ΑΣΑΦ:Nαυαρχίδα ανάπτυξης το συσκευαστήριο


Στην ανάγκη να ευδοκιμήσουν οι συνεργασίες και ο πρωτογενής τομέας του Νομού Άρτας να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την κρίση με περισσότερη αυτοπεποίθηση έχει εστιάσει τη δράση του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας – Φιλιππιάδας, ο οποίος είναι ο μοναδικός ενεργός συνεταιρισμός της περιοχής, με συνεχή προσφορά και παρουσία για περισσότερα από 94 χρόνια. 



Παράλληλα, έχοντας ως ναυαρχίδα το συσκευαστήριο εσπεριδοειδών, με την επαναλειτουργία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βοήθησε στην ανάπτυξη της περιοχής και των παραγωγών. «Διαπιστώσαμε ότι η... παρουσία μας στην αγορά βοηθάει και στην καλύτερη απορρόφηση των προϊόντων και στην απόκτηση καλύτερων τιμών», μας λέει ο Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Το συσκευαστήριο Crop, στο οποίο μας ξενάγησε ο υπεύθυνος παραγωγής, Γιάννης Δέλλας, έχει ως κύριο όγκο απασχόλησης πορτοκάλια και μανταρίνια και σε μικρότερες ποσότητες ακτινίδια και λεμόνια.

Για το πορτοκάλι φέτος η χρονιά ήταν καλή σε όλη την Ήπειρο, με αυξημένη την παραγωγή, αλλά και καλύτερη ποιότητα. Αντίστοιχα, για το ακτινίδιο, όπως μας λέει ο Γ. Δέλλας, δεν ήταν η καλύτερη χρονιά του, λόγω της μονοκαρπίας, αλλά και της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό. «Τουλάχιστον, τα κενά που προήλθαν από τα ακτινίδια τα καλύπτουμε με την παραγωγή στα πορτοκάλια, όπου πάει καλά η αγορά», σημειώνει.

Σε φουλ σεζόν το συσκευαστήριο απασχολεί 150 άτομα, με δυναμικότητα 250 με 300 τόνους την ημέρα και 16.000 με 18.000 τόνους παραγωγή σε πορτοκάλια, μανταρίνια και ακτινίδια. «Η σεζόν μας κυμαίνεται από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι τέλη Απρίλη – αρχές Μάη ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση των προϊόντων.

Είμαστε καθαρά εξαγωγική εταιρεία και πουλάμε σε 15 χώρες», μας λέει ο Γ. Δέλλας. Ο τζίρος του συσκευαστηρίου είναι 1,5 εκατ. ευρώ και όλες οι ποσότητες εξάγονται, ενώ ο συνεταιρισμός φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ τζίρο, τα οποία περιέχονται από παροχή υπηρεσιών και εμπορία αγροεφοδίων και λιπασμάτων.

Συνεργασία και ομαδοποίηση 

Το κενό της απουσίας, εδώ και δύο χρόνια, του συνεταιρισμού στην Πρέβεζα προσπαθούν να καλύψουν από κοινού ο συνεταιρισμός με την ΕΑΣ Θεσπρωτίας και τα Ιωάννινα. Για τον λόγο αυτόν, στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία εταιρείας, ώστε να αγοράζουν εφόδια με καλύτερες τιμές, τις οποίες θα απολαμβάνει ο παραγωγός.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους υπόλοιπους νομούς. Ταυτόχρονα, τα επόμενα βήματα θα είναι προς την κατεύθυνση της ομαδοποίησης και του συνεργατισμού», τονίζει ο Ν. Γκίζας.

Παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια, ο συνεταιρισμός συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, ενώ βρίσκονται και σε συνεργασία με τη Venous (κομπόστες), με το Βελβεντό (ροδάκινα και μήλα), με τη Σκάλα Λακωνίας (εσπεριδοειδή) και με την Καβάλα και τη Βέροια (ακτινίδια). Αυτές οι συνεργασίες έχουν σκοπό την προβολή των προϊόντων, ο καθένας από την πλευρά του, αλλά σε κοινούς πελάτες.

«Οπότε, μέσα από αυτήν τη συνεργασία έχουμε κοινούς πελάτες, εξασφαλίζουμε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί για να έχουμε καλύτερο αύριο», τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Με το βλέμμα στα… ακτινίδια 

Στα επόμενα βήματα της συνεταιριστικής δράσης είναι και η παρέμβαση στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, που παρουσιάζουν μια αυξητική τάση με τις νέες ποικιλίες. Ήδη, υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι, που βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, καθώς και επιπλέον αποθηκευτικών χώρων.

«Δεν θέλουμε να μείνουμε στη μοιρολατρία και στα προβλήματα, που υπάρχουν. Τα ξέρουμε τα προβλήματα και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα το παλέψουμε, ώστε η κρίση να μας βγάλει πιο δυνατούς. Να είμαστε δίπλα στους αγρότες και στους παραγωγούς της περιοχής για να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε», υπογραμμίζει ο Ν. Γκίζας.

Στα σκαριά αγροδιατροφικό πάρκο 

Την ανάγκη να δοθεί βάρος στην έρευνα και στην καινοτομία επεσήμανε ο Νίκος Γκίζας. Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, ο συνεταιρισμός σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Ηπείρου κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση, ενώ υποδείχτηκε και συγκεκριμένος χώρος, στον κάμπο της Άρτας, για την ίδρυση και τη λειτουργία αγροδιατροφικού πάρκου, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.«Επιδιώκουμε να γίνει το αγροδιατροφικό πάρκο.

Υπάρχουν ήδη οι εγκαταστάσεις, σε μια έκταση 200 στρεμμάτων. Εκεί θα αναπτυχθούν δράσεις, με στόχο τις καλύτερες καλλιεργητικές φροντίδες, ώστε να παράγουμε ποιοτικότερα προϊόντα στην περιοχή, αλλά και να κερδίσει ο παραγωγός, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, που είναι το ζητούμενο, ώστε ο πρωτογενής τομέας να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.

Πιστεύω ότι αυτή η πρόταση θα περπατήσει, γιατί χωρίς έρευνα και καινοτομία, ως απαραίτητο συστατικό για το αύριο, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην κρίση, αλλά και να αποτελέσουν εφόδιο για όλους εμάς, οι οποίοι πράγματι θέλουμε να μείνουμε στον πρωτογενή τομέα», υπογραμμίζει ο Ν. Γκίζας.

 http://epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης