Reuters: Τα 10 πρόσωπα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη το 2017


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποδεχτεί το 2017 με πολλές προκλήσεις προερχόμενες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, μία από αυτές η άνοδος των εθνικιστικών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο. 

Το Reuters, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, συνέταξε έναν κατάλογο με τα δέκα πρόσωπα που εκτιμά ότι θα απασχολήσουν την Ευρώπη το 2017:



Ντόναλντ Τραμπ

Η νίκη του άφησε άφωνους τους Ευρωπαίους, που ήταν ήδη σοκαρισμένοι από την επικράτηση του 'Ναι' στο Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Βρετανία.

Η άνοδός του στην εξουσία ενέπνευσε τους ευρωσκεπτικιστές. Όταν θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, η πολιτική που θα ακολουθήσει και που θα ανταποκρίνεται ή όχι στις προεκλογικές του εξαγγελίες ενδέχεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη: μία "κραιπάλη" στον αμερικανικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να τονώσει τις επιχειρηματικές συναλλαγές στην ΕΕ, όπου η οικονομική επιβράδυνση συνεχίζει να προκαλεί πολιτική αστάθεια.

Αντίθετα, η επιλογή ενός εμπορικού προστατευτισμού θα κινδύνευε να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Εξάλλου, η πρόθεση του εκλεγμένου προέδρου να θέσει τέρμα στη χρηματοδότηση στο ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν κάνει την ΕΕ να αναζητεί αμυντικές επιλογές στο έδαφός της.

Γιάροσλαβ Κατσίνσκι

Αψηφώντας τις Βρυξέλλες , με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο αποκαλούμενος "Τραμπ της Ευρώπης", δοκιμάζει τις εξουσίες της ΕΕ για να επιβάλει τη δική του γραμμή και διευρύνει το χάσμα Ανατολής-Δύσης. Η ΕΕ έχει δώσει στη Βαρσοβία προθεσμία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να αλλάξει τροπάριο.

Αλλά ο Κατσίνσκι ποντάρει στους συμμάχους του, όπως o Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, για να ασκήσει βέτο επί των ποινών.

Η Πολωνία είναι το βαρύ πυροβολικό των πρώην κομμουνιστικών χωρών του ανατολικού μπλοκ. Βρετανοί διπλωμάτες είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την κόντρα Ανατολής-Δύσης στις συνομιλίες για το Brexit, ενώ η Μόσχα φλερτάρει με τους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της, αλλά συναντά εμπόδιο στο πρόσωπο του Κατσίνσκι, ο οποίος βλέπει ρωσικό δάκτυλο πίσω από το αεροπορικό δυστύχημα του 2010 κατά το οποίο σκοτώθηκε ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας και ομοζυγωτικός δίδυμος αδελφός του.

Γκέερτ Βίλντερς

Το αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία ευελπιστεί να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο Βίλντερς μπορεί να μην κυβερνήσει μόνος του, αλλά μία εκλογική νίκη του κόμματός του τον Μάρτιο θα ανοίξει την όρεξη στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους σε Γαλλία και Γερμανία που θα κληθούν στις κάλπες αργότερα.

Τερέζα Μέι

"Το Brexit σημαίνει Brexit": και η βρετανή πρωθυπουργός θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτιου να υλοποιήσει την αγαπημένη της φράση. Οι 27 θα πρέπει να συμφωνήσουν επί ενός κειμένου που θα ζητεί «την έναρξη το ταχύτερο δυνατόν διαπραγματεύσεων » με το Λονδίνο, όταν θα έχει γίνει η επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου με την επίκληση από το Λονδίνο του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Στο κείμενο θα πρέπει να αναφέρεται ότι οι 27 «είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν» μόλις λάβουν τη γνωστοποίηση από την βρετανική κυβέρνηση, το οποίο θα γίνει, κατά δήλωσιν της Τερέζα Μέι, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017. Επιπλέον, η Μέι θα πρέπει να συσπειρώσει την κυβέρνησή της αλλά και το εξαιρετικά πολωμένο εκλογικό σώμα.

Μαρίν Λεπέν

Τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν θα έχει σημασία αν η ηγέτις του αντι-ευρωπαϊκού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις 7 Μαϊου. Η πληθώρα άλλων υποψηφίων σχεδόν της εξασφαλίζει το εισιτήριο στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία που έχασε ο πατέρας της το 2002. Ωστόσο, μετά το Brexit και τον Τραμπ κανένας δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις.

Και η 48χρονη Λεπέν έχει καταφέρει να κερδίσει εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ τον ωμό ρατσισμό και αντισημιτισμό του πατέρα της. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο αντίπαλός της στον δεύτερο γύρο. Αν αναλάβει τα ηνία της χώρας που επινόησε την ΕΕ, αυτό μπορεί να σημάνει και το τέλος της ενωμένης Ευρώπης, τουλάχιστον με την μορφή που είχε μέχρι σήμερα.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου παίζει ένα δυσνόητο παιχνίδι τακτικής με στόχο να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας παγκοσμίως. Μπορεί να κάνει φίλους ή να δημιουργεί προβλήματα με τους δυτικούς γείτονές του με πολλούς τρόπους--από τον έλεγχο των κοιτασμάτων αερίου τους μέχρι την υποστήριξη των αντιπάλων τους. Από τότε που προσήρτησε την Κριμαία το 2014, λίγοι στην ΕΕ θα έβαζαν στοίχημα για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν.

Μέχρι τις 31 Ιουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να ανανεώσουν ή να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την ουκρανική κρίση, κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αν ο Τραμπ προχωρήσει στην χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων, η ΕΕ θα δώσει μάχη για να εμποδίσει μία ή περισσότερες χώρες- μέλη να μπλοκάρουν την ανανέωσή τους.

Σέρτζιο Ματαρέλλα

Ο Σικελός δικηγόρος και πρόεδρος της Ιταλίας, ο οποίος μπήκε στην πολιτική όταν ο αδελφός του δολοφονήθηκε από τη Μαφία, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Ο 75χρονος πρόεδρος θα πρέπει να καλοπιάσει τα σπαρασσόμενα κόμματα ώστε να κυβερνήσει την ώρα που αυτά ετοιμάζονται για εκλογές σε άγνωστη ωστόσο ημερομηνία και με κανονισμούς που ενδεχομένως να αλλάξουν.

Οι εταίροι της Ιταλίας στην ευρωζώνη παρακολουθούν την βαριά χρεωμένη αυτή χώρα και τις προβληματικές της τράπεζες με μεγάλη ανησυχία. Και πολλοί λένε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα ή την Πορτογαλία για παράδειγμα, η Ιταλία είναι ταυτόχρονα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, αλλά και πολύ μεγάλη για να σωθεί.

Άγκελα Μέρκελ

Έτοιμη για να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, η Ευρωπαία "ηγέτις των ηγετών" απειλείται από την οργή και τον φόβο των πολιτών όχι μόνο έπειτα από το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, αλλά κι εξαιτίας της 'πολιτικής της ανοιχτής πόρτας' που ακολούθησε, με την είσοδο πάνω από ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο από τον περασμένο χρόνο.

Οι ευρωσκεπτικιστές εκ των δεξιών της καγκελαρίου αναμένεται να κερδίσουν τις πρώτες έδρες τους στην καλύτερη περίπτωση περιπλέκοντας τις συνομιλίες της για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η 62χρονη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία είναι εγγυήτρια της μακροχρόνια στενής σχέσης της χώρας της με την ΕΕ ως παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη έπειτα από το χάος που προκάλεσε το Βερολίνο τον περασμένο αιώνα. Το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί να κάνει θαύματα αν οι γείτονές της αρχίσουν να διαλύονται.

Ο Αφρικανός μετανάστης

Είναι περίπου στα 23 του, Δυτικοαφρικανός που ελπίζει να φθάσει στην Ιταλία όταν περάσει ο χειμώνας και φτιάξει ο καιρός. Παρέχοντας χρηματοδότηση στις κυβερνήσεις, ενισχύοντας τις περιπόλους στα νερά της Λιβύης και προετοιμάζοντας μαζικές απελάσεις, η ΕΕ στοχεύει να επαναλάβει τακτικές που λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους Σύρους που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα. Γιατί λοιπόν να διακινδυνεύσει στη Σαχάρα και να θαλασσοπνιγεί μόνο και μόνο για να συλληφθεί και να απελαθεί;

Ο ριζοσπαστικοποιημένος με τα μαύρα

Αυτός ο άνδρας μισεί την Ευρώπη όπου και κατοικεί. Το Ισλαμικό Κράτος, που τελεί υπό πίεση σε Συρία και Ιράκ, έχει γιγαντώσει την οργή του και τον πιέζει να αναλάβει δράση με όποια μέσα κι αν διαθέτει. Πολύ νεαρής ηλικίας, φανατικός, έχει βρει σκοπό στη ζωή του μέσα από τον θάνατο των αθώων. Είναι ο απρόβλεπτος αυτός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη αλλά και να εκτροχιάσει όποια σχέδια και προτεραιότητες έχει η Ευρώπη για τον επόμενο χρόνο.

newmoney
 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ