Κωστής Στεφανόπουλος 1926 - 2016: Ένας μοναχικός Πρόεδρος


Αύριο Τρίτη το τελευταίο αντίο στον  πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος που έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 23:18 το βράδυ της Κυριακής, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.



Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι στον Αγιο Δημήτριο Ψυχικού κατόπιν επιθυμίας της οικογένειάς του και θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πάτρα.

Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Με μία ανακοίνωση 29 λέξεων το «Ερρίκος Ντυνάν» ανακοίνωσε τον θάνατο του Αχαιού πολιτικού: «Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε  σήμερα 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 23.18’, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, όπου νοσηλευόταν από τις 17/11/2016,  από επιπλοκές πνευμονίας».

Για τα τελευταία χρόνια του Προέδρου μίλησε η δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ, που έχει γράφει τη βιογραφία του,  με τίτλο «Κωστής Στεφανόπουλος: ένας μοναχικός Πρόεδρος».

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν μοναχικός πρώτα στην πολιτική...είχε όμως μια αμεσότητα με τον κόσμο», είπε στον Αlpha 989 η δημοσιογράφος με τίτλο «Κωστής Στεφανόπουλος: ένας μοναχικός Πρόεδρος».

«Τον κρατούσα από το χέρι, είχαν αρχίσει να πόδια του να μην τον κρατούν. Μοναχικός ήταν. Δεν θα πήγαινε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και κρατούσε πολλά πράγματα «μέσα του». Και στην πολιτική μοναχικός ήταν. Νομίζω αρκετά μπόρεσα να τον κάνω να «βγάλει» με το βιβλίο. Τον πέτυχα στην εποχή...»

Και συνεχίζει: «Οπουδήποτε πηγαίναμε, από το Μέγαρο μέχρι ένα ταβερνάκι, μια καφετέρια εδώ στον Χολαργό, σηκώνονταν οι παππούδες και έλεγαν «Πρόεδρε σ’ αγαπάμε» και ρωτούσαν πώς βλέπει τα πράγματα πια. Πέραν του τελευταίου έτους βέβαια, που είχε αποσυρθεί. Τον αγάπησε ο κόσμος, είχε αμεσότητα μαζί τους. Και επί κυβέρνησης Σαμαρά, που μπήκε ο Παπαδήμος, εκείνος «έβλεπε» πιο πέρα».

Η Νίτσα Λουλέ μιλάει για άγνωστες πτυχές της ζωής του Κωστή Στεφανόπουλου: «Είχε αλλάξει πολύ και τις τελευταίες δεκαετίες. Στο βιβλίο λέει ότι είχε ψηφίσει τον Κύρκο για την ευρωβουλή και δεν ντράπηκε να το πει. Θεωρούσε μάλιστα ότι ήταν φυσιολογικό. Θεωρούσε ότι έπρεπε να είναι εκεί και τον ψήφισε. Εγώ τότε δεν τον ήξερα σε προσωπικό επίπεδο.

Ο πατέρας μου ήταν βουλευτής στο ΚΚΕ. Δεν θα το ξεχάσω, ερχόταν πάντα πολύ αργά τη νύχτα, μετά τη Βουλή. Είπε μια μέρα ότι είχε μια κουραστική μέρα γιατί είχε αντιπαράθεση με τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Σκληρός πολιτικός αντίπαλος αλλά έντιμος. Τον άκουγα που τα έλεγε. Να στο λέει αυτό ο μπαρμπα-Κώστας, είχε μια βαρύτητα. Δεν τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Όπως και με τον Παναγιώτη τον Κανελλόπουλο, που παραδέχτηκε το λάθος του».

Και κατέληξε: «Ο Στεφανόπουλος ήταν πάντα υπέρ της συναίνεσης. Τώρα, με τα τελευταία δρώμενα, ήταν πολύ στενοχωρημένος. Βλέπουμε ότι πια δεν ανθίζει κάτι στην πολιτική και ότι ο κόσμος θα ανασάνει… Λείπουν οι ηγέτες. Πού είναι ο Ηλίας Ηλίου. Αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού».

Η ζωή και το έργο του Κωστή Στεφανόπουλου

O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία έως το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Άρχισε να πολιτεύεται ήδη από το 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1964.

Το 1974, με την κατάρρευση της Χούντας, ο Κωστής Στεφανόπουλος μετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Υφυπουργός Εμπορίου (26 Ιουλίου 1974 - 9 Οκτωβρίου 1974).

Στις εκλογές του 1974 επανεξελέγη βουλευτής και στην 7ετία Καραμανλή υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων της Ν.Δ. ως Υπουργός Εσωτερικών (21 Νοεμβρίου 1974 - 10 Σεπτεμβρίου 1976), Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (10 Σεπτεμβρίου 1976 - 28 Νοεμβρίου 1977) και Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως (28 Σεπτεμβρίου 1977 - 10 Μαΐου 1980, 10 Μαΐου 1980 - 21 Οκτωβρίου 1981).

Οι κρίσεις του 1981 και του 1984 και η ΔΗ.ΑΝΑ

Ο Κωστής Στεφανόπουλος επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας, με τη Νέα Δημοκρατία το 1981. Μετά τη συντριπτική ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, που έφερε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, ο Κωστής Στεφανόπουλος διεκδίκησε για πρώτη φορά την ηγεσία του κόμματος, αλλά ηττήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ (9 Δεκεμβρίου 1981).

Για δεύτερη φορά ήταν υποψήφιος για την ηγεσία της Ν.Δ. την 1η Σεπτεμβρίου 1984, αλλά δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, επειδή η κοινοβουλευτική ομάδα έδωσε το δαχτυλίδι του κόμματος τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως αντίπαλο δέος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η δεύτερη συνεχόμενη ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985 προκάλεσε νέες αναταράξεις στη γαλάζια παράταξη. Ο Κωστής Στεφανόπουλος έθεσε θέμα αλλαγής στρατηγικής του κόμματος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άρπαξε την ευκαιρία για να θέσει θέμα ανανέωσης της εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα προς το πρόσωπό του, την οποία έλαβε στις 29 Αυγούστου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία με 9 βουλευτές και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗΑΝΑ). Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989, ενώ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος μέχρι τον Ιούνιο του 1994, οπότε η ΔΗΑΝΑ ανέστειλε τη δράση της.

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1995, το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ) του Αντώνη Σαμαρά πρότεινε και στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους ως ο πέμπτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στις 10 Μαρτίου 1995 διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επανεξελέγη στο Προεδρικό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου 2000 με την πρώτη ψηφοφορία, αφού έλαβε 269 ψήφους επί 298 παρόντων βουλευτών. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 12 Μαρτίου 2005, οπότε τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος υπήρξε σώφρων πολιτικός και ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό, ενώ υπηρέτησε με άψογο τρόπο το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Οι καλές σχέσεις του με την Εκκλησία δεν τον εμπόδισε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίψει το αίτημα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου - συνοδευόμενο από εκατομμύρια υπογραφές - για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες (29 Αυγούστου 2001).

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον (19 Νοεμβρίου 1999) και στην προσφώνησή του προς τον υψηλό επισκέπτη του δεν παρέλειψε να υψώσει υπερήφανο λόγο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάς δεν ζητεί από κανένα να μεσολαβήσει υπέρ αυτής, επικαλείται απλώς το δίκαιον και την νομιμότητα, διότι πιστεύει ότι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας δεν είναι τόσον η στήριξη των πάσης φύσεως συμφερόντων μας, όσον η στήριξη της νομιμότητας. Ορθότερο θα ήταν, αν έλεγα, ότι πρωταρχικό συμφέρον όλων είναι η υπεράσπιση της νομιμότητος».

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων.

Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό @PrimeministerGR στο Twitter.

«Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του»

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
ΣΥΡΙΖΑ: Διακρίθηκε για τη σεμνότητα και την εντιμότητά του

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, που διακρίθηκε για τη «σεμνότητα και την εντιμότητά του», υπηρετώντας τα καθήκοντά του με «απόλυτο σεβασμό και υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης».

Η ανακοίνωση:
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.

Κατά τη μακρά πολιτική του πορεία, ο Κ. Στεφανόπουλος διακρίθηκε για τη σεμνότητα και την εντιμότητά του.  Η δεκαετής θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε εξόχως τιμητική για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας, καθώς ο Κ. Στεφανόπουλος υπηρέτησε τα καθήκοντα του με απόλυτο σεβασμό και υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριακός Μητσοτάκης ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μία φωτογραφία του εκλιπόντα Κωστή Στεφανόπουλου γράφοντας «Ενας άξιος Ελληνας. Καλό ταξίδι Πρόεδρε».

«Ο Κ. Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

Στην δήλωσή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με αφορμή το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.

«O Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής του τόπου, ο οποίος υπηρέτησε την Ελλάδα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης», τονίζει στην δήλωσή του και συνεχίζει:

«Ασκώντας τα καθήκοντα του με ήθος και ειλικρίνεια, ως Προέδρος της Δημοκρατίας, ανέδειξε το κύρος του υπέρτατου πολιτειακού μας θεσμού, κερδίζοντας και διατηρώντας επάξια το σεβασμό των πολιτών. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωση του, μέσω Twitter, ανέφερε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περνά στην Ιστορία με το έργο του.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε & την πολιτική αλήθειας που άσκησε.Περνά στην Ιστορία με το έργο του.
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που εξύψωσαν την έννοια της πολιτικής. Απέφυγε το λαϊκισμό, σε εποχές που αυτός κυριαρχούσε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Και συνεχίζει: «Επέλεξε δύσκολους δρόμους κι ας ήξερε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την άψογη θεσμική λειτουργία του συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους του θεσμού και η προσφορά του εκτιμήθηκε από τους πολίτες.

Σε εποχές που η πολιτική απαξιώνεται, το παράδειγμά του ας αποτελέσει οδηγό για το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους του και την οικογένειά του».

Το δικό της «αντίο» στον Κωστή Στεφανόπουλο που απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής, είπε μέσω του Twitter η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε την χώρα και ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα και τη συναίνεση.

Συλληπητήρια δήλωση για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου έκανε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου.Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτέλεσε την προσωποποίηση της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας. Ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, για δύο θητείες, τίμησε το αξίωμα με υποδειγματικό δημοκρατικό ήθος», αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου.

Και προσθέτει: «Στη μνήμη των Ελλήνων θα μείνει χαραγμένη, μεταξύ άλλων, η φλογερή πατριωτική ομιλία του κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Προέδρου κ. Κλίντον στην Αθήνα. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Από την πλευρά του και ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την βαθιά του οδύνη για τον χαμό του Κωστή Στεφανόπουλου.

Σήμερα στη εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερμάχου Στρατηγού το Έθνος αποχαιρετά τον Εθνικό ηγέτη τον έντιμο Έλληνα Κωστή Στεφανόπουλο έγραψε στο twiiter ο Πάνος Καμμένος.

Το αντίο του Κώστα Καραμανλή στον Στεφανόπουλο

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου:

«Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον Τόπο».

Τα συλλυπητήριά Κουτσούμπα για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Νίκος Βούτσης

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη μακρά δημόσια πορεία του υπηρέτησε με εντιμότητα πολιτικές αρχές και διακρίθηκε σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου της χώρας για τη γενναιότητα και την παρρησία του.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε το αξίωμά του με την υποδειγματική αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον όπως και τη διεκδίκηση και προβολή όλων των αξιών και προταγμάτων που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό.

Ο σεβασμός και η αγάπη με την οποία ο ελληνικός λαός τον περιέβαλε ήταν η αναγνώριση του εξαίρετου πολιτικού ήθους του, αλλά και της σεμνότητας και απλότητας που τον χαρακτήριζαν. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ένωση Κεντρώων

«Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ανήκει στη γενιά των παλαιών και τίμιων πολιτικών, που αρχίζουν στις ημέρες μας να σπανίζουν. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Υπουργείο Εξωτερικών

«Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός που ενσάρκωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα, υπηρετώντας την Ελλάδα με σεμνότητα και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντοτε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας.

Από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, υπήρξε η δημοκρατική φωνή της Ελλάδας διεθνώς. Μια φωνή αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας που εξέφρασε και ένωσε όλους τους Έλληνες πολίτες. Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς και σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου εκφράζουν την οδύνη τους, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στους οικείους του».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου:

«Αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον ευχαριστούμε για την υποδειγματική άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος προστάτευσε το κύρος των δημοκρατικών μας θεσμών και εξέφρασε με το βάρος των λόγων του την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Προσήλθε ώριμος και σοφός στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και το ανύψωσε όντας απαλλαγμένος από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, με τη μελαγχολία που προκαλεί η επίγνωση των ανθρωπίνων πραγμάτων και των πολιτικών και κοινωνικών συμπεριφορών αλλά και με την αισιοδοξία που προκαλεί η πίστη στις δυνατότητες του έθνους».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός σπάνιου πολιτικού, ενός μοναδικού ρήτορα, ενός ευπατρίδη, ενός ευγενούς, σεμνού και ακέραιου ανθρώπου, μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας της πολιτικής στη χώρα μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε μοναδική αποδοχή από τον ελληνικό λαό, ως ένας από τους πιο σημαντικούς και με την ευρύτερη αποδοχή Προέδρους της Δημοκρατίας που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της.

Τιμήθηκε για το ήθος, την ευπρέπεια, τη συνέπεια και την αξιοπρέπεια, που τον διέκρινε σε όλη την πορεία του στα κοινά. Άφησε το πολιτικό του αποτύπωμα έντονα χαραγμένο στη μνήμη όλων των Ελλήνων, ενώ η θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ήταν υποδειγματική και μάλιστα σε εποχές εξαιρετικά απαιτητικές για τα εθνικά μας θέματα και για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίστηκε ως ο Πρόεδρος που «επιτέλους» λέει αυτά που θέλει, αλλά δεν μπορεί να πει, ο μέσος Έλληνας πολίτης, ως ο Πρόεδρος που υπερασπίστηκε την εθνική ενότητα, τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τα εθνικά μας δίκαια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σεβασμός του στο Σύνταγμα έγινε παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους σύγχρονους πολιτικούς, χαρίζοντάς του την αναγνώριση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Η απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου κάνει φτωχότερο τον πολιτικό κόσμο, κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Η παρακαταθήκη του όμως είναι πλούσια και η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εμπνέει όλους τους διαδόχους του και να αποτελεί φάρο ελπίδας για τη χώρα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ  Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την πλευρά του με ανακοίνωση του τονίζει: «Η πολιτική και προσωπική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου, έμπρακτου υποστηρικτή της εθνικής ενότητας, αποτελούν παράδειγμα ήθους, δημοκρατίας και συνέπειας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ακέραιη και συνθετική προσωπικότητα και υπηρέτησε τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού.Στην οικογένεια του και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Αναλυτικά: » Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολιτικός άνδρας που τίμησε όσο λίγοι τα αξιώματα τα οποία του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και η Πολιτεία. Η θητεία του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν απολύτως επιτυχής και υποδειγματική. Εκφράζω τα θερμά μου συλληπητήρια στους οικείους του».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τίμησε τον θεσμό με το ήθος, την εντιμότητα και την σοβαρότητα του. Επιδίωξη του ήταν να ενώσει και όχι να διχάσει τον ελληνικό λαό. Επεδίωκε την συνεννόηση και την ενότητα».

Ελληνική Λύση

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν και θα παραμείνει στην μνήμη των Ελλήνων ως ένας άξιος πολίτης και πολιτικός. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''προστάτευσε'' το κύρος του θεσμού με την στάση και τις ενέργειές του και παρά τα όποια λάθη έκανε όπως στις περιπτώσεις ''Τσενάι'' και ''ταυτοτήτων'' , παρόλα αυτά ήταν ένας έντιμος πολιτικός και η προσφορά του εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον λαό. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους ανθρώπους του και στην οικογένεια του».

Νίκος Αναστασιάδης

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ευπατρίδης πολιτικός και πρότυπο εντιμότητας και ακεραιότητας καθ΄ όλη την πορεία ενάσκησης των πολιτικών και πολιτειακών του καθηκόντων».

Κώστας Σημίτης

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια.

Παρά τη διαφορετική πολιτική μας προέλευση, συνεργαστήκαμε παραγωγικά σε όλα τα θέματα και αναπτύξαμε μια δημιουργική σχέση και φιλία. Λυπούμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην κηδεία ενός σπουδαίου πολιτικού και ανθρώπου που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Θα απουσιάζω στο εξωτερικό.

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης