Το μάζεμα της ελιάς, μια παράδοση αιώνων


- Καρέ-καρέ η διαδικασία από τον καρπό πάνω στο δέντρο μέχρι το «χρυσό» ελαιόλαδο 

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης αναδεικνύοντας στις λίγες αλλά μεστές κουβέντες του πόσο συνυφασμένη με τη χώρα μας είναι η ελιά. (ΦΩΤΟ)



Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ίσως η πλέον παραδοσιακή και αυτή την εποχή, ανάλογα με την ωρίμανση των καρπών, γίνεται η συγκομιδή της ελιάς. Εκτός από το αποτέλεσμά της, το ίδιο το προϊόν δηλαδή, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά κοπιαστική διαδικασία με πολύ μεγάλη ιστορία.

Η συλλογή των καρπών γίνεται με πολλούς τρόπους και πλέον η τεχνολογία προσφέρει και λύσεις που μπορούν σε ένα βαθμό να ξεκουράσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν.

Παλιότερα το μάζεμα της ελιάς ήταν ολόκληρο γεγονός και αποτελούσε οικογενειακή υπόθεση.

Πολλοί μάλιστα εξακολουθούν να μαζεύουν ελιές με τις «παραδοσιακές» μεθόδους που κάθε άλλο παρά εύκολοι είναι: με τα χέρια από το δέντρο ή το έδαφος, με ραβδισμούς ή με το λεγόμενο «χτένισμα». Ο κόπος άξιζε πάντα καθώς το ελαιόλαδο είναι προϊόν μεγάλης αξίας.

Από το δέντρο μέχρι το λιόπανο κι από το έδαφος μέχρι το ελαιοτριβείο η ελιά δεν σταματά να προσφέρει στον άνθρωπο είτε τον ίδιο τον καρπό της είτε το πολύτιμο λάδι της, αυτονόητο σε κάθε σπίτι και τραπέζι.

elies1 elies2 elies3 elies4 elies5 elies6 elies22 elies7 elies8 elies9 elies10 elies11 elies12 elies13 elies14 elies15 elies17 elies18 elies19 elies21 elies16 elies20

newsbeast.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ