Κατάρα... τα ακίνητα για τους κληρονόμους!


Η αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από εμπορικές τιμές συζητείται τουλάχιστον πέντε χρόνια. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από την ημέρα που ήρθε ο πρώτος λογαριασμός. 

Η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο για κάλυψη φορολογικών οφειλών, από την εποχή όπου ο διάσημος Λάκης Γαβαλάς παρακαλούσε να δώσει στο Δημόσιο ένα ακίνητο αξίας εκατ. ευρώ προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές από ΦΠΑ, οι οποίες τον οδήγησαν επανειλημμένως στη φυλακή.



Στην Ελλάδα, από την προαναγγελία ενός μέτρου έως την υλοποίηση δεν είναι ασύνηθες να μεσολαβούν χρόνια. Στο πεδίο της φορολογίας ακινήτων, αν και το τοπίο είναι ακόμα αρκούντως θολό, το τελευταίο διάστημα δρομολογούνται αλλαγές για να κλείσουν εκκρεμότητες, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν θα διαταράξουν τον λογαριασμό των εισπράξεων από φορολογία ακινήτων.

Ακόμα και αν οι αντικειμενικές αξίες αντικατασταθούν από εμπορικές, ακόμα και αν ο ΕΝΦΙΑ αλλάξει όνομα και φιλοσοφία εντός του 2017, ο εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,650 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βάλει την υπογραφή της στη διατήρηση των εισπράξεων σε αυτά τα επίπεδα όχι μόνο για το επόμενο έτος αλλά και για το 2018. Μετά βλέπουμε.

Πολλοί φόροι

Με βάση τους ισχύοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω Μνημονίου, στην Καραγιώργη Σερβίας επιχειρούν να λειάνουν τις γωνίες της φορολογίας στα ακίνητα, με επεμβάσεις οι οποίες δεν θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των δανειστών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενεργοποίηση της δυνατότητας κάλυψης οφειλών από φόρους κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο. Η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί από το 2014. Χρειάστηκε όμως να λάβει διαστάσεις πλημμυρίδας το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιών από φορολογουμένους για να ανακινηθεί το θέμα ενεργοποίησης της διάταξης, η οποία απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης. Από το 2014.

Τα στοιχεία τα οποία διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης έδειξαν έκρηξη αποποιήσεων κληρονομιών (υπό το βάρος της αδυναμίας πληρωμής των φόρων) από 29.200 το 2013 σε 45.627 το 2015. Στο υπουργείο Οικονομικών σήμανε συναγερμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης ζήτησε από τις υπηρεσίες και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να «τρέξουν» την έκδοση απόφασης, η οποία φαίνεται να είναι θέμα ημερών.

Θα δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο για οφειλές που αφορούν μόνο φόρο κληρονομιάς, ενώ τυχόν διαφορά ανάμεσα στα οφειλόμενα και την αξία του ακινήτου θα παραμένει ως πιστωτικό υπόλοιπο στην Εφορία για μελλοντικές οφειλές πάντα από φόρο κληρονομιάς. Σχεδιάζεται μάλιστα αυτό το πιστωτικό υπόλοιπο να μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά.

Ο φόρος υπεραξίας

Αφού κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, σειρά παίρνουν οι αποφάσεις για τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ιστορία πηγαίνει πάλι πίσω στο 2014, όταν ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν φόρο με συντελεστή 15% στο κέρδος που προέκυπτε για τους πωλητές ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης του ακινήτου.

Υστερα από ένα εξάμηνο Κόλαση, κατά τη διάρκεια του οποίου πιστοποιήθηκε πλήρης αδυναμία επιβολής του φόρου (κυρίως λόγω αδυναμίας προσδιορισμού της αξίας κτήσης σε μία σειρά από πράξεις απόκτησης ακινήτων), η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να παγώσει τον φόρο υπεραξίας ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος, από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο φόρος ξεπαγώνει.

Κατά την εξέταση του προβλήματος, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν δύο χρόνια μετά ότι μηχανισμός επιβολής του φόρου υπεραξίας δεν υπάρχει. Ηδη ο Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η αναβολή της ισχύος του. Στην αγορά ακινήτων, το επιθυμητό θα ήταν η κατάργηση του φόρου.

Παράλληλα, συνεχίζονται μετ' εμποδίων οι συζητήσεις της ειδικής Επιτροπής για την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών από ένα σύστημα εμπορικών τιμών. Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θεωρούν τουλάχιστον αμφίβολο τον στόχο που έχει τεθεί για ολοκλήρωση της εργασίας έως τις αρχές του 2017, ώστε στα μέσα του επομένου έτους να τεθούν οι νέες τιμές σε εφαρμογή.

Ο ΕΝΦΙΑ


Ακόμα και αν το χρονοδιάγραμμα βγει, ο ΕΝΦΙΑ του επομένου έτους ή όπως αλλιώς ενδεχομένως ονομαστεί ο φόρος ακινήτων, θεωρείται δεδομένο ότι θα προσδιοριστεί για μία ακόμα φορά με βάση τις τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου, επομένως τις - πλασματικές - αντικειμενικές.

Τους πρώτους μήνες του 2017, άλλωστε, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση - μετά τις υποσχέσεις για κατάργηση - θα ήθελε να προχωρήσει στην αντικατάστασή του από φόρο ακινήτων κατά τα πρότυπα του ΦΑΠ.

Το σχέδιο όμως κολλάει στην αδυναμία παροχής αφορολόγητου ορίου, καθώς αυτό το ενδεχόμενο λόγω της δομής της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων (η συντριπτική πλειονότητα έχει ακίνητη περιουσία σχετικά μικρής αξίας) συνεπάγεται βουνό ασήκωτων φόρων ακόμα και για όσους έχουν ακίνητη περιουσία μεσαίας αξίας. Ο ΦΑΠ απέδιδε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος βεβαιώνουν 3,3 δισ ευρώ.

Αν δεν προχωρήσει το 2017 το σενάριο του ΦΑΠ, η εναλλακτική για το υπουργείο Οικονομικών - με βάση τα σημερινά δεδομένα - είναι η επιχείρηση ενός νέου λίφτινγκ στον φόρο κατά τα φετινά πρότυπα, με στόχο μικρές ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τις οποίες ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο.

Οι σχετικές με τα αγροτεμάχια διατάξεις απλώς μπήκαν στον πάγο για το 2016 και με βάση τον νόμο, το επόμενο έτος έρχεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και για τα χωράφια.

Εξόφληση με εκχώρηση

Τρέχει η έκδοση απόφασης που θα δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο για οφειλές που αφορούν μόνο φόρο κληρονομιάς ενώ τυχόν διαφορά θα παραμένει ως πιστωτικό υπόλοιπο στην Εφορία για μελλοντικές οφειλές πάντα από φόρο κληρονομιάς.


tanea.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ