Απόδραση στο πανέμορφο Πάπιγκο


- Η απαράμιλλη ομορφιά ενός χωριού που είναι χτισμένο μέσα σε Εθνικό Δρυμό 

Λένε ότι κλέβει την παράσταση στο Ζαγόρι μαζί με το «μικρό του αδερφάκι» και δεν είναι υπερβολή. Ο λόγος για το Πάπιγκο ή αλλιώς Μεγάλο Πάπιγκο που μαζί με το γειτονικό του χωριό, το Μικρό Πάπιγκο (πολλοί τα αναφέρουν ως ένα) στέκονται στα 1.000 περίπου μέτρα υψόμετρο στο νομό Ιωαννίνων.



Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.

Είναι ό,τι αναζητά κανείς αν θέλει έναν ήρεμο και μέσα στη φύση προορισμό κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου γεγονός το οποίο κάνει κατανοητό, ακόμη και σε όποιον δεν το έχει επισκεφτεί, το λόγο για τον οποίο ξεχωρίζει.

Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους. Τα χρυσοκίτρινα χρώματα του φθινοπώρου, το λευκό του χειμώνα και η ανθοφορία της άνοιξης δημιουργούν πάντα ένα ξεχωριστό σκηνικό.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα διάσημα χωριά του Ζαγορίου και έχει ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση πράγμα που οφείλεται αφενός στη θέση του, αφετέρου στον παραδοσιακό χαρακτήρα που διατηρεί.

Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινες σκεπές, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και όμορφες πέτρινες βρύσες είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης.

Και όλο αυτό με φόντο την Αστράκα, μια σειρά από τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς του όρους Τύμφη που υψώνονται ακριβώς πάνω από τα σπίτια.

Διάσημο σημείο, επίσης, κοντά στον οικισμό είναι οι κολυμπήθρες. Ουσιαστικά, πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες. Εκεί, το καλοκαίρι, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη φύση ή ένα δροσερό μπάνιο.

Το μέρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας αλλά και για τους καλοφαγάδες αφού έχει κανείς την ευκαιρία να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις και τις φημισμένες παραδοσιακές πίτες.

Μαζί με το Μικρό Πάπιγκο, το χωριό αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε.

papigo1 papigo2 papigo4 papigo5 papigo6 papigo7 papigo8 papigo3

newsbeast.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ