Προκλήσεων συνέχεια από Ράμα


- Αφήνει αιχμές και θέτει πάλι θέμα «τσαμουριάς» 

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, θέτοντας για άλλη μια φορά «τσάμικο» ζήτημα και αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ελλάδας για ολιγωρία. 



Σε συνέντευξή του, ο Ράμα αναφέρει ότι Ελλάδα και Αλβανία είναι «καταδικασμένες να ζουν μαζί» και ισχυρίζεται ότι ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας του δικαίως θεωρεί ότι έχει «υποστεί διακρίσεις».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Deutsche Welle, Άντελχαιντ Φάιλκε,  ο Έντι Ράμα αναφέρει τα εξής:

«Μιλάμε για ένα ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος.

Σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα στην Ελλάδα. Δικαίως αισθάνεται ότι έχει υποστεί διακρίσεις αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπήρξε αδράνεια στην επίλυση του ζητήματος, η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να τερματιστεί.

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος. Γιατί είμαστε γείτονες και επομένως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί».

Σε ερώτηση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW, εάν ο ίδιος έχει αναλάβει κάποια βήματα ή έχει συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ζήτημα αυτό, ο Έντι Ράμα απαντά τα εξής:

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη υπάρχει η περίπτωση του δημοσιογράφου Μάρτιν Μέμαι, ο οποίος, μόνο και μόνο επειδή πήγε μία φορά στην Ελλάδα και έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή, όπου παλαιότερα διέμεναν Αλβανοί, έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και του έχει απαγορευθεί  εδώ και τέσσερα χρόνια η είσοδος στη χώρα.

Μία γειτονική χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, μία χώρα στην οποία έγιναν δεκτοί εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί. Μία χώρα που λαός της βοήθησε τους Αλβανούς σε δύσκολους καιρούς και αντίστοιχα είχαμε βοηθήσει κι εμείς τον λαό της σε δύσκολους καιρούς».

Αισιόδοξα μηνύματα για την ένταξη της Αλβανίας

Η συνέντευξη του Έντι Ράμα δόθηκε στο περιθώριο συνάντησής του, στο Βερολίνο, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Κύριο θέμα των διαβουλεύσεων αποτέλεσε η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενόψει σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Στην επισήμανση της διευθύντριας ευρωπαϊκών προγραμμάτων της DW ότι προ ημερών ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Γκύντερ Κρίχμπαουμ επισκέφθηκε τα Τίρανα και έδειξε ιδιαίτερα κριτική διάθεση απέναντι στην πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δηλώνει: «Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν βουλευτές που εκφράζουν τις απόψεις τους σε διάφορα κοινοβούλια της ΕΕ.

Αυτή η συζήτηση υπήρχε ήδη κατά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Αλλά η ημερομηνία του Δεκεμβρίου δεν έχει σχέση με το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Αφορά τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, και άλλων κυβερνήσεων, απέναντι στις σχετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συζητήσαμε αναλυτικά με την καγκελάριο για αυτό το ζήτημα.

Και νομίζω ότι η στάση που τηρεί η καγκελάριος, ακόμη και αν δεν την εκφράζει ανοιχτά, είναι απολύτως σαφής και ξεκάθαρη για όλους. Η καγκελάριος χαιρετίζει τα αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει, τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε υλοποιήσει».

Τον Δεκέμβριο τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να τοποθετηθούν στη θετική κατ΄αρχήν, εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία «υπό προϋποθέσεις».

Ο Έντι Ράμα δηλώνει για τις διαβουλεύσεις του στο Βερολίνο: «Το τι ακριβώς συζητήθηκε, είναι εμπιστευτικό. Αναμένουμε πάντως, ότι τον Δεκέμβριο η Γερμανία θα υποστηρίξει την Αλβανία, όπως το έκανε πάντοτε και, είμαι πεπεισμένος, θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.

Πηγή: Deutsche Welle
 ethnos.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ