Ο Δήμος Αρταίων, προχώρησε σε βεβαίωση των οφειλών προς την εφορία


Οι οφειλές παλαιότερων ετών προς το Δήμο Αρταίων πήραν το δρόμο τους -Εισπράττονται απ’ τις τράπεζες, μέσω Δ.Ο.Υ.! -Αφορούν απλήρωτα πρόστιμα, κλήσεις και τέλη - Θα αποσταλούν και τα χρέη για ύδρευση, στην εφορία; 



Εγκεφαλικά κόντεψαν να πάθουν αρκετοί συμπολίτες μας όταν πήγαν να δουν το λογαριασμό τους στις τράπεζες και τον είδαν μειωμένο από 1 ευρώ μέχρι κάποιες χιλιάδες.

Αναζήτησαν την αιτία της αφαίμαξης και όταν έμαθαν περί τίνος πρόκειται, εξοργισμένοι άρχισαν να διαμαρτύρονται αφού αιφνιδιάστηκαν και κανόνιζαν αλλιώς τις πληρωμές τους. Η αιτία που χρήματα από τους λογαριασμούς τους έκαναν «φτερά», είναι οι οφειλές προς το Δήμο Αρταίων που έμειναν απλήρωτες για χρόνια.

Ο Δήμος Αρταίων, είχε στείλει ειδοποιητήρια καλώντας να διευθετηθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν, κάποιοι όχι, είτε επειδή αδυνατούσαν, είτε επειδή θεωρούσαν πως μπορεί να υπάρχει ελαστικότητα από τις υπηρεσίες του Δήμου. Όμως ο Δήμος Αρταίων, προχώρησε σε βεβαίωση των οφειλών προς την εφορία.

Σύμφωνα με τα νέα μνημονιακά κόλπα, στα οποία μετέχει και η «πρώτη φορά» αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τόσο η εφορία, όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μπλοκάρουν τους λογαριασμούς των οφειλετών και κάνουν από μόνοι τους αναλήψεις για να ξεχρεωθούν τα οφειλόμενα, είτε είναι φόροι, είτε είναι ασφαλιστικές εισφορές.

Ήρθε λοιπόν και η ώρα για εκείνους που δεν ανταποκρίθηκαν στις οφειλές προς τον Δήμο Αρταίων, να βλέπουν αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους, προκειμένου να εξοφληθούν παλιότερες οφειλές.

Ποιες είναι 

Η μεγάλη πλειονότητα από τις οφειλές σύμφωνα με πληροφορίες είναι από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, τις οποίες αντιδήμαρχοι επί Οικονομίδη (κυρίως) αλλά και αργότερα τις έπαιρναν από τους απείθαρχους δημότες, αλλά αντί να τις «σβήσουν» τις έβαζαν σε κάποιο συρτάρι.

Κάποια στιγμή αυτές οι κλήσεις βγήκαν στο φώς και μετατράπηκαν σε χρέος το οποίο βεβαιώθηκε στην εφορία, η οποία με τη σειρά της τα έστειλε στις τράπεζες για είσπραξη από τους λογαριασμούς.

Άλλη κατηγορία οφειλών που αφορά όμως επαγγελματίες είναι το τέλος 2% επί του τζίρου, για οφειλόμενα πριν από το 2010, το οποίο επίσης βεβαιώθηκε και πήγε για είσπραξη από τις τράπεζες.

Υπάρχει επίσης μία κατηγορία, στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες που οφείλουν στο Δήμο από πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις –κυρίως πολεοδομικές- οι οποίες επίσης πήραν την άγουσα προς την εφορία και ακολούθως για είσπραξη από τους λογαριασμούς.

Τι είχε δηλώσει 

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, που απάντησε στις διαμαρτυρίες (το Νοέμβριο του 2015), για τα ειδοποιητήρια που αποστέλλονταν τότε, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανέρχονταν περίπου στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα τότε ο Δήμαρχος είχε επισημάνει πως μπορεί να έχει προκληθεί αναστάτωση στους δημότες που οφείλουν, ωστόσο εάν δεν γίνουν τα νόμιμα, τότε θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις προς το Δήμο, μιας και τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί στο ταμείο του Δήμου. «Κάποιες προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν υποσχεθεί σε αυτούς τους ανθρώπους να σβήσουν τις κλήσεις. Ποτέ δεν σβήστηκαν όμως. Πρέπει να υπάρξει ισονομία, αλλά και νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου.

Σκοπός μας δεν είναι το κέρδος, αλλά να επιστρέψουμε ανταποδοτικά και πάλι στην πόλη, με έργα και παρεμβάσεις, τα χρήματα αυτά» είχε αποκαλύψει τότε ο Δήμαρχος, δηλώνοντας όμως πως θα αποστέλλονταν από τον Δήμο έγγραφο στην ΚΕΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο θα ζητά την υποβολή αυτών των χρεών στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τους οφειλέτες. Φυσικά όπως αποδεικνύεται σήμερα τέτοια ρύθμιση δεν έγινε ποτέ, αλλά αντιθέτως τα οφειλόμενα έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς των οφειλετών στις τράπεζες.

Όμως σύμφωνα με πολλά τηλεφωνήματα που δέχεται η «ΗΧΩ της Άρτας», είναι και όσοι φοβούνται μήπως η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε κάτι ανάλογο για οφειλές σε άλλες υποχρεώσεις των δημοτών προς το Δήμο, όπως είναι τα τέλη ύδρευσης κ.λ.π. Ήδη, από καιρού εις καιρόν η ΔΕΥΑ-Α, προχωρά σε κόψιμο των υδροδοτήσεων σε όσους οφείλουν, αν και υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ρυθμίσεις, κάτι το οποίο οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑ το κάνουν.

Όμως η Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε καιρούς χαλεπούς να αναζητά από φτωχούς συμπολίτες ή από δημότες που βαρύνονται με τραπεζικά και άλλα χρέη, να έχουν και το άγος της ύδρευσης.

Στο κάτω-κάτω, το νερό δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά και προέρχεται από τη φύση και χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει.

 ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης