Γιατί ο οργανισμός μας ζητά γλυκό μετά το φαγητό;


-Τι δείχνει αυτό για την υγεία μας;

Τα γλυκά είναι ο χειρότερος εχθρός της υγιεινής διατροφής, ωστόσο είναι από τα πιο αγαπημένα και εθιστικά τρόφιμα για μικρούς και μεγάλους. Διαβάστε που οφείλεται ο εθισμός.



Αποτελεί μία από τις συχνότερες ερωτήσεις ατόμων που προσπαθούν να χάσουν βάρος και το ένστικτό τους για «κάτι γλυκό» τους εμποδίζει. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να φάνε κάτι γλυκό για να κλείσουν το γεύμα τους και αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

- O πρώτος λόγος είναι η συνήθεια, η δύναμη της οποίας είναι πολύ μεγάλη. Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για πραγματική ανάγκη για ζάχαρη, αλλά για τo φαινόμενο κάποιος να είναι συνηθισμένος μετά από κάτι αλμυρό να τρώει γλυκό.

- Ο δεύτερος λόγος, και ίσως ο πιο συχνός, είναι γιατί το κυρίως γεύμα απορροφήθηκε και αξιοποιήθηκε πολύ γρήγορα (μέσα σε μισή ώρα) από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει όταν το πιάτο γεμίζει με εύπεπτους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα άσπρα ζυμαρικά και ρύζι, στο άσπρο ψωμί, σε ζύμες, σος και άλλα έτοιμα γεύματα. Μετά από ένα τέτοιο γεύμα, τα ζάχαρα (γλυκόζη) στο αίμα πέφτουν εξίσου απότομα με το όσο ανεβαίνουν, αφήνοντάς σας να πεινάτε ακόμη περισσότερο.

-Ο τρίτος λόγος είναι ψυχολογικός. Το στρες αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία σας κάνει να πεινάτε περισσότερο. Την ίδια στιγμή οι λιπαρές και πλούσιες σε ζάχαρη τροφή φαίνεται πως δρουν κατευναστικά στις περιοχές του εγκεφάλου που παράγουν τα συναισθήματα.

Μπορεί η «ανάγκη για γλυκό» να είναι ένδειξη πως έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ασθένειας όπως ο διαβήτης; H επιθυμία για γλυκό σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα από τα συμπτώματα του ζαχαρώδη διαβήτη. Παρ’ όλ’ αυτά η χρόνια υπερβολική αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, συνδυαστικά με άλλους παράγοντες κινδύνου, ενδέχεται να πυροδοτήσει στην εμφάνιση της νόσου.

Πώς να απεξαρτηθείτε από τη ζάχαρη;

 - Κόψτε τη συνήθεια σταδιακά, με μικρότερες ποσότητες ή μέρα παρά μέρα. - Χρησιμοποιείστε προϊόντα με γλυκαντικές ουσίες, μέχρι να απεξαρτηθείτε εντελώς. - Αποφύγετε να έχετε γλυκά στο σπίτι. - Πηγαίνετε ένα περίπατο μετά το φαγητό. - Περιμένετε 10 λεπτά πριν ενδώσετε στο «γλυκό» σας ένστικτο. - Εμπλουτίστε τα γεύματά σας με τροφές που απορροφώνται σταδιακά (μέσα σε 2 και πλέον ώρες) από το στομάχι: πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες. - Προτιμήστε προϊόντα σιτηρών και δημητριακά ολικής άλεσης για να μείνετε χορτάτοι. - Ξεσπάστε σε ένα γλυκό φρούτο ή ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας. - Βάλτε όρια στον εαυτό σας για το πόσα γλυκά σας επιτρέπετε να φάτε μέσα στην ημέρα. - Μασήστε τσίχλα.

Πηγή: athensmagazine.gr
 ourlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ