Ξανά στην Άρτα ο Γιαννάκης Ομήρου


- Θα συνοδεύεται από τον Δήμαρχο Λευκάρων Σοφοκλή Σοφοκλέους 

Για άλλη μια φορά θα έρθει στην Άρτα ο π. Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, τον οποίο θα συνοδεύει ο Δήμαρχος Σοφοκλής Σοφοκλέους. 



Σύμφωνα με πληροφορίες , την Παρασκευή 12 Μαΐου, ο κ. Ομήρου θα είναι προσκεκλημένος της εφημερίδας «Η Γνώμη» και θα μιλήσει στον Σύλλογο «Σκουφά» με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η πρώτη φορά που ήρθε στην Άρτα και μίλησε στον «Σκουφά», ως προσκεκλημένος της εφημερίδας «Πρωϊνής», ήταν στα τέλη του μηνός Μαρτίου 1999. Κυρίαρχο στοιχείο τότε ήταν το Ρωσικό αμυντικό – πυραυλικό σύστημα των S-300 για το οποίο, ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε παραιτηθεί γιατί δεν είχε εγκατασταθεί στην Κύπρο.

Μια παραίτηση που δημιούργησε αίσθηση σε Κύπρο, Ελλάδα και όχι μόνο. Μας έλεγε τότε σε συνέντευξη ότι «…θέλησα με αυτή την ενέργεια να υπερασπίσω την τιμή, την αξιοπρέπεια και το κύρος των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Καταλήγοντας, μας υπογράμμιζε μεταξύ άλλων ότι η μη εγκατάσταση των S-300, «…ήταν ένας εθνικός τραυματισμός….» Και ότι όπως αποκαλυπτικά σημείωνε «…Είχαν ασκήσει τεράστιες πιέσεις και εκβιασμούς στην Κυπριακή Κυβέρνηση»

Έτσι, μετά την τότε απρόσμενη μαζική και ποιοτική εκδήλωση του Μαρτίου 1999, ο κ. Ομήρου θα βρεθεί και πάλι στο «Σκουφά» στις 12 Μαΐου 2017, αυτή τη φορά για να μιλήσει για τις διακοινοτικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο μεταξύ των Αναστασιάδη – Ακιντζή με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού.

Επίσκεψη στα Τζουμέρκα 


Ο κ. Ομήρου θα παραμείνει στην Άρτα τέσσερις ημέρες. Στο διάστημα αυτό, μεταξύ των άλλων, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Τζουμέρκα και ειδικότερα στις περιοχές Αγνάντων και Πραμάντων.

Ειδικότερα θα επισκεφθεί το Ρωμανό Αγνάντων όπου θα αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στην εκεί προτομή του Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, που όπως είναι γνωστό, υπήρξε Αρχηγός της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς και έχασε τη ζωή του –μυστηριωδώς- με την πτώση του ελικοπτέρου Βell-206 στη περιοχή κοντά στο χωριό Κούκλια της Πάφου, συγκλονίζοντας Ελλάδα και Κύπρο.

Με τον Στρατηγό Ε. Φλωράκη, ο κ. Ομήρου συνδέονταν με στενή φιλία και η παρουσία του στο Ρωμανό Αγνάντων, τόπο καταγωγής του Στρατηγού, είναι μια ακόμη πράξη αναγνώρισης του τεράστιου έργου που έχει επιτελέσει ο Ευάγγελος Φλωράκης για την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το οποίο τιμήθηκε και τιμάτε ακόμη από την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα.

Σοφοκλής Σοφοκλέους 



Όπως έγινε γνωστό τον κ. Ομήρου θα συνοδεύει ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος θα προσπαθήσει στην εδώ παραμονή του να ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης των Δήμων Αρταίων και Λευκάρων, το οποίο είχε υπογράψει με τον τότε Δήμαρχο Κώστα Βάγια.

Σημειώνουμε παράλληλα ότι ο κ. Σοφοκλέους, υπήρξε κατά το παρελθόν Υπουργός και Ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις τελευταίες εκλογές για την τοπική Αυτοδιοίκηση της Μεγαλονήσου, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για τον Δήμο Λευκάρων, όπου επανεκλέχθηκε με άνεση.

 Έτσι, είναι σίγουρο ότι θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρ. Τσιρογιάννη, με τον οποίο θα συζητήσει τρόπους ενεργοποίησης του σχετικού πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων.

Τέλος σημειώνουμε ότι τα Λεύκαρα είναι η ιδιαιτέρα πατρίδα του Κύπριου ιστορικού ηγέτη Βάσου Λυσσαρίδη.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ