Το μεγαλύτερο καταφύγιο θαλάσσιων ζώων θα γίνει στην Ανταρκτική


- Έκταση 1,57 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Το μεγαλύτερο καταφύγιο για την προστασία θαλάσσιων ζώων, το οποίο θα καλύπτει έκταση 1,57 τετραγωνικών χιλιομέτρων (600.000 τετραγωνικά μίλια) αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην Ανταρκτική 24 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Η Επιτροπή για την Διατήρηση των Έμβιων Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής, που συναντήθηκε στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας από τις 17 έως τις 28 Οκτωβρίου, είπε ότι το καταφύγιο της Θάλασσας Ρος θα προστατεύεται από την αλιεία για 35 χρόνια.

Η Θάλασσα Ρος, προέκταση του Ειρηνικού Ωκεανού, θεωρείται ως ένας από τους οικολογικά πιο σημαντικούς ωκεανούς του κόσμου. Το καταφύγιο θα καλύπτει πάνω από 12% του Νότιου Ωκεανού, που φιλοξενεί πάνω από 10.000 είδη ζώων, συμπεριλαμβανόμενων των περισσότερων πιγκουίνων του κόσμου, φαλαινών, γλάρων, τεράστιων σουπιών και ενός είδους μπακαλιάρου της Ανταρκτικής (Dissostichus mawsoni).

Η Ρωσία συμφώνησε με την πρόταση, αφού είχε προβάλλει ενστάσεις σε προτάσεις προστασίας της φύσης πέντε φορές στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη, ένα από τα οποία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και η προεδρία αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά της θητείας της Ρωσίας, με επικεφαλής τον διπλωμάτη Βασίλι Τιτούσκιν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

 in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ