Άρτα:Γεωθερμικό πεδίο Συκεών… Όλα στο μηδέν…


Από το 2012 ξεκίνησε η προσπάθεια για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών, στην Άρτα... Αποτέλεσμα; Όλα να βρίσκονται στο μηδέν!



Τέσσερα χρόνια, δύο διαγωνισμοί, αλλά ανάδοχος δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει.
Η ανάγκη αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου είναι δεδομένη. 

Την υπόθεση διαχειρίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, η οποία παρά τις καλές προθέσεις, δεν κατάφερε να έχει κι εξ ίσου καλά αποτελέσματα. 

Τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία ακόμη πρόσκληση για την ανάδειξη αναδόχου, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη πρόσκληση, το 2012, είχαν ανταποκριθεί δέκα εταιρίες, γεγονός που δείχνει ότι ενδιαφέρον υπάρχει κι αλλού βρίσκονται τα εμπόδια.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στο πλαίσιο του Γ' Κ.Π.Σ. προκύπτει ότι η βεβαιωμένη έκταση του πεδίου υπολογίστηκε σε 11,2 km2, η θερμοκρασία του νερού που ανέρχεται στην επιφάνεια αρτεσιανά κυμαίνεται από 32ο C έως 50οC και η οροφή του γεωθερμικού ταμιευτήρα βρίσκεται σε βάθος κυμαινόμενα από τα 280 m έως 480 m.

Για τη μέση θερμοκρασία 35ο C τα αποθέματα αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 120.000 τόνων πετρελαίου ανά έτος.

Παράλληλα προσδιορίστηκε περιοχή με πιθανό γεωθερμικό πεδίο που καταλαμβάνει έκταση 53,3 km2. Για τη μέση θερμοκρασία 38ο C τα αποθέματα αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 760.000 τόνων πετρελαίου ανά έτος.

Οι χρήσεις που ενδείκνυνται αφορούν στη θέρμανση θερμοκηπίων, την ιχθυοκαλλιέργεια, την αντιπαγετική προστασία, την κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων, τη θέρμανση οικισμών καθώς και τον ιαματικό τουρισμό.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ