Κυνηγοί εξωγήινων στρέφουν τα αφτιά σε μυστηριώδες άστρο


- Όλα στο τραπέζι


Είναι κανείς εκεί; Μεγάλη πρωτοβουλία για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο κινητό ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου για να αναζητήσει σήματα του ΕΤ στο «πιο μυστηριώδες άστρο του Γαλαξία».



Το λεγόμενο «άστρο της Τάμπι», γνωστό επισήμως ως KIC 8462852, πήρε το όνομα της αστρονόμου Τάμπι Μπογιάζιαν που παρατήρησε την ασυνήθιστη συμπεριφορά του το 2015.

Έκτοτε, οι αστρονόμοι συνεχίζουν να να ξύνουν τα κεφάλια τους: η φωτεινότητα του άστρου παρουσιάζει μη περιοδικές, απότομες αυξομειώσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι το εντυπωσιακό νούμερο του 20%, και δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε άλλο άστρο.

Μια από τις θεωρίες που είχαν προταθεί είναι ότι το άστρο της Τάμπι περιβάλλεται από ένα σμήνος κομητών, οι οποίοι μπλοκάρουν ένα μέρος της ακτινοβολίας του άστρου όταν περνούν από μπροστά του. Η υπόθεση αυτή όμως διαψεύστηκε από επόμενη μελέτη.

Επιπλέον, νεότερες παρατηρήσεις δείχνουν ότι, πέρα από τις απότομες αυξομειώσεις, η λαμπρότητα του KIC 8462852 πέφτει αργά αλλά σταθερά εδώ και δεκαετίες.

Μέχρι στιγμής οι αστρονόμοι δεν έχουν ρίξει νέα θεωρία στο τραπέζι, κάτι που ενισχύει την ιδέα ότι αυτό που μπλοκάρει το φως του άστρου είναι μια εξωγήινη υπερκατασκευή, πιθανώς μια «σφαίρα Ντάισον» που επιτρέπει στους εξωγήινους να αντλούν ενέργεια από το αστέρι.

Το άστρο της Τάμπι μπαίνει τώρα στο στόχαστρο του Breaktrhrough Initiative, ενός προγράμματος για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης που ξεκίνησε το 2015 με κονδύλι 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι μια ιδέα του ρώσου μεγιστάνα Γιούρι Μίλνερ, την οποία στηρίζουν μεταξύ άλλων ο βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook.

Η ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ραδιοτηλεσκόπιο του Γκριν Μπανκ στη Βιρτζίνια, το οποίο έχει διάμετρο 100 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο στρεφόμενο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, για να ανιχνεύσει τυχόν ραδιοεκπομπές.

Θεωρητικά, το τηλεσκόπιο του Γκριν Μπανκ θα μπορούσε να ανιχνεύσει σήματα υπερβολικά αμυδρά για να γίνουν αντιληπτά από το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων SETI, το οποίο εξέτασε το άστρο χωρίς να ανιχνεύσει τίποτα περίεργο.

Η ύπαρξη μιας εξωγήινης υπερκατασκευής «δεν είναι πολύ πιθανή -κάτι σαν μία στο δισεκατομμύριο» σχολιάζει τώρα ο Νταν Γουέρτιμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, επικεφαλής του Berkeley SETI.

«Παρόλα αυτά, πρέπει να το εξετάσουμε» προσθέτει.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ
 in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ