Όσα πρέπει να ξέρετε για την παράκαμψη Αμφιλοχίας


Ήταν στις 19 Δεκεμβρίου 2006, όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς υπέγραφε τη σύμβαση παραχώρησης με την Κ/Ξ Νέα Οδός για τον Αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού, του δρόμου που θα ένωνε το Αντίρριο με τα Ιωάννινα. (ΒΙΝΤΕΟ)



Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια και 8 ημέρες για να δούμε στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα της κατασκευής αυτής.

Χθες ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, παρέδωσε στην κυκλοφορία το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία, μήκους 26 χλμ.

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά παραδόσεων τμημάτων της Ιόνιας Οδού μέχρι το τέλος Μαρτίου, που ο δρόμος θα παραδοθεί στο σύνολό του, με μικρές ελλείψεις.

 Προς το παρόν οι οδηγοί θα έχουν την ευκαιρία να περνούν από το νέο τμήμα χωρίς να πληρώνουν διόδια καθώς δεν υπάρχει σταθμός διοδίων. Το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία ξεκινάει από τη χ.θ. 76 και φτάνει μέχρι τη χ.θ. 101,3.

Περιλαμβάνει 3 ανισόπεδους κόμβους: Α/Κ Κουβαρά (χ.θ. 76), Α/Κ Αμβρακίας (χ.θ. 84,7) και Α/Κ Αμφιλοχίας (χ.θ. 101,3). Δείτε video του agriniotv.gr από το τμήμα Κουβαράς- Αμφιλοχία της Ιόνιας Οδού που δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία.

Επίσης περιλαμβάνει τα ΣΕΑ Αμβρακίας (χ.θ. 81,2) και ΣΕΑ Αμφιλοχίας (χ.θ. 95,4) τα οποία θα λειτουργήσουν μετά τον Μάρτιο. Ανάμεσα στα τεχνικά έργα που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνονται 2 γέφυρες, 5 άνω και 13 κάτω διαβάσεις καθώς και 44 οχετοί. Στη χ.θ. 93,7 υπάρχει το «Πάρκο Θέασης» όπου κάποιος θα μπορεί να σταματά και να βλέπει το Κάστρο της Αμφιλοχίας.

Το νέο τμήμα από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία μαζί με το προηγούμενο από το Κεφαλόβρυσο μέχρι τον Κουβαρά δημιουργούν ένα συνεχόμενο κλειστό αυτοκινητόδρομο 59 χλμ. Η μείωση της χρονοαπόστασης με το νέο τμήμα υπολογίζεται σε περίπου 20 λεπτά.

Δηλαδή, η απόσταση από Κεφαλόβρυσο μέχρι Αμφιλοχία θα διανύεται σε λιγότερο από 30 λεπτά αντί για 50 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε όλο το μήκος του δρόμου υπάρχουν 2 λωρίδες συν ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Το τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία προς το παρόν θα λειτουργεί μόνο για τη διαμπερή κυκλοφορία από και προς τα Γιάννενα καθώς οι ανισόπεδοι κόμβοι Κουβαρά και Αμβρακίας αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το Φλεβάρη.

Στον Α/Κ Κουβαρά έχουν δοθεί 2 από τους 4 κλάδους, δηλαδή η έξοδος προς Γιάννενα και η είσοδος προς Πάτρα. Αυτοί που έρχονται από το Άκτιο, τη Λευκάδα ή την Πρέβεζα θα πρέπει να κατευθυνθούν βόρεια για περίπου 4 χλμ. μετά την Αμφιλοχία για να μπορέσουν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Α/Κ Αμβρακίας μελλοντικά θα συνδέει την Ιόνια Οδό με την Αμβρακία Οδό. Οι επόμενες παραδόσεις τμημάτων αναμένονται προς το τέλος Ιανουαρίου με φαβορί τα τμήματα Καμπή-Πέρδικα και Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο.

Ο Μιχάλης Γουρζής, αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ, εταιρείας που κατασκευάζει το έργο, δήλωσε στο Ypodomes.com: «Είμαι ευχαριστημένος, κάναμε τεράστιες προσπάθειες που αποδίδουν πλέον με τη σημερινή παράδοση του τμήματος αυτού. Το Φεβρουάριο θα παραδώσουμε το τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο και μέχρι το τέλος Μαρτίου όλο το έργο.»

Στην ίδια την εκδήλωση τώρα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η απουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, αλλά και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη.

Ιδιαίτερα η απουσία του κου Κατσιφάρα έγινε ιδιαίτερα αισθητή, καθώς το χθεσινό τμήμα ήταν στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας του.

 Η ανυπομονησία των οδηγών πάντως ήταν εμφανής και από το πρωί υπήρχε κίνηση στα δύο άκρα του νέου δρόμου. Τελικά ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία στις 3.30 χθες το απόγευμα, δίνοντας ανάσες στην κίνηση από και προς Ήπειρο.

Video του agriniotv.gr
Πληροφορίες από ypodomes.com-Νίκος Καραγιάννης

agriniopress.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ