Ιωάννινα: 4 φορές πάνω από τα όρια η αιθαλομίχλη…


- Καταγράφεται και συγκέντρωση βενζολίου 

Αρκετά νωρίτερα χτύπησε φέτος το καμπανάκι για το νέφος της αιθαλομίχλης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια...




Το φαινόμενο τείνει να γίνει μόνιμο, κατά την χειμερινή περίοδο στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώς όλο και λιγότερα νοικοκυριά προμηθεύονται πετρέλαιο. Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης, φέτος τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Από την Κυριακή οι συγκεντρώσεις σωματιδίων ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο και ο μέρος όρος, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Ρύπανσης στην Κιάφα, φτάνει στα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό αέρα . 

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τις 7 το απόγευμα και μετά με τις τιμές να αγγίζουν τα 100 μg/m3 ενώ κατεγράφησαν και ωριαίες τιμές έως και τετραπλάσιες του ορίου όπως την Κυριακή το βράδυ όπου ο σταθμός έδειξε 186 μg/m3 αλλά και 160 μg/m3 το βράδυ της Τρίτης.

Και η αιθαλομίχλη επέστρεψε όπως τα τελευταία χρόνια την ίδια εποχή καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με την καύση βιομάζας, ως εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης τα τελευταία χρόνια ελέω κρίσης, ευνοούν την ανάπτυξή της όπως εξήγησε ο Καθηγητής Φυσικής του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παύλος Κασσωμένος, αναφερόμενος στις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων ενώ με μια επιφύλαξη όπως είπε χαρακτηριστικά καταγράφονται και συγκεντρώσεις βενζολίου, που επίσης προέρχεται από την καύση βιομάζας.

Βέβαια για το βενζόλιο ο κ. Κασσωμένος σημείωσε ότι οι τιμές που καταγράφονται είναι μόλις μια μονάδα πάνω από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κ. Κασσωμένος επανέλαβε ότι απαιτείται να αυξηθεί ο αριθμός των σταθμών μέτρησης ρύπανσης στο λεκανοπέδιο καθώς σήμερα ο ένας και μοναδικός στην Κιάφα λόγω και της παλαιότητας των οργάνων αλλά του σημείου που βρίσκεται δεν δίνει την απεικόνιση της κατάστασης στο κέντρο της πόλης όπου εκτιμάται ότι οι συγκεντρώσεις είναι υψηλότερες.

Μάλιστα επειδή τα τελευταία χρόνια τα όργανα μετρήσεων είναι πιο οικονομικά ο κ. Κασσωμένος έκανε έκκληση στην Περιφέρεια και στον Δήμο να μεριμνήσουν ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο 3-4 σταθμών σε διάφορα σημεία και κυρίως σε περιοχές πιο κοντά στην Λίμνη αλλά και σε πιο πυκνοκατοικημένες για να υπάρχουν καλύτερες μετρήσεις.
 
 epiruspost.gr/
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ