Άρτα: Η «Γέφυρα της χιλιετίας» γίνεται πραγματικότητα


Για δημοπράτηση εντός του καλοκαιριού και εκτέλεση του έργου γεφύρωσης του Αράχθου στο ύψος μεταξύ Τριγώνου και Γλυκορίζου έκανε λόγο ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, σε  συνέντευξη Τύπου, μετά και την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κι έχοντας λάβει το... πράσινο φως για έναρξη του έργου προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.



Αναλυτικότερα ο κ. Τσιρογιάννης -εμφανώς ικανοποιημένος από την έγκριση της χρηματοδότησης που περιλαμβάνει και πιστώσεις για τις ανάγκες απαλλοτριώσεις- ευχαρίστησε δημόσια τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι, όπως είπε, κατανόησε το πρόβλημα που έχει η Άρτα από την μοναδική γεφύρωση του ποταμού.


Παράλληλα ευχαρίστησε την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Δέδε, για την συμβολή τους στην προώθηση του έργου. Έργο, το οποίο, ο Χρήστος Τσιρογιάννης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αναπτυξιακό για το νομό, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αρταίων αναφέρθηκε στην άμεση διαδικασία, η οποία δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ως προς το σκέλος της κήρυξης των απαλλοτριώσεων και με απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς άμεσα αναμένεται η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων και ακολούθως το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι εκτίμησε ότι θα γίνει δημοπράτηση. Ξεκινώντας, όπως επισήμανε, ακόμη κι από αυτό καθ’ αυτό τον φορέα της γέφυρας, αν στο μεταξύ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεων.

Πρωτότυπος σχεδιασμός


Παρουσιάζοντας το σχεδιαζόμενο έργο σε σχετικούς χάρτες ο κ. Τσιρογιάννης μίλησε για μια από τις τρεις αντίστοιχες πρωτότυπες γέφυρες παγκοσμίως διότι σε μήκος 160 μέτρων ο φορέας της γέφυρας δεν περιλαμβάνει καθόλου βάθρο στο μέσον του ποταμού, αλλά στηρίζεται με πλέγμα χιαστί με καλωδιακό σύστημα.

Η διαδρομή 

Για την χρησιμότητά της ο κ. Τσιρογιάννης επισήμανε πως καθώς κινείται κάποιος από το Γενικό Νοσοκομείο και φτάνει στο σημείο της σημερινής διασταύρωσης με την οδό Κομμένου θα ακολουθήσει κάθετα απέναντι δρόμος 1.200 μέτρων που θα τον οδηγεί ευθεία στο ύψος της νέας γέφυρας.

Ακολούθως δρόμος θα διανοιχτεί από το ύψος της σημερινής Φοιτητικής Εστίας, στο σημείο που σήμερα είναι αδιέξοδο και θα οδηγεί κάθετα στον νέο δρόμο προς τη νέα γέφυρα. Αυτές οι νέες χαράξεις των δρόμων πρόσβασης είναι και το σκέλος που αφορά σε απαλλοτριώσεις για τις οποίες ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε ότι θα έχει επαφή με τις δικαστικές αρχές ώστε να μην καθυστερήσουν οι διαδικασίες και να οριστούν άμεσα και χωρίς μεγάλες χρονικές αποκλίσεις οι σχετικές δικάσιμοι.

Παράλληλα απευθυνόμενος και στους ιδιοκτήτες της περιοχής πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα υπεράσπισης και με τις σχετικές διαδικασίες της αξίας των ιδιοκτησιών τους όμως θα παρακαλέσουμε να πάρουν την αρχική τιμή μονάδας και να συνεχιστούν οι δικαστικές διαδικασίες περαιτέρω διεκδίκησης, έχοντας όμως επιτρέψει την έναρξη του έργου». Εξάλλου, όπως τόνισε: «Τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις υπάρχουν στην εγκεκριμένη πίστωση και θα μπορούν άμεσα να καταβληθούν».

 ixotisartas.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ