αέναη λιτότητα, με μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τις ανισότητες, με αδυναμία συλλογικής και αλληλέγγυας απάντησης σε νέες προκλήσεις, όπως είναι το προσφυγικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αγκυλωμένη στα συντηρητικά της ιδεολογήματα περί αναπτυξιακής λιτότητας με τα σύνορά της κλειστά, την οικονομία της παγιδευμένη στην ύφεση, το ισχυρό κοινωνικό κράτος καίρια λαβωμένο και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη χρησιμότητά της σε κάθετη πτώση».

Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κρίση που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, λέγοντας ότι: «Από αυτή την κρίση επωφελούνται μόνο οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, της εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης. Χωρίς την ήττα των δυνάμεων αυτών, αλλά και χωρίς την ανατροπή των αιτιών που τις εξέθρεψαν, οι κίνδυνοι που απειλούν τη συνοχή ακόμη και την ύπαρξη της Ε.Ε. δεν είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσουν».

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, ο Βασίλης Τσίρκας επισήμανε πως: «Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το προσφυγικό ζήτημα με λογική και ψύχραιμη διαχείριση, σε αντίθεση με τον παραλογισμό των κλειστών συνόρων και της όρθωσης τειχών. Η Ελλάδα στέκεται αρωγός, συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και πρέπει να παραμείνει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αδιαμφισβήτητα, τόσο η ελληνική Κυβέρνηση όσο και η ελληνική κοινωνία, όλο αυτό το διάστημα, κλήθηκαν να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και αποδείξαμε περίτρανα ότι οι αξίες μας, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Ο ελληνικός λαός κουβαλάει στις πλάτες του, στο όνομα της Ευρώπης, δυσανάλογο βάρος από αυτό που του αναλογεί».

O βουλευτής Άρτας συνέχισε την ομιλία του εστιάζοντας στις ιδρυτικές αρχές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: «Το διακύβευμα του 1957 για ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες των πολιτών για ανάπτυξη, εργασία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και που θα ακούει τη φωνή τους παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα», για να προσθέσει πως: «Οφείλουμε να δώσουμε καθαρές απαντήσεις στο ερώτημα “Ποια Ευρώπη Θέλουμε”. Στη βάση ποιων αξιών, αρχών, κατευθύνσεων και στόχων πρέπει να προχωρήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Κλείνοντας ο κ. Τσίρκας την εισήγησή του υπογράμμισε πως: «Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα απαντά εκτός των άλλων στο έλλειμμα που υπάρχει σήμερα στην Ε.Ε.: Έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και έλλειμμα κοινού σχεδίου για το μέλλον. Η Ελλάδα σήμερα, βγαίνοντας από την κρίση, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προοδευτική ανακατεύθυνση της Ευρώπης.

Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο που αρχίζει, για να μείνει ζωντανό το όραμα για μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη προς όφελος των πολιτών της, με πολιτικές συνοχής και σύγκλισης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ