Ισαάκ Μιζάν - Aριθμός βραχίονα 182641


Το δρόμο για το τυπογραφείο έχει πάρει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641». 

Το βιβλίο ιστορεί το οδοιπορικό του τελευταίου Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου και Μπέργκεν – Μπέλζεν. 



Μέσα από την περιπέτεια των Εβραίων της Άρτας αναδεικνύεται η τραγική πορεία των Εβραίων της χώρας μας, ιδίως όμως των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης κλπ.

Αναδεικνύεται ταυτόχρονα και μια πλευρά της τοπικής ιστορίας, αρκετά ενδιαφέρουσα και αρκετά υποτιμημένη.

Όπως σημειώνεται και στο οπισθόφυλλο, το βιβλίο αποτυπώνει τον ψυχικό κόσμο του ήρωα που εξοικειώνεται, μέσα σ’ ένα θλιβερό εφιαλτικό τοπίο, με την απερίγραπτη βία και το θάνατο, αλλά πορεύεται άγρυπνος πάνω απ’ τους καπνούς και τις στάχτες αγαπημένων προσώπων.

Σκοπός του, ωστόσο, είναι να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα πάνω απ’ τις μαρτυρικές μορφές εβδομήντα περίπου χιλιάδες Ελλήνων Εβραίων που έσβησαν μέσα στα κρεματόρια και δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους.

Αλλά ταυτόχρονα να καταγγείλει όλη τη βιομηχανία θανάτου που ενσαρκώνει ο ναζισμός και να μοιραστεί με τον αναγνώστη του την αγωνία ενός κόσμου που ανα¬πνέει ακόμα το δηλητήριο της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας.

Ο Ισαάκ Μιζάν είναι η άγρυπνη συνείδηση που μάχεται και θυσιάζεται ανά τους αιώνες για να μένει ζωντανή πάντα η γλυκύτητα του ανθρώπου και να λάμπει στο πρόσωπό του η ομορφιά της ζωής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπειρος Χώρα. Η πρώτη παρουσίασή του θα γίνει στην Άρτα προς το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη του καινούργιου χρόνου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης