Πρωτοφανές φορολογικό μπαράζ ως τον Ιανουάριο


- Δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, επιβαρύνσεις σε καύσιμα, τσιγάρα κ.ά. συνθέτουν ένα τρίμηνο-φωτιά

O Γολγοθάς των φορολογουμένων ξεκινά από αυτή την εβδομάδα καθώς μέσα σε λίγες ημέρες θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ και τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τις καταληκτικές ημερομηνίες που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών,... 
 
 
...ενώ αμέσως μετά και έως τα τέλη Ιανουαρίου 2017 αρχίζει ένα μπαράζ φορολογικών μέτρων που όμοιό του δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ώστε να μπορούν οι πολίτες να κάνουν έναν προγραμματισμό για να μην κινδυνεύουν με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Εως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος.

Από 1ης Οκτωβρίου σύμφωνα με τον νόμο αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θέρμανσης κατά 13 λεπτά το λίτρο ενώ στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με ανεβασμένη την τιμή του κατά 6-7 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο λόγω της αύξησης του ΕΦΚ. 
 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με βάση τα σημερινά δεδομένα η εκτιμώμενη τελική τιμή πώλησης θα είναι 0,92 ευρώ ανά λίτρο από 0,84 ευρώ ανά λίτρο που ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο και περίπου 0,75 ευρώ ανά λίτρο που ήταν στο τέλος της περυσινής σεζόν.

Στις 31 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ έναν μήνα μετά, στις 30 Νοεμβρίου, είναι να πληρωθεί η 3η δόση του φόρου εισοδήματος (είναι η τελευταία) και η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Στο τέλος του έτους και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ, να πληρωθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας και να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ 30% σε όποια νησιά διατηρείται ακόμη. 
 
Ο βαρύς λογαριασμός της Εφορίας δεν σταματά εδώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα ως εξής: 4 λεπτά/lt στην αμόλυβδη βενζίνη, 10 λεπτά/lt στο πετρέλαιο κίνησης, 12,5 λεπτά/lt στο υγραέριο κίνησης.

Επίσης, επιβάλλεται φόρος στον καφέ 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό, ενώ αυξάνεται και η φορολογία στα τσιγάρα, με τη μέση αύξηση ανά πακέτο να διαμορφώνεται στα 50 λεπτά του ευρώ.

Παράλληλα, θα επιβληθεί για πρώτη φορά φόρος και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (10 λεπτά ανά ml υγρού) ενώ επιβάλλεται φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία συν ΦΠΑ 24%. Τέλος, στις 31 Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να πληρωθεί η 5η δόση ΕΝΦΙΑ.

Οσον αφορά τα σχέδια για αλλαγές στα νέα τέλη κυκλοφορίας που επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών, υπάρχουν αρκετά σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στόχος είναι να παραμείνει το ποσό είσπραξης στα 1,1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη φορολογία αλλά να γίνουν πιο δίκαια και αναλογικά ώστε οι πολίτες να μην αναγκάζονται κάθε χρόνο λόγω της υπέρογκης φορολογίας να καταθέτουν πινακίδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος του υπ. Οικονομικών είναι να μειωθούν τα τέλη για οχήματα πάνω από 1.900 κυβικά εκατοστά εφόσον είναι ηλικίας άνω των 15 ετών. Δεν θα είναι όμως το μοναδικό κριτήριο για τον καθορισμό των τελών κυκλοφορίας η ηλικία. Σημαντικά κριτήρια θα είναι οι εκπομπές ρύπων, η εμπορική τους αξία και φυσικά ο κυβισμός.

Οχήματα με υψηλές εκπομπές ρύπων ηλικίας έως 10 ετών αναμένεται να επιβαρυνθούν με υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα. Αντίθετα, για οχήματα με χαμηλότερους ρύπους αναμένεται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες του χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Ολα αυτά μένει να αποτυπωθούν στην τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και για να εφαρμοστεί άμεσα γιατί προς τα παρόν δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.
 
 Σιωμόπουλος Ντίνος
 tovima.gr/
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ