Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για το ΞΕΝΙΑ


Ο Δήμαρχος Αρταίων, αντί να συνετιστεί από την συντριπτική ήττα που υπέστη στο ΚΑΣ του Υπ. Πολιτισμού και να αλλάξει γραμμή πλεύσης, επιλέγει το δρόμο της επίθεσης και της πόλωσης.



Στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε, ψευδώς ισχυρίζεται ότι η άσκηση προσφυγής από εμάς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση «εκβίασε τα πράγματα ώστε η υπόθεση να πάει στο ΚΑΣ», ενώ η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Δήμος Αρταίων πήγε στο ΚΑΣ (όπως όφειλε εκ του νόμου), σε εκτέλεση της υπ΄αριθμ. 6/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι εμείς.

Πήγε και «έσπασε τα μούτρα του», αφού η απόφαση ήταν ομόφωνα απορριπτική! Επιπλέον στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα κάνει παρέμβαση στο πρωθυπουργό ώστε να παρακαμφθεί η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ (άκουσον- άκουσον!!), προκειμένου να κατασκευαστεί ιδιωτικό ξενοδοχείο μέσα στο Κάστρο.

Δηλαδή να συντελεσθεί μία θεσμική εκτροπή για να υιοθετηθεί μια χρήση -ιδιωτικού και όχι δημόσιου χαρακτήρα- η οποία υιοθετήθηκε μεν από το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία (25-5), αλλά απορρίφθηκε από το αρμόδιο όργανο της πολιτείας με ομοφωνία (δηλ. με 17-0) !

Η εμμονή του κ. δημάρχου στην ιδιωτικοποίηση ενός χώρου που αποτελεί δημοτική περιουσία και κοινό αγαθό, καθώς και η επιθετικότητά του απέναντι σε όλους εκείνους τους πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη και αγωνίζονται γι΄αυτή, δεν συμβάλλει στο καλό της πόλης, αλλά αντίθετα στο διχασμό και στην στασιμότητά της.

Τα παιδαριώδη επιχειρήματα του τύπου «η πόλη για να έχει τουρισμό χρειάζεται ένα καλό ξενοδοχείο μέσα στο Κάστρο», «Ξενία όπως παλιά με ιδιώτη επενδυτή», κλπ, αλλά και ο εκβιασμός «ή ξενοδοχείο ή τίποτα», που δυστυχώς υιοθετήθηκαν όχι μόνο από τον δήμαρχο, αλλά και από τις δημοτικές παρατάξεις των κυρίων Στασινού και Παπαλέξη- και ηττήθηκαν οικτρά - δεν έπεισαν απολύτως κανέναν, γι΄αυτό και απορρίφθηκαν παταγωδώς!

Και δεν έπεισαν κανέναν, γιατί δεν ελάμβαναν υπόψην τους τα αυτονόητα, ότι δηλαδή πρόκειται για έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο (το Κάστρο), με πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων στο υπέδαφός του, πλήρως προστατευμένο από το άρθ.24 του Συντάγματος, το Ν.3028/2002 και το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης κι επομένως οι χρήσεις εντός αυτού, δεν μπορούν να είναι άλλες πέραν της δημοσίας χρήσης, του πολιτισμού και της αναψυχής.

Η πρόταση του ιδιωτικού ξενοδοχείου ήταν εντελώς απλοϊκή, ασύμβατη με τον αρχαιολογικό χώρο και το ισχύον Γ.Π.Σ και φυσικά νομικά αστήρικτη.

Η πρόταση αντιθέτως που κατατέθηκε επισήμως και αρμοδίως από την πρωτοβουλία αρτινών πολιτών («Πρωτοβουλία Κάστρο Ανοιχτό»), για τη δημιουργία στο κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ ενός πολυχώρου πολιτισμού (με χώρους καφέ και εστίασης για την αναψυχή όλων), είναι όχι μόνο συμβατή με το περιβάλλον και την φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και απολύτως εμπεριστατωμένη, καθώς συνοδεύεται από προσχέδια μελετών και προτάσεις χρηματοδότησης και βιωσιμότητας, που -αν υιοθετηθούν από το Δήμο μας και διεκδικηθούν όπως πρέπει-, μπορούμε σύντομα να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα και το ΞΕΝΙΑ και το Κάστρο να ανοίξουν και πάλι για όλους τους αρτινούς, ώστε να απολαμβάνουν τη βόλτα, τον καφέ και τις πολιτιστικές δραστηριότητές τους, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη και στο πολλαπλό κέρδος όλης της πόλης και όχι μόνο ενός ιδιώτη ξενοδόχου επενδυτή.

Η «Ριζοσπαστική Δημοτική αλλαγή» χαιρετίζει τον αγώνα των πολιτών «Πρωτοβουλία Κάστρο Ανοιχτό», καλεί όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους φορείς και τους κατοίκους της Άρτας να τοποθετηθούν πάνω στην πρόταση «ΞΕΝΙΑ- Πολυχώρος πολιτισμού» και δηλώνει ότι θα συνεχίσει κι αυτή τον αγώνα της, μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε το ΞΕΝΙΑ και το Κάστρο να ανοίξουν επιτέλους, προς όφελος όλου του αρτινού λαού και της πόλης μας . Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και καμία νίκη δεν έρχεται χωρίς αγώνα.


- Άρτα, 14-12-2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης