Αυτές είναι οι αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η εφορία


Στη λίστα που συντάσσεται στο υπουργείο Οικονομικών με τις δαπάνες που θα πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα και θα εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα μετράνε οι αγορές.... 



...σε σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.

Αντίθετα έξοδα των νοικοκυριών, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση), κινητή και σταθερή τηλεφωνία, δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα ακόμη και τα διόδια δεν θα μετράνε στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Οι φορολογούμενοι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα πρέπει, σύμφωνα με το Έθνος, να συγκεντρώνουν και συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, e-banking. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες είναι οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί η έκπτωση φόρου.

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.
 
Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνεται με πλαστικό χρήμα εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. 
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλιτώσουν από το πλαστικό χρήμα, αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τον Ιούνιο το 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή πρέπει να έχουν εγκαταστήσει.

 madata.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ