Μποναμάς 17 εκατ. € στους Ελληνες αγρότες


- ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ 

Περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν από την 1η Δεκεμβρίου Ελληνες αγρότες που κρίθηκαν επιλέξιμοι για άμεσες ενισχύσεις. 



Συνολικά, θα αποδοθεί σε Ευρωπαίους αγρότες το ποσό ύψους 435 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο αχρησιμοποίητο αποθεματικό για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, 17,2 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό προκύπτει κάθε χρόνο, μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής το 2013, αφού ένα ποσό αφαιρείται από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ετήσιο αποθεματικό για την αντιμετώπιση των κρίσεων στον γεωργικό τομέα.

Το εν λόγω αποθεματικό μπορεί να κινητοποιηθεί όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των αναγκών για μέτρα στήριξης των αγορών, όπως είναι η δημόσια παρέμβαση και η ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα έκτακτα μέτρα σε καταστάσεις κρίσης.

Η στήριξη
 
Εάν όμως δεν χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, το αποθεματικό επιστρέφεται στους αγρότες. Η Επιτροπή είχε ήδη προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά σε χρηματοδοτική στήριξη πάνω από 1 δισ. ευρώ στον γεωργικό τομέα, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις στις αγορές.

Ωστόσο, η Επιτροπή και οι συννομοθέτες αποφάσισαν η εν λόγω ενίσχυση να χρηματοδοτηθεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.

Τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η επέκταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων για τις αγορές και η κατανομή των εθνικών κονδυλίων, χρηματοδοτήθηκαν από υφιστάμενο διαθέσιμο προϋπολογισμό το 2016, ενώ η τελευταία δέσμη μέτρων αλληλεγγύης του Ιουλίου 2016 για τον γαλακτοκομικό και άλλους τομείς της κτηνοτροφίας θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2017.

Δύσκολη χρονιά
 
Μιλώντας σήμερα ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Το 2016 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για πολλούς αγρότες και ιδιαίτερα για αρκετούς τομείς της αγοράς.

Χαίρομαι για το γεγονός ότι η Επιτροπή μπόρεσε να ανταποκριθεί με μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων - χωρίς να απαιτηθεί ως λύση της τελευταίας στιγμής η ενεργοποίηση του αποθεματικού για κρίσεις στον γεωργικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε να αντιδράσουμε χωρίς να μειώσουμε την εισοδηματική στήριξη στον γεωργικό τομέα».

Από τη θέσπιση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του 2013, το αποθεματικό κρίσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Οι μειώσεις ισχύουν μόνο για ποσά που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και δεν εφαρμόζονται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία κατά το οικονομικό έτος 2016, επειδή τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων δεν είχαν ακόμη πλήρως καθιερωθεί στα εν λόγω κράτη-μέλη.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, η συνολική αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα για το έτος 2015 ανήλθε στα 10,7 δισ. αυξημένη κατά 3,5% σε σχέση με το 2014. Σε επίπεδο ΕΕ, η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 411,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2014.

Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά
 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ