Κασσώπη: Το δικό τους αρχαίο θέατρο


ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 

Επί 2.500 χρόνια έδινε μια ανελέητη μάχη με τη φύση, ξεχασμένο από τους ανθρώπους. Επιβίωσε αλλά λαβωμένο: Ερειπωμένο και μη επισκέψιμο πλέον, το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης στη Πρέβεζα, δεσπόζει στις υπώρειες του Ζαλόγγου, ως σαφής υπόμνηση ενός μεγαλειώδους παρελθόντος.



Και ενός εξίσου ενδιαφέροντος παρόντος: Είναι το πρώτο αρχαίο θέατρο για το οποίο διενεργείται στην Ελλάδα εκστρατεία crowdfunding (bit.ly/myKassopi) με στόχο τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών για την αποκατάστασή του. Ενα θέατρο του 3ου αιώνα π.Χ γίνεται εν έτει 2016 υπόθεση της κοινωνίας...

Σε διάστημα ενός μηνός έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 17.000 ευρώ, απολογισμός συγκινητικός καθώς οι δωρεές, άλλοτε των 5 ευρώ, άλλοτε μεγαλύτερων ποσών, προέρχονται από απλούς πολίτες που στηρίζουν με το υστέρημά τους το όραμα της ανάδειξης αυτής της σπάνιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίπτωση του θεάτρου της αρχαίας Κασσώπης είναι ιδιαίτερη: Το θέατρο πληροί τις προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί πλήρως αφού η γεωγραφική του θέση απέτρεψε τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και τα υλικά του παραμένουν -έστω και φθαρμένα- στον χώρο.

Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα, το οποίο έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση του crowdfunding, «πρόκειται για το μοναδικό αρχαίο θέατρο του οποίου το υλικό αφενός δεν λιθολογήθηκε, καθώς δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση στον χώρο όπου βρίσκεται, και αφετέρου δεν μπαζώθηκε επειδή είναι ψηλά και το σημείο δεν είχε προϋποθέσεις επιχωμάτωσης.

Μόνο κατολισθήσεις βράχων προκάλεσαν μικρές καταστροφές. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό του είναι σε εξαιρετική κατάσταση και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν συνίστανται σε ανάταξη, συντήρηση και στερέωση».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η ανταπόκριση του κόσμου για την Κασσώπη αλλά και για τις υπόλοιπες δράσεις μας είναι τεράστια. Είναι συγκλονιστικό αυτό που γίνεται. Για μένα αυτό είναι η άλλη, η φωτεινή Ελλάδα...».

Η πρωτοβουλία
 
Η ανταπόκριση του κόσμου για την Κασσώπη είναι τεράστια, τονίζει ο Στ. Μπένος, πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα. Πάνω δεξιά, αναπαράσταση του πώς θα είναι το θέατρο μετά την ανακατασκευή του
Η ανταπόκριση του κόσμου για την Κασσώπη είναι τεράστια, τονίζει ο Στ. Μπένος, πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα. Πάνω δεξιά, αναπαράσταση του πώς θα είναι το θέατρο μετά την ανακατασκευή του

Το crowdfunding δεν είναι διαδεδομένη πρακτική στην Ελλάδα. Από το 2008 που ιδρύθηκε το Διάζωμα με σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την ένταξή τους στην καθημερινότητα των πολιτών, χρησιμοποιούσε κατά καιρούς «κουμπαράδες».

«Αυτήν τη φορά όμως», εξηγεί ο κ. Μπένος, «το μέσο έχει άλλη δυναμική, διαδίδεται σε πολύ μεγαλύτερο εύρος, έχει μια παγκοσμιότητα - και τα αρχαία μνημεία έχουν παγκόσμια αξία. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί πρόκειται για ένα crowdfunding αυθεντικό και το επιδιώξαμε αυτό, να συμμετέχουν δηλαδή στην προσπάθεια όλες οι δυνάμεις της χώρας.

Θέλουμε με αυτόν τον πολιτισμό να μπολιαστεί ο καθένας. Θέλουμε η σχέση του κάθε δωρητή να μην τελειώνει στη χρηματοδότηση αλλά να συνδεθεί ο κόσμος με το αρχαίο θέατρο».

Μετά την αποκατάστασή του το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης θα ενταχθεί μαζί με τη Νικόπολη, το θέατρο της Αμβρακίας, τη Δωδώνη και τα Γίτανα στην Πολιτιστική Διαδρομή Ηπείρου, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από το Διάζωμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Περιλαμβάνει τη σύσταση δικτύου ντόπιων παραγωγών, πολιτιστικού δικτύου με την ευρεία έννοια του πολιτισμού και ψηφιακού δικτύου το οποίο θα συνδέει τα μνημεία με τους πολίτες του κόσμου.

Διασφαλισμένοι πόροι
 
Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι μέσω του crowdfunding να συγκεντρωθούν 80.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν στη σύνταξη μελετών. Ηδη έχουν διασφαλιστεί με άλλο τρόπο οι πόροι για την εκτέλεση των εργασιών με το συνολικό κόστος να εκτιμάται στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος είναι στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου να φιλοξενηθούν σύντομα θεατρικές παραστάσεις και τα πέτρινα καθίσματά του να γεμίσουν με θεατές όπως ακριβώς 25 αιώνες πριν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Φιλοξενούσε 6.000 θεατές


Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Με μοναδική θέα προς τη χερσόνησο της Πρέβεζας, τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο πέλαγος, τη Λευκάδα και τα Ακαρνανικά όρη, κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 6.000 θεατές.

Στο θέατρο λάμβαναν χώρα μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και πολιτικές συναθροίσεις του Κοινού των Κασσωπαίων.

Κατερίνα Ροββά
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης