Ξεσηκωμός στην Αλβανία κατά του Ράμα


- Κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά και σχέσεις με τη μαφία 

Να προχωρήσουν σε πραγματικά ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές χωρίς τον «μαφιόζο» Εντι Ράμα στην εξουσία ζητούν οι χιλιάδες άνθρωποι που κατέκλυσαν τους δρόμους των Τιράνων μέσα στο Σαββατοκύριακο, στην πρώτη μεγάλη εσωτερική πολιτική «μάχη» εν όψει των εκλογών που αναμένονται στην Αλβανία τον ερχόμενο Ιούνιο. 



Ξεκινώντας από το απόγευμα του Σαββάτου, χιλιάδες διαδηλωτές από πολλές περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα «τέσσερα χρόνια αλαζονείας, εγκατάλειψης και χάους», όπως χαρακτηρίζουν την τετραετία του Ράμα.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονταν μάλιστα και χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν κατασκηνώσει... έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο διακηρύσσοντας ότι δεν πρόκειται να φύγουν μέχρι ο Ράμα να παραιτηθεί.

«Εχει έρθει η ώρα ο Ράμα να ανατραπεί. Εχει βυθίσει τη χώρα στη φτώχεια και τη διαφθορά. Την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο» διακήρυξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και διάδοχος του Σαλί Μπερίσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος) Λουλεζίμ Μπάσα.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται
 

Υπενθυμίζεται ότι το μακρινό 2009, ήταν ο Ράμα εκείνος που είχε τότε στήσει σκηνές έξω από το γραφείο του Μπερίσα, απαιτώντας ανακαταμέτρηση ψήφων μετά τις βουλευτικές εκλογές. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται από την ανάποδη, με τις αλβανικές παθογένειες να βαίνουν... διογκούμενες.

Η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση του Εντι Ράμα και τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές στις 18 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Κατηγορεί τη νυν κυβέρνηση για διαφθορά και νεποτισμό, για σχέσεις με την αλβανική μαφία (μεταξύ άλλων και τη μαφία των χασισοφυτειών που «ανθούν» στη χώρα), για καταστροφικές πολιτικές (στον χώρο της οικονομίας, της διαχείρισης απορριμάτων) κ.ά.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αξιωματούχοι της ΕΕ εμφανίζονται την ίδια ώρα... να λειτουργούν ως συνέταιροι του Εντι Ράμα στη διαφθορά. Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει, με τη βίλα που αγόρασε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα για να στεγάσει την πρεσβευτική κατοικία της Ευρωπαίας πρεσβευτού, Ρομάνα Βλαχούτιν.

Το σκάνδαλο έχει να κάνει με την τιμή της βίλας, καθώς αυτή κόστισε στην ΕΕ 1,65 εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογεί σε 4.780 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην ίδια περιοχή η τιμή δεν ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ. Εχει να κάνει ωστόσο και με στοιχεία που θέλουν στην αντιπροσωπεία της ΕΕ να έχουν προσληφθεί συγγενείς υπουργών της κυβέρνησης Ράμα.

Το όνομα της Κροάτισσας Ρομάνα Βλαχούτιν, πρεσβευτού της ΕΕ στην Αλβανία, υπενθυμίζεται πως είχε συνδεθεί και με την προβληματική αναφορά του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν πέρυσι το φθινόπωρο στο «ζήτημα των Τσάμηδων» που, αν και στην πραγματικότητα ανύπαρκτο, «εκκρεμεί και πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας».

Ο επιχειρηματίας σύζυγος της κυρίας Βλαχούτιν φέρεται να διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με το καθεστώς Ράμα, πράγμα που ενδεχομένως να εξηγεί τόσο τις αναφορές στους Τσάμηδες όσο και την απασχόληση των συγγενών υπουργών της κυβέρνησης στην πρεσβευτική βίλα.

Για το θέμα της βίλας, η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ