Το 2017 θα αργήσει... ένα δευτερόλεπτο


Με... καθυστέρηση θα υποδεχθούμε το νέο έτος, καθώς η έλευση του 2017 θα καθυστερήσει λιγάκι και συγκεκριμένα, μόλις ένα δευτερόλεπτο. 




Αυτό θα συμβεί καθώς αποφασίστηκε να προστεθεί στα ρολόγια της ανθρωπότητας ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της, 


Έτσι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν τα ρολόγια δείξουν 23:59:59 (ώρα UTC), αντί να περάσουν στο 2017, θα δείξουν 23:59:60, όπως ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το επίσημο στρατιωτικό ρολόι των ΗΠΑ.

Επικεφαλής για την παρακολούθηση του χρόνου στο U.S. Naval Observatory στην Ουάσιγκτον είναι δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, οι Δημήτρης Ματσάκης και Νίκος Σταματάκος, οι οποίοι πρώτοι διεθνώς εξέδωσαν τη σχετική ανακοίνωση για το νέο εμβόλιμο δευτερόλεπτο.

Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης του χρόνου: η παραδοσιακή αστρονομική που βασίζεται στην περιστροφή της Γης και η πιο σύγχρονη που βασίζεται στα ατομικά ρολόγια ακριβείας.

Καθώς -λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα- σταδιακά επιβραδύνεται η περιστροφή του πλανήτη μας, δημιουργείται μια απόκλιση του αστρονομικού σε σχέση με τον ατομικό χρόνο.

Κάθε μέρα το αστρονομικό ρολόι χάνει ενάμισι έως δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με το ατομικό, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται μια απόκλιση ενός ολόκληρου δευτερολέπτου κάθε 500 έως 750 μέρες, η οποία κάπως πρέπει να διορθωθεί. Και η λύση είναι η περιοδική προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου.

Από το 1972 ο αρμόδιος «θεματοφύλακας» του χρόνου στη Γη, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής και Συστημάτων Αναφοράς της Γης (IERS), έχει προσθέσει συνολικά 26 εμβόλιμα δευτερόλεπτα. Η τελευταία φορά ήταν στις 30 Ιουνίου 2015 και η επόμενη θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ