Σοκ από τα βασανιστήρια στην Τουρκία


ΒΙΝΤΕΟ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ BBC 

Σκηνές από το «Εξπρές του Μεσονυκτίου» θυμίζουν οι σοκαριστικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως ντοκυμαντέρ του BBC αναφορικά με το σκληρό πρόσωπο της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν προς τους ύποπτους για συμμετοχή στο πρόσφατο πραξικόπημα.



Δικηγόροι αλλά και τα ίδια τα θύματα των βασανιστηρίων μιλούν με κίνδυνο της ζωής τους στο βρετανικό δίκτυο καθώς, όπως αναφέρεται, όσοι εναντιώνονται στον Σουλτάνο, αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο τρόπο.

Ανάμεσά τους η δικηγόρος Selcen Bayun η οποία μέσα από το κινητό της τηλέφωνο αποκαλύπτει βασανιστήρια που μόνο ένα πολύ ψύχραιμο μάτι μπορεί να παρακολουθήσει.
«Αυτός είναι πελάτης μου», λέει η δικηγόρος δείχνοντας βίντεο με τα βασανιστήρια που υφίσταται ένας άνδρας: «Εκείνος και άλλοι χτυπήθηκαν.

Τους χτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο και τους ανάγκαζαν να μένουν γονατιστοί στην άσφαλτο με αποτέλεσμα να έχουν εγκαύματα στα πόδια τους. Είδα έναν αστυνομικό να στραγγαλίζει έναν άλλο πελάτη μου κατά την διάρκεια της ανάκρισης».

Οι άνδρες στο βίντεο είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Από την απόπειρα πραξικοπήματος έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 265 άνθρωποι, αναφέρει το BBC.

Αυτό το γεγονός οδήγησε στις μεγαλύτερες διώξεις στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας αφού πάνω από 125.000 άνθρωποι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και περίπου 40.000 άλλοι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με τον εξόριστο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί ότι είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση κρατουμένων έρχονται στο φως μέσα από το ρεπορτάζ του BBC και πραγματικά σοκάρουν.

«Σπασμένα πλευρά από το ξύλο, ξυραφιές στους καρπούς από τις χειροπέδες αφού ήταν ώρες ή και μέρες δεμένοι πισθάγκωνα και κατάγματα στο κεφάλι», είναι λίγα από αυτά που έχει δει με τα μάτια της η δικηγόρος, Selcen Bayun.

Το βίντεο που δείχνει η Selcen δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με τους συλληφθέντες να περνούν μπροστά από τον φακό με σπασμένες μύτες και με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Ένα άλλο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο δείχνει στρατιώτες να δέχονται κλωτσιές και να είναι μέσα στα αίματα.

Το BBC αποκαλύπτει στο συγκλονιστικό ρεπορτάζ του και άλλες μαρτυρίες όχι μόνο για το πραξικόπημα αλλά και για ανθρώπους που συνελήφθησαν με την υποψία ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές πράξεις και δεν πρόκειται για άλλους από Κούρδους ή απλά αριστερούς.

Ο Kamil Uluc συνελήφθη τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε για σχέσεις με το PKK. Τον κράτησαν στα αστυνομικά τμήματα του Εσενλέρ και του Βατάν όπου βασανίστηκε φρικτά.

Αρχικά όπως καταγγέλλει του έβαλαν την κάννη ενός όπλου στο στόμα για να τον αναγκάσουν να ομολογήσει...

Στην συνέχεια δεν τον άφησαν να πάει στην τουαλέτα έτσι ώστε να τον εξευτελίσουν. «Είχαν φωτογραφίες τουλάχιστον 200 ανθρώπων και μας έλεγαν να πούμε ότι ήταν μέλη του PKK. Όταν αρνήθηκα, τότε άρχισαν τα βασανιστήρια.

Έδεναν βάρη στους όρχεις μας. Ακόμα πονάω. Μετά μας έριχναν νερό και στην συνέχεια μας χτυπούσαν. Μας πήγαν στο νοσοκομείο και διέταξαν τους γιατρούς να μην καταγράψουν τίποτα...».

«Αν δεν μιλήσεις θα φέρουμε τη γυναίκα σου και θα την βιάσουμε μπροστά στα μάτια σου», μου είπαν. «Στην συνέχεια με πήγαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και προσπάθησαν να με σοδομίσουν με ένα γκλομπ», συνεχίζει την ανατριχιαστική περιγραφή:

Το BBC έχει στην κατοχή του την ιατρική αναφορά για άλλους δυο άνδρες που έπεσαν θύματα βιασμού από τις αρχές.

 ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ