Σκηνικό Άλπεων στην καρδιά της Ελλάδας !!!

 

 - Σκηνικό Άλπεων στην καρδιά της Ελλάδας! Το υπέροχο χωριό που βρίσκεται καλά κρυμμένο μέσα στα έλατα!

 

Ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα! Δεν είναι τυχαία εξάλλου  και η ονομασία του. Η Ελάτη, (ή Τύρνα, όπως λεγόταν παλιότερα), είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα.



Αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς και κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ελλάδας, χάρη στην σπάνια ομορφιά του τοπίου.

elati-3

Η διαδρομή άλλωστε μέχρι να φτάσεις σε προϊδεάζει. Διασχίζεις ένα κατάφυτο τοπίο από πλατάνια, έλατα, με ταυτόχρονη θέα στο ποτάμι και τα απέναντι χωριουδάκια μέχρι που την αντικρίζεις, πανέμορφη, στεφανωμένη από ελατοδάσος.

Είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά της περιοχής, κι ένας από τους προορισμούς που θα βρείτε στην Ελλάδα με πλήρη τουριστική παρουσία όλες τις εποχές του χρόνου.

Αποτελεί το κυριότερο «πέρασμα» στην Θεσσαλία για δεκάδες διαδρομές, ασφαλτόστρωτες, δασικές, πεζοπορικές, σε μονοπάτια και δασικά κομμάτια, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της από τους περιηγητές ενώ την λατρεύουν οι σκιέρ και οι snowborders, αφού σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.

Πνιγμένη πραγματικά στα έλατα και με θαυμάσιο κλίμα, ήταν φυσικό να εξελιχθεί σε θέρετρο, αρχικά για τους Τρικαλινούς, απ’ τη δεκαετία του ’50.

Καλαίσθητοι ξενώνες, πολλές ταβέρνες, μπαράκια και διάφορα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα συνθέτουν σήμερα το προφίλ ενός απ’ τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

elati-2

Το φυσικό τοπίο της Ελάτης αλλάζει σύμφωνα με την εποχή που θα την επισκεφτείτε. Την άνοιξη, τα πάντα ανθίζουν, τα πάντα γεννιούνται, τα πάντα παίρνουν ένα πολύχρωμο σχήμα και οι μυρωδιές των φυτών είναι διάσπαρτες σε όλο το χωριό.

Το καλοκαίρι οι νύχτες γίνονται δροσερές σε σημείο που χρειάζεται κουβέρτα για τον νυχτερινό ύπνο.
Εδώ το τοπίο γίνεται όλο και πιο πράσινο καθώς τα περισσότερα λουλούδια παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο προς το φθινόπωρο.

Το φθινόπωρο τα χρώματα γίνονται μουντά αλλά ρομαντικά, που σου αφήνουνε μια αίσθηση νοσταλγίας πράσινου. Φύλλα από πλατάνια, μηλιές, καστανιές και διαφόρων άλλων δέντρων είναι πεσμένα στους δρόμους.

elati-1

Μια γλυκιά μελαγχολία πέφτει στις καρδιές όπως η υγρασία των φθινοπωρινών βροχών, μέχρι τις πρώτες νιφάδες χιονιού

Το χειμώνα η Ελάτη φοράει τα καλά της.
Τα πάντα γίνονται άσπρα εκτός από τον καταγάλανο ουρανό που σκεπάζει τις βουνοκορφές και το ελατόδασος.

Τα τζάκια παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά και οι μυρωδιές του ξύλου που καίγεται γίνεται το άρωμα του χωριού.

Η Ελάτη είναι ένας προορισμός για όλα τα γούστα που όποιος την επισκεφθεί θα αιχμαλωτιστεί από το φυσικό της κάλλος και τη γραφικότητα της όπως επίσης και από τα απίστευτης ομορφιάς τοπία που κόβουν την ανάσα!

dinfo.gr
 http://trikala365.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ