Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως 3 αυγά κάθε μέρα


Τα αυγά είναι πεντανόστιμα, έχουν υψηλή διατροφική αξία και μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους... 

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα αβγά, ειδικά οι κρόκοι, μπορεί να επηρεάζουν την διατροφή, αλλά το παρακάτω άρθρο σκοπεύει να το διαψεύσει αυτό.



Τα αυγά είναι πολύ θρεπτικά και ευεργετικά. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες και αποτελούν την καλύτερη φυσική πηγή πρωτεΐνης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και στην αποκατάσταση των ιστών.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, πρέπει να τρώμε τρία αβγά τη μέρα για να έχουμε ισορροπημένη διατροφή. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο κρόκος περιέχει πολλή χοληστερίνη, αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Η χοληστερίνη είναι ένα δομικό μόριο το οποίο έχει ζωτικό ρόλο στην κυτταρική μεμβράνη και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή τεστοστερόνης, οιστρογόνων και κορτιζόνης, τα οποία υποστηρίζουν την φυσιολογική ανάπτυξη του σώματος. Η χοληστερίνη επίσης παράγεται στο συκώτι, έτσι όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, το σώμα παράγει μικρότερες ποσότητες.

Η κακή χοληστερίνη οδηγεί στην παραγωγή πηχτών, σκληρών ιζημάτων τα οποία φράζουν τις αρτηρίες και μειώνουν την ευελιξία τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αντίθετα, η καλή χοληστερίνη προστατεύει την υγεία της καρδιάς, αφού μειώνει την κακή χοληστερίνη από τις αρτηρίες μεταφέροντας την πίσω στο συκώτι, όπου διασπάται και απομακρύνεται από το σώμα.

Τα αβγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλή χοληστερίνη, ενώ τα ακόρεστα λίπη από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά οδηγούν σε αυξημένη κακή χοληστερίνη.

Επομένως, καταναλώνοντας αβγά μειώνετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του πρόχειρου φαγητού. Η διατροφική αξία ενός ολόκληρου αβγού: Θερμίδες: 77 Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια Υγιεινά λιπαρά: 5 γραμμάρια Βιταμίνη B2: 15% της ΣΗΠ Βιταμίνη B12: 9% της ΣΗΠ Βιταμίνη B5: 7% της ΣΗΠ Βιταμίνη A: 6% της ΣΗΠ Σελήνιο: 22% της ΣΗΠ Φώσφορος: 9% της ΣΗΠ Φυλλικό οξύ: 5% της ΣΗΠ

Τα αυγά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες K, E, D και B6. Τα διατροφικά τους οφέλη: Υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου Οι κρόκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά για την ανάπτυξη του σε έμβρυα και νεογέννητα.

Η κατανάλωση αυγών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο θηλασμός βοηθάνε την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών. Μια έρευνα από το University of North Caroline έδειξε ότι η χολίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 24%. Προστατεύουν την υγεία των οστών

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την καλή υγεία των οστών, άρα η έλλειψη της οδηγεί σε κίνδυνο οστεοπόρωσης και άλλων ασθενειών των οστών.

Αυτή η βιταμίνη υπάρχει από την φύση της σε λίγα τρόφιμα, έτσι πολλοί έχουν έλλειψη. Ειδικά τον χειμώνα που δεν απολαμβάνουμε τον ήλιο για πολύ, μπορούμε να προσλαμβάνουμε βιταμίνη D μέσω των αβγών. Καταπολεμούν την έλλειψη σιδήρου Τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν κούραση, πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα.

Ωστόσο, δύο μεγάλα αυγά περιέχουν 2 milligram σιδήρου, έτσι η συχνή κατανάλωση μπορεί να τονώσει σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου σας. Προστατεύουν την όραση Οι κρόκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, ένα είδος καροτενοειδούς το οποίο προστατεύει και ενάντια στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία τύφλωσης.

Και τα πράσινα λαχανικά με φύλλα περιέχουν λουτεΐνη, αλλά το σώμα την απορροφά καλύτερα από τα αβγά. Οι κρόκοι είναι επίσης πλούσιοι σε ζεαξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τα μάτια από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα αυγά χαρίζουν μια αίσθηση κορεσμού και έτσι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα. Αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους και η πρωτεΐνη που περιέχουν τονώνει τα επίπεδα ενέργειας και αποτρέπει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου ή ινσουλίνης. Όπως φαίνεται, τρία αβγά τη μέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα!

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ