Κιτσαντά: Η θέση μας για τον Προϋπολογισμό 2017 του Δήμου Αρταίων


Οι συνεχείς περικοπές των ΚΑΠ στην Αυτοδιοίκηση σε ποσοστά άνω του 60%, η δραματική μείωση της ΣΑΤΑ σε ποσοστό 85% και η σχεδόν ανυπαρξία πόρων από το «Πράσινο Ταμείο», ως απόρροια της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.... 



...και των μνημονιακών επιταγών που υλοποιεί τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, δυστυχώς αποστερεί από τους Δήμους τους αναγκαίους πόρους για να στηρίξουν και ν΄αναπτύξουν τις τοπικές τους κοινωνίες, μέσα σε συνθήκες βαθειάς κρίσης και εντεινόμενης φτώχειας.

Παράλληλα, ο ασφυκτικός έλεγχος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται απ΄αυτό, καθώς και οι οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο, δεν αφήνουν το περιθώριο στους Δήμους να συντάξουν πραγματικούς, ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους προϋπολογισμούς, εδραιωμένους πάνω σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, αλλά αντίθετα, προϋπολογισμούς δήθεν ισοσκελισμένους, αλλά σε μεγάλο βαθμό πλασματικούς και μη εφαρμόσιμους.

 Έτσι λοιπόν και ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το 2017, δεν είναι παρά ένας προϋπολογισμός λιτότητας, χωρίς στοιχεία ανάπτυξης, ελλειμματικός στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, πλασματικός και σε μεγάλο βαθμό μη υλοποιήσιμος.

Είναι ένας προϋπολογισμός της τάξης των 34.043.074 ευρώ, δηλ. κατά 500.000 ευρώ περίπου φτωχότερος από τον αντίστοιχο του 2016, στον οποίο αν αφαιρεθούν τα πάγια και σταθερά έξοδα (π.χ μισθοδοσία, έξοδα προσωπικού, προνοιακά επιδόματα, πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών κλπ), δεν απομένει παρά μόνο το μικρό ποσό των 4,5 εκατ. Ευρώ για την άσκηση μιάς υποτυπώδους αναπτυξιακής δημοτικής πολιτικής. Δυστυχώς όμως με τόσο λίγα χρήματα, τίποτε ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει στο Δήμο μας! Μικρό επίσης είναι και το αποθεματικό (671.773 ευρώ), ενώ τα τακτικά έσοδα προϋπολογίζονται κατά 2,3 εκ. ευρώ λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2016.

Εξάλλου, βασικά στοιχεία της πλασματικότητας του προϋπολογισμού αυτού, προκύπτουν και από : α) το γεγονός ότι προϋπολογίζει συνολικά έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα 2,6 εκ ευρώ, (τα οποία τέλη δυστυχώς θα είναι αυξημένα για το 2017 από 8-11,5%, κάτι που εμείς καταγγείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση και ψήφιση των δημοτικών τελών), ενώ η πραγματικότητα δείχνει ότι στην πράξη δεν μπορούν να εισπραχθούν ούτε τα μισά, λόγω της εντεινόμενης φτώχειας και της αδυναμίας των συνδημοτών μας να πληρώσουν.

Συγκεκριμένα το 2016 είχαν προϋπολογισθεί ως ανταποδοτικά 2,9 εκ ευρώ, εκ των οποίων έως τις 30-9-2016 είχαν βεβαιωθεί μόνο τα 1,3 εκ και μέχρι τέλους του έτους προβλέπεται ως πιθανή είσπραξη 1,6 εκ ευρώ μόνο! β) το γεγονός ότι προϋπολογίζονται ως εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα ΠΟΕ 5.130.398 ευρώ (εκ των οποίων 1,6 εκ βεβαιώνονται για πρώτη φορά).

Αυτά τα χρήματα είναι τελείως αδύνατο να εισπραχθούν, καθώς από τα νούμερα προκύπτει ότι ο μέσος όρος εισπραξιμότητας παλιότερων οφειλών προς τον Δήμο, κυμαίνεται στην καλύτερη περίπτωση στο ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ περίπου ετησίως, ενώ η εκτίμηση είσπραξης που γίνεται μέχρι 31-12-2016 είναι μόλις 250.406 ευρώ(!!).

Άλλωστε και οι "προβλέψεις μη είσπραξης" που η ίδια η Δημοτική Αρχή κάνει μέσα στο κείμενο του προϋπολογισμού, ανέρχονται στο ποσό των 5 εκ. ευρώ περίπου- πράγμα που σημαίνει ότι βεβαιώνονται πλήθος οφειλών, που όμως είναι σχεδόν αδύνατο να εισπραχθούν!

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό του εν λόγω προϋπολογισμού και σε συνεχείς αναμορφώσεις του, μέσα από μεθόδους «κοπτοραπτικής», που αποτελούν πλέον πάγια και συνηθισμένη πρακτική και αποδεικνύουν έτσι έμπρακτα την πλασματικότητα και πλημμελή εφαρμογή σχεδόν όλων των έως τώρα προϋπολογισμών και επομένως και του έτους 2017.

Επιπλέον αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει "στίγμα κοινωνικής πολιτικής" καθώς δεν προβλέπονται (αλλά ούτε και διεκδικήθηκαν !!) πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αρταίων, (εννοείται ότι και οι εξαγγελίες του Δημάρχου για τη δήθεν δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης πάνε περίπατο, αφού δεν απεικονίζονται πουθενά στον προϋπολογισμό), ενώ συγχρόνως μειωμένες θα είναι και οι επιχορηγήσεις του Δήμου προς το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Μέριμνας –ΚΜΠΑΠ- (550.000 ευρώ έναντι 770.000 ευρώ που δόθηκαν φέτος και πέρυσι) και τις σχολικές επιτροπές (μόνο 35.000 ευρώ).

Από την άλλη πολύ μικρά είναι τα ποσά που δίνονται ως βοήθεια στους αδύναμους συμπολίτες μας (μόνο 15.000 ευρώ στους άπορους και 14.000 ευρώ το βοήθημα ένδειας), όταν για έξοδα δεξιώσεων, δαπάνες εκθέσεων, μετακινήσεις στο εξωτερικό και άλλες επικοινωνιακού χαρακτήρα δραστηριότητες προβλέπονται να δαπανηθούν τα υπερδιπλάσια ποσά (περίπου 63.000 ευρώ) και συνήθως στην πράξη, μετά τις αντίστοιχες αναμορφώσεις, δαπανώνται ακόμη περισσότερα. Αυτό δείχνει ότι δυστυχώς δεν αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η κοινωνική αλληλεγγύη!

Τέλος, ανυπαρξία έργων και μελετών υπάρχει για τις λοιπές (πλην πόλεως Άρτας) Τοπικές Κοινότητες, ενώ αντίστοιχα προϋπολογίζονται κάποιες μελέτες χωρίς πρακτική ωφέλεια ή χρησιμότητα για τους δημότες (π.χ μελέτες αεροδρομίου, υδατοδρομίου κλπ), που κατασπαταλούν χρήμα χωρίς άμεση ωφέλεια κι επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου, έναντι άλλων προτεραιοτήτων και έργων ουσίας και προοπτικής, τα οποία δυστυχώς απουσιάζουν τόσο από το τεχνικό πρόγραμμα, όσο και από τον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2017.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν καταψηφίσαμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό έτους 2017.

Λίτσα Κιτσαντά (για την «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή»)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης