«Βλέπουν» δεύτερο μνημείο στον λόφο της Αμφίπολης


- ΕΡΕΥΝΕΣ 

Ενα δεύτερο, πολύ μικρότερο μνημείο είναι πολύ πιθανό να κρύβει ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη. Οπως είπε χθες το βράδυ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Γρηγόρης Τσόκας,... 



...ο οποίος έχει πραγματοποιήσει γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο, από τις έρευνές του εντοπίστηκαν στόχοι δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης.

«Εχουμε σε τρισδιάστατη απεικόνιση την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο, σε βάθος περίπου δύο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί» ανέφερε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι εντοπίστηκε στον λόφο μια θαμμένη κοιλάδα, ένα φαράγγι δηλαδή, στη βορειοανατολική πλευρά του λόφου, το οποίο έχει σκεπαστεί από ανθρώπινη επίχωση και χρήζει επίσης ανασκαφικής διερεύνησης.

Οι αναφορές του καθηγητή έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης λόγου που έγινε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του κεντρικού δήμου, με τίτλο «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη».

Οπως είπε ο κ. Τσόκας, ο λόφος Καστά έχει ερευνηθεί στο πλαίσιο της γεωφυσικής μελέτης που ανατέθηκε στο Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ. «Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο λόγω του όγκου του, ενώ έχουν βρεθεί και κάποια δεδομένα που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης και γι' αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να το συνεχίσουμε» σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο κ. Τσόκας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύγχρονη ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου, η οποία έχει αποδώσει καινοτόμες προσεγγίσεις σε σημαντικά αρχαιολογικά ζητήματα, όπως είναι ο εντοπισμός ταφικών μνημείων στο εσωτερικό τύμβων.

Το θέμα αυτό, το οποίο όπως είπε ανέκαθεν αποτελούσε σημαντική πρόκληση, έχει επιλυθεί αποτελεσματικά με μεθόδους του Εργαστηρίου, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσε, λόγω μεγέθους, η απεικόνιση του εσωτερικού του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, η οποία διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής με επικεφαλής τον ίδιο στα τέλη του 2014 και συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2015.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η επικεφαλής της ανασκαφής στον λόφο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία δήλωσε ότι γίνεται μελέτη του ανασκαφικού υλικού που έχει προκύψει από την ανασκαφή και καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει το μνημείο επισκέψιμο, ενώ ανέφερε πως απαιτούνται πόροι για τη συνέχιση της ανασκαφής.

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ