Παρουσιάστηκε ο Απολογισμός Πεπραγμένων Διετίας της Δημοτικής Αρχής


Ο Απολογισμός Πεπραγμένων της διετίας Σεπτεμβρίου 2014 – Αυγούστου 2016 έγινε χθες σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπεται στο σχετικό Νόμο. 

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλοι οι τομείς του Δήμου στους οποίους παρήχθη σημαντικό έργο, με αποκλειστικό γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας, τη στήριξη ιδιαίτερα των απόρων συμπολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Αρταίων. 



«Βασικός μας στόχος ήταν εξ’ αρχής να βάλουμε την σφραγίδα μας, κάνοντας σε όλους γνωστό το όραμά μας για έναν σύγχρονο Δήμο Αρταίων. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έγιναν όλα τέλεια, ούτε βέβαια ότι δεν κάναμε λάθη. Φυσικά, αυτά δεν αποτελούν δικαιολογίες, όπως αντιστοίχως δικαιολογία δεν μπορεί να αποτελέσει η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία ήταν όλοι οι ΟΤΑ και εν γένει η χώρα όταν αναλάβαμε και η οποία κατάσταση δυστυχώς σήμερα έχει χειροτερέψει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να βρίσκονται στα όριά τους και η λειτουργία τους να βρίσκεται στο κόκκινο» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Και συνέχισε: «Στόχος μας ήταν και παραμένει η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που υπάρχει για έργα, ανάπτυξη, αλλά και για την μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας, με την παράλληλη όμως παροχή κινήτρων στους συμπολίτες μας να ασχοληθούν με τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, όπως ο αγροτικός τομέας, εξασφαλίζοντας εργασία, αλλά και δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο για την μέχρι σήμερα συνεργασία, τους πρώην αντιδημάρχους και Προέδρους των Νομικών Προσώπων, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα Τοπικά Συμβούλια και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου και τους συνεργάτες που καθημερινά εργάζονται για τους Αρτινούς.
Αναλυτικότερα, ο Απολογισμός βασίστηκε στις εξής ενότητες:

Σε ο, τι αφορά τα τεχνικά έργα:


>Προωθήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση 7 έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 8.051.883,46€. Μεταξύ αυτών η Μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το Δήμο Αρταίων, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει ο Δήμος έναν χάρτη για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Άρτας και η Μελέτη Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο Δήμο Αρταίων.

>Υποβλήθηκαν και είναι υπό αξιολόγηση 9 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 6.415.460€. Μεταξύ αυτών είναι η Αναπαλαίωση και αξιοποίηση Διατηρητέου Κτιρίου Δημαρχιακού Καταστήματος «Ιστορικό Δημαρχείο Άρτας» και η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αρταίων

>Ωρίμασαν και είναι προς υποβολή  για χρηματοδότηση 4 έργα συνολικού προϋπολογισμού 12.725.000€, όπως η Μελέτη γεφύρωσης Ποταμού Αράχθου και η κατασκευή Ειδικού Σχολείου στο Γλυκόριζο, η Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κεντρικών σημείων αστικού ιστού της πόλης της Άρτας (περιοχή Κάστρου και περιοχή Παρηγορήτισσας), ενώ παράλληλα ωριμάζουν μελέτες για ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε κτηνο-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

>Ολοκληρώθηκαν 15 νέα έργα από ιδίους πόρους (ΣΑΤΑ, Δημοτικοί Πόροι) προϋπολογισμού 1.861.700 €, όπως η Διαμόρφωση παιδικών χαρών Δήμου Αρταίων με βάση τις νέες προδιαγραφές ασφαλείας και Διαμόρφωση παιδικών χαρών Δήμου Αρταίων (συμμόρφωση στις νέες προδιαγραφές ασφαλείας).

>Εκτελούνται 7 νέα έργα από ιδίους πόρους (ΣΑΤΑ, Δημοτικοί Πόροι) προϋπολογισμού 1.369.795€, όπως η κατασκευή πεζοδρομίου και χώρου στάθμευσης έμπροσθεν του Μουσικού Σχολείου και η αναδιαρρύθμιση κατασκευή ΚΕΠ στα «Ψαροπλιά» και τέλος

>Ωριμάζουν 16 νέα έργα για υλοποίηση με ιδίους πόρους (ΣΑΤΑ, Δημοτικοί πόροι) συνολικού προϋπολογισμού 3.810.786€, μεταξύ των οποίων η Διαμόρφωση Δημοτικού Οικοπέδου στη γέφυρα Καλογήρου για στάθμευση των Δημοτικών οχημάτων και μηχανημάτων (μεταφορά αμαξοστασίου), ο Φωτισμός Ιστορικών Μνημείων Άρτας, η Διαμόρφωση τμήματος περιβάλλοντος χώρου κλειστού Γυμναστηρίου Τ9 στους Κωστακιούς, η Μελέτη Συντονισμού Σηματοδοτούμενων Κόμβων Περιφερειακής Οδού και Ανάπλαση πλατείας Καραϊσκάκη.

Σε ο, τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου Αρταίων αυξήθηκε κατά 1.764.828,93€. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών με περιορισμό στις απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να συμβαδίσει ο Δήμος με την υφιστάμενη κατάσταση που δημιουργεί η αντικειμενική δυσκολία είσπραξης, σε συνδυασμό με την περιστολή επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πραγματοποιηθείσα δαπάνη προμήθειας καυσίμων από το συνεργαζόμενο προμηθευτή για το έτος 2015  είναι πολύ σημαντικά μειωμένη στα 145.951,87€.  Υπήρξε εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2013 ποσού ύψους 55,870,85€.
Ολοκληρώθηκε το Οικονομικό αντικείμενο  όλων των έργων του ΕΣΠΑ εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί για την ολοκλήρωση τους και παρά την εφαρμογή capital controls, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σύνταξης των κανονισμών κοινοχρήστων χώρων και μουσικής, και αναμένεται η ψήφιση εκείνων για το κοιμητήριο και τη λαϊκή αγορά.

Παράλληλα, έγινε μια σειρά πολύ σημαντικών δράσεων σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής της Άρτας, με σκοπό την διαχείριση της καθημερινότητας, την βοήθεια προς τους απόρους συμπολίτες, αλλά και την προβολή και ανάδειξη της περιοχής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, σε ο, τι αφορά την καθημερινότητα, ο Δήμος Αρταίων ήταν από τους πρώτους Πανελλαδικά που λειτούργησαν ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, με την παράλληλη λειτουργία του καταφυγίου, στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 300 αδέσποτα.

Παράλληλα, ανανέωσε τον εξοπλισμό στην καθαριότητα, ενώ εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε δρόμους κυρίως των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και καθαρισμού  Οικοπέδων και λοιπών ακαλύπτων χώρων και αποστραγγιστικών αυλάκων, ενώ με επιτυχία έγιναν εργασίες συντήρησης και επισκευής   Σχολικών Συγκροτημάτων στο Δήμο Αρταίων και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης και απολύμανσης σε παιδικές χαρές της πόλης.
Στον κρίσιμο τομέα των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, εκτός από τις συντονισμένες δράσεις συλλογής τροφίμων, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τη στήριξη των ΑμεΑ, την αρωγή σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α., εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων το Σχέδιο Δράσης  της Δημοτικής Αρχής για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Δομής Παροχής, Συσσιτίου, Κέντρου Κοινότητας, Κοινωνικού Φαρμακείου, Κοινωνικού Ιατρείου,  Κοινωνικού Λαχανόκηπου, Παιδικής Χαράς για ΑΜΕΑ, Κέντρου Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, ΚΕΠ Υγείας, ΚΗΦΗ μέσα από το ΕΣΠΑ και ιδίους πόρους.

Παράλληλα, ο Δήμος Αρταίων συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος 8μηνης Κοινωφελούς Εργασίας, μέσω ΟΑΕΔ, ένα πρόγραμμα στο οποίο θα απασχοληθούν 334 συμπολίτες, καθώς και στην πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πρώην Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα). Επίσης, μέσω των προγραμμάτων 5μηνης Κοινωφελούς εργασίας αξιοποίησε 155 συμπολίτες μας.

Σημαντικές κινήσεις έγιναν και για την προβολή της Άρτας, είτε με τη συμμετοχή σε Εκθέσεις σε Ελλάδα (Philoxenia, Ελλάδος Γεύσεις) και εξωτερικό (Μόσχα, Τίρανα, Σκόπια κ.α.) και τη φιλοξενία tour operators από χώρες του εξωτερικού, είτε με την δημιουργία εκδηλώσεων πανελλαδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδίου-Ελιάς, ο Δρόμος του Γιοφυριού, το Παραμυθένιο Κάστρο Χριστουγέννων, η Βυζαντινή Άρτα. Παράλληλα, αναβαθμίστηκε μια σειρά διοργανώσεων που ενισχύουν την εξωστρέφεια της Άρτας, όπως είναι η Πανελλήνια Έκθεση και ο Διάπλους του Αμβρακικού.

Επιπλέον, με μια σειρά καίριων παρεμβάσεων προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ο Δήμος Αρταίων απέκτησε διεκδικητική φωνή, με στόχο την επίλυση των πολύ σημαντικών αναπτυξιακών θεμάτων του.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αρταίων το 2017 είναι ένα κομβικό έτος στο οποίο τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα μια σειρά ενεργειών για την Ολοκλήρωση της Οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, για τα Έργα ανάπλασης των παραποτάμιων εκτάσεων και των χώρων πέριξ του Ιστορικού Γιοφυριού, για την  Ολοκλήρωση/Αναθεώρηση ΓΠΣ του Καποδιστριακού Δήμου και την επέκτασή του σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού Δήμου Αρταίων, για την κατασκευή νέων οδικών αξόνων και γεφυρώσεων στον ποταμό  Άραχθο, για την επέκταση των εγγειοβελτιωτικών, για την τουριστική ανάπτυξη, για την Κατασκευή Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου 3000 τετραγωνικών στο υπάρχον Εκθεσιακό Χώρο «Κώστας Βάγιας» του Δήμου Αρταίων κ.α.
«Προεκλογικά δεσμευτήκαμε ότι είμαστε εδώ γιατί μπορούμε να αλλάξουμε την Άρτα. Πλέον, κοιτώντας και πάλι τους συμπολίτες μας στα μάτια δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια θέληση και την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να παλεύουμε για την πόλη μας, καθώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και ως Δημοτική Αρχή έχουμε σαν στόχο διαρκώς το καλύτερο» κατέληξε στην ομιλία του ο Χρήστος Τσιρογιάννης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ