Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά


- Ανεξέλεγκτες οι αποβιβάσεις μεταναστών

Διπλάσιος σε σχέση με έναν μήνα πριν είναι πλέον ο αριθμός των  μεταναστών στο hotspot της Σάμου. Σύμφωνα με την Αστυνομική Περιφέρεια βορείου Αιγαίου, το πρωί της Τρίτης ανέρχονταν στους 2.126, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ, τουλάχιστον από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.



Όλα αυτά την ώρα που το Κέντρο Κράτησης στο Βαθύ μπορεί, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να φιλοξενήσει έως 850 άτομα.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, στο νησί του Πυθαγόρα αποβιβάστηκαν άλλοι 82 .

Την ίδια ώρα, από τη Δευτέρα μέχρι και το πρωί της Τρίτης, και στη Λέσβο έφτασαν 20 άτομα, ενώ στη Χίο πέντε.

Με βάση τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.342 και στη Χίο 4.205. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων  στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.673.

Επιστολή δημάρχου Σάμου σε Μουζάλα


Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος σημειώνει ότι στην πρόσφατη πεντάωρη σύσκεψη που έγινε υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 11 Οκτωβρίου «υπήρξε από μέρους σας, αλλά και από μέρους των υπολοίπων κυβερνητικών στελεχών, η δέσμευση ότι από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου θα ξεκινούσε η σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

»Σας κοινοποιούμε τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, από το νησί μας τη Σάμο για τις τελευταίες ημέρες, από τα οποία προκύπτει ότι ενώ οι ροές είναι αυξημένες, οι αναχωρήσεις κινούνται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται έτι περαιτέρω. Οι δεσμεύσεις από μέρους σας ήταν ρητές και σαφείς. Περιμένουμε με αγωνία και άμεσα την εφαρμογή τους».

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία που παραθέτει ο δήμος, οι πρόσφυγες στο hotspot του νησιού, από 1.597 στις 11 Οκτωβρίου, έφθασαν χθες τους 2.024, δηλαδή σε 14 ημέρες αυξήθηκαν κατά 758. Στο ίδιο διάστημα από τη Σάμο αναχώρησαν μόνο 139 άτομα.

Μουζάλας: Οι παραβατικοί μετανάστες να έχουν φόβο


Κλειστά κέντρα για τους παραβατικούς πρόσφυγες προανήγγειλε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Αlpha 989 ο Γιάννης Μουζάλας, μετά και τα νέα επεισόδια σε Λέσβο και Σάμο. «Οι παραβατικοί να έχουν φόβο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι «τα hotspots είναι μια δύσκολη κατάσταση, καθώς κόπηκε η είσοδος των ανθρώπων στην Ευρώπη και θα έχουμε επεισόδια. Προσπαθούμε να τα περιορίσουμε. Θα είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως η ζωή στα hotspots θα είναι αδιατάρακτη» είπε.

«Όσο ισχύει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι διαχειρίσιμη και πολύ γρήγορα και στα νησιά ελπίζω» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, αναφέροντας ότι ήδη μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα όσοι έχει κριθεί ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών. Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι θα είναι καλύτερες οι συνθήκες διαμονής για αυτούς που μένουν στα νησιά και πως θα πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση.

 tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ