Ποια προνοιακά επιδόματα και φοροαπαλλαγές κινδυνεύουν με περικοπές


Κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τις διατάξεις του ελληνικού φορολογικού συστήματος που προβλέπουν απαλλαγές... 



...από την επιβολή φόρων, εκπτώσεις φόρων ή εφαρμογή μειωμένων φορολογικών συντελεστών, με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος όσων εξ αυτών έχουν αποτιμηθεί να υπερβαίνει τα 3,56 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον αναλυτικό τόμο 313 σελίδων.


Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

• 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου). Το μεγαλύτερο κόστος 85,2 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες, για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
• 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ
• 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.
Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Από τις 620 φοροαπαλλαγές οι: 117 αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, 98 απαλλαγές τη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων, 32 τη φορολογία πλοίων, 22 τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, 36 τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, 29 τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, 15 τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, 70 τα τέλη χαρτοσήμου και 42 τους φόρους κατανάλωσης.

Για το ψαλίδι σε προνοιακά επιδόματα έχει μιλήσει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα:
Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε να αξιολογηθούν, να κοστολογηθούν και να ενσωματωθούν στο ΚΕΑ ή και πιθανότατα να καταργηθούν. Σε περίπτωση κατάργησής τους το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει 247,4 εκατ. ευρώ.

Ποια επιδόματα περιλαμβάνονται

1) Το επίδομα θέρμανσης,
2) Παροχές διακοπών σε ανέργους,
3) Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ,
4) Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων,
5) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ,
6) Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ,
7) Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
8) Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
9) Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
10) Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου,
11) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια,
12) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας,
13) Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες,
14) Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου,
15) Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευτεί με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Μάιο να απλοποιήσει την ελληνική φορολογική νομοθεσία προχωρώντας στην κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποδεχτεί να προχωρήσει σε:

1) Επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.
2) Αναθεώρηση του καθεστώτος προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3) Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.
4) Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών, η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
5) Απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα, εξάλλου με πληροφορίες, στο νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα κληθεί σύντομα να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται δέσμευση της ελληνικής πλευράς για περικοπή σημαντικού αριθμού φοροαπαλλαγών προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και να εξασφαλισθούν πόροι για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε πανελλαδική κλίμακα από το 2018. Σύμφωνα με τον τόμο των φοροαπαλλαγών που συνοδεύει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017.

toponitki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ