Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Ιόνια μπήκε στην καθημερινότητα των Ηπειρωτών!


Ο νέος αυτοκινητόδρομος, που ήταν αίτημα πολλών ετών, γίνεται πραγματικότητα. Στην κυκλοφορία παραδόθηκε το πρώτο τμήμα από την Πέρδικα μέχρι την Καμπή της Άρτας. Πρόκειται για 37 χιλιόμετρα νέου οδικού άξονα που ενοποιείται με την παράκαμψη Φιλιππιάδας- Άρτας, δημιουργώντας ένα ενιαίο τμήμα αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους 51 χιλιομέτρων.

Τα εγκαίνια του δρόμου έκανε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, στην γέφυρα Τσαγκαρόπουλου, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που έχουν κατασκευαστεί σε όλο το μήκος της Ιόνιας.

Το μήκος της γέφυρας ανέρχεται στα 447 μέτρα και θεωρήθηκε ως μία από τις πιο δύσκολες στην κατασκευή.

Έγινε με τη μέθοδο της προβολοδόμησης, η οποία εφαρμόζεται σε παρόμοιου τύπου έργα.
Αποτελείται από εννέα μεσοβάθρα και το ύψος της είναι αυτό που της προσδίδει ακόμη πιο εντυπωσιακό χαρακτήρα.


 Το τμήμα Καμπή-Πέρδικα έχει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους, στη Φιλιππιάδα, στον Γοργόμυλο, στον Αμμότπο και στο Τέροβο, ενώ διαθέτει και έναν σταθμό διοδίων, στο Τέροβο. Ο σταθμός δεν θα λειτουργήσει σε αυτή την φάση αλλά με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου.

Τον υπουργό καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Νέας Οδού Μιχάλης Γουρζής, ο οποίος έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραδοθεί το τμήμα από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία και στη συνέχεια το τμήμα από την Πέρδικα μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας. 

Τελευταίο αναμένεται να παραδοθεί το τμήμα από την Αμφιλοχία μέχρι το Μενίδι της Άρτας, καθώς υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες σε ένα κομμάτι του δρόμου μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων στη θέση "Τρίκελο". Το σημείο αυτό κρατά δεσμευμένα 27 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου.

Ο Υπουργός Υποδομών μίλησε για μία ιδιαίτερα μέρα για την Ήπειρο καθώς παραδίδεται ένα μεγάλο τμήμα της Ιόνιας που συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης και την δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών για την περιοχή.

"Ο προγραμματισμός για τις μεγάλες υποδομές ολοκληρώνεται και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε το έργο σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Κακαβιά όπως και το εσωτερικό δίκτυο της Ηπείρου. Η Ήπειρος θα ανακτήσει την αίγλη της και οι Ηπειρώτες θα μπορέσουν να ξανακτίσουν την Ελλάδα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Ο Υπουργός τέλος ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδη και να μην συμβεί ούτε ένα μικρό ατύχημα.


Παρακάμπτονται τα "Τέμπη της Ηπείρου"


Στο χώρο των εγκαινίων παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Καχριμάνης και πλήθος φορεών της περιοχής. 

Το Καμπή-Πέρδικα μήκους 37χλμ. αντικαθιστά το σημερινό οδικό τμήμα της Εθνικής Οδού Άρτας-Ιωαννίνων, ένα από τα στενότερα, δυσκολότερα οδικά τμήματα στο οποίο κάθε χρόνο ο φόρος αίματος είναι μεγάλος καθώς συμβαίνουν δεκάδες τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Από το σύνολο του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού, το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως «Τέμπη» της Ηπείρου και λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής.

Ξεκινά από την υφιστάμενη παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας και συγκεκριμένα από την Φιλιππιάδα Άρτας και καταλήγει στην Πέρδικα Ιωαννίνων. 
 
Μαζί με την Παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας δημιουργούν ένα συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 53χλμ. Το τμήμα αυτό θα συντομεύσει την χρονοαπόσταση από/προς τα Ιωάννινα κατά περίπου 30 λεπτά, μικραίνοντας ακόμα περισσότερο τη διαδρομή. 
 
 Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα παραδίδοντας στην κυκλοφορία το νέο αυτό τμήμα παρακάμπτονται τα «Τέμπη της Ηπείρου». Μολονότι η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους οδηγούς. 
 
Το νέο τμήμα αντικαθιστά την πολύ δύσκολη σημερινή διαδρομή που χαρακτηρίζεται από την στενότητα του δρόμου, τα πολύ άσχημα χαρακτηριστικά του οδοστρώματος ενώ κινείται ανάμεσα σε ορεινούς όγκους που ιδιαίτερα το χειμώνα κάνουν την συγκεκριμένη διαδρομή ιδιαίτερα επικίνδυνη.

 Το τμήμα Καμπή-Πέρδικα έχει 4 ανισόπεδους κόμβους: 1.Ανισόπεδος Κόμβος Φιλιπιάδας, 2.Ανισόπεδος Κόμβος Γοργόμυλου, 3.Ημικόμβος Αμμοτόπου, 4.Ανισόπεδος Κόμβος Τερόβου. Διαθέτει 2 λωρίδες + ΛΕΑ

Στο τμήμα θα λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων Τερόβου, όχι όμως από την παράδοση που έρχεται αλλά από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου στα τέλη Μαρτίου.

 ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου