Κι όμως η Γη έχει 7 ηπείρους


- Ερευνητές αποκαλύπτουν την Zealandia 

Η Γη δεν έχει αποκαλύψει όλα της τα μυστικά ακόμη. Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα, έχει μία κρυφή ήπειρο που ονομάζεται «Zealandia», κρύβεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνδέεται με την Νέα Ζηλανδία. 


 
Μια ομάδα 11 ερευνητών διαπίστωσαν πως η Νέα Ζηλανδία και η Νέα Καληδονία είναι στην πραγματικότητα μέρος μιας τεράστιας πλάκας 4,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ανεξάρτητη από την Αυστραλία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την Γεωλογική Εταιρεία της Αμερικής, διαπίστωσε πως η περιοχή είναι κατά 94% βυθισμένη, κυρίως ως αποτέλεσμα της αραίωσης του φλοιού πριν την διάσπαση της πελώριας ηπείρου.

«Η επιστημονική αξία της ταξινόμησης της Zealandia ως ήπειρος, είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα ακόμη όνομα στον κατάλογο» έγραψαν οι επιστήμονες. «Το γεγονός πως μια ήπειρος μπορεί να βυθιστεί ακόμη άθραυστη, την καθιστά ως ένα χρήσιμο μέλος στην εξερεύνηση της συνοχής και της διάσπασης του ηπειρωτικού φλοιού».


Η ομάδα λέει επίσης πως θα πρέπει να θεωρείται ήπειρος, παρά το γεγονός πως στο παρελθόν μία θεωρία έλεγε πως ήταν ουσιαστικά μια συλλογή από ηπειρωτικά νησιά και θραύσματα.

Με τη Zealandia, ο αριθμός των ηπείρων πλέον φτάνει τους επτά, δεδομένου πως η Ευρώπη και η Ασία υπολογίζεται ως μία γιγάντια ήπειρο που ονομάζεται «Ευρασία».

Το πάχος του φλοιού της Zealandia κυμαίνεται από 10 έως 30 χιλιόμετρα και έχει περίπου το μέγεθος της Ινδίας. Πιστεύεται ότι αποκόπηκε από την Ανταρκτική περίπου πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια από την Αυστραλία πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: RT
 ethnos.gr
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ