Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από το εγκεφαλικό


Μια νέα σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα, από επιστήμονες του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, δείχνει πως για το αλκοόλ, όπως και για πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, ισχύει το ρητό του Παράκελσου «η δόση κάνει το δηλητήριο».



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σουζάνα Λάρσον του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 20.000 ενήλικες ώστε να εξετάσουν πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος είτε για ισχαιμικό είτε για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κανείς.

Η επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που έκαναν οι ερευνητές βασίστηκε σε 25 παλαιότερες μελέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMC Medicine, η κατανάλωση έως τριών μονάδων αλκοόλ τη μέρα (ποσότητα ίση με 2 μικρά ποτήρια κρασί) σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου –τον συνηθέστερο τύπο εγκεφαλικού– περίπου κατά 10%, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Από την άλλη, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από τρεις μονάδες αλκοόλ τη μέρα) αυξάνει τον κίνδυνο όλων των ειδών εγκεφαλικού.

Οι γεροί πότες έχουν 1,6 έως 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες για αιμορραγικό εγκεφαλικό, περισσότερο απ’ ό,τι για ισχαιμικό.

Το διαβάσαμε στο onmed
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ