Οι πρώτες κότες παρένθετες μητέρες!


- Θα γεννήσουν αβγά από σπάνιες ράτσες πουλερικών

Τις πρώτες κότες στην Ευρώπη που έχουν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να μην παράγουν τα δικά τους κοτόπουλα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως παρένθετες μητέρες για να γεννήσουν αυγά από άλλες σπάνιες ράτσες πουλερικών, δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες. 
 

Το επίτευγμα

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου - του ίδιου ερευνητικού κέντρου από όπου είχε προέλθει το διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο «Ντόλι»- με επικεφαλής τον δρ. Μάικ ΜακΓκρού δήλωσαν ότι το επίτευγμά τους θα βοηθήσει να διατηρηθούν πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και να βελτιωθεί η παραγωγή των εμπορικών πουλερικών.

Οι επιστήμονες αφαίρεσαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (DDX4) που παίζει ρόλο-κλειδί στη γονιμότητα μιας κότας. Οι γενετικά τροποποιημένες κότες ήσαν στείρες και δεν μπορούσαν πλέον να παράγουν δικά τους αυγά, αλλά κατά τα άλλα ήσαν υγιείς.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να εμφυτεύσουν σε αυτές τις μεταλλαγμένες κότες γεννητικά κύτταρα από άλλα πτηνά-δωρητές, έτσι ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν μέσα στα αυγά.

Έτσι, τελικά οι παρένθετες μητέρες θα παράγουν αυγά που θα περιέχουν το γενετικό υλικό του πτηνού-δωρητή. «Ενδιαφερόμαστε για τα πουλερικά, επειδή είναι εκείνο το ζώο με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον πλανήτη και επίσης θέλουμε να προστατεύσουμε όλες τις διαφορετικές ράτσες πουλερικών που υπάρχουν», δήλωσε ο ΜακΓκρου. Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Development».

Η ποικιλομορφία

Όπως είπε, όσο περισσότερο διατηρείται η γενετική ποικιλομορφία στα πουλερικά, τόσο πιο ανθεκτικά είναι αυτά είναι στις ασθένειες των πτηνών, όπως τα νέα στελέχη της γρίπης. Οι επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν μια μεγάλη τράπεζα γενετικών δεδομένων, η οποία θα διατηρεί κατεψυγμένα δείγματα από όσο γίνεται περισσότερα σπάνια πουλερικά.

Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο οι εν λόγω γενετικά τροποποιημένες κότες θα μπορούσαν να είναι παρένθετες μητέρες όχι μόνο για άλλα είδη πουλερικών, αλλά επίσης για άλλα πιο μακρινά είδη, π.χ. απογόνους αετών. Από την άλλη, η ίδια γενετική τεχνική θα μπορούσε να δοκιμασθεί σε πάπιες, χήνες, ορτύκια κ.α.

 tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ