Συρράκο, ο παραδοσιακός οικισμός που αντικρίζει τα Τζουμέρκα


- Πέτρα και φύση σε έναν μοναδικό συνδυασμό 

Ένα από τα ομορφότερα ηπειρώτικα χωριά «ξαπλώνει» σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου. (Φώτο)



Ο λόγος για το Συρράκο με την αναλλοίωτη παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, τα πετρόχτιστα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο που στέκονται απέναντι από τα Τζουμέρκα.

Το όμορφο αυτό χωριό του νομού Ιωαννίνων, που απέχει περίπου 40 λεπτά από την πόλη, έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, είναι ιδιαίτερα γραφικό και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα Ζαγοροχώρια, τα οποία όμως βρίσκονται πολύ βορειότερα.

Από διάφορα οικήματα του χωριού τα οποία είναι μεγάλα και πλούσια μπορεί να καταλάβει κανείς την οικονομική άνθηση που γνώρισε το Συρράκι στο παρελθόν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το παλιό πέτρινο, τριώροφο σχολείο του χωριού.

Επισκεπτόμενος κανείς το Συρράκο αλλά και τους Καλαρρύτες που είναι ένα γειτονικό χωριό, θα απολαύσει την ηρεμία και το μεγαλείο της φύσης σε ένα περιβάλλον πολύ προσεγμένο.

Ο ποταμός Άραχθος είναι πάντα πιστός σύντροφος και οδηγός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γεμίζοντας τον επισκέπτη με μοναδικές εικόνες. Φτάνοντας κανείς στο Συρράκο θα διαπιστώσει ότι η μαγεία της φύσης και η αυθεντική παράδοση πρωταγωνιστούν.

Η επιβλητική χαράδρα, ο ποταμός, τα πετρόχτιστα σπίτια και οι ιδιαίτερα φιλόξενοι κάτοικοι δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για μια φθινοπωρινή απόδραση. Στη διαδρομή ή στις βόλτες στη γύρω περιοχή, θα συναντήσει κανείς τρεχούμενα νερά, πέτρινες βρύσες και γεφυράκια σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του χωριού που το κάνει να διατηρεί το ύφος και την παράδοσή του αναλλοίωτη είναι το γεγονός ότι στον οικισμό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Το χωριό το γνωρίζεις με τα πόδια, αφού αφήνεις το όχημα σου σε ένα σημείο στην Πύλη του. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα σας γοητεύσει αν επισκεφτείτε το Συρράκο. Το πέτρινο φιδίσιο μονοπάτι θα σας οδηγήσει σε αυτή τη ζεστή, από τη φιλοξενία, γωνιά της Ελλάδας.

syrrako1 syrrako2 syrrako3 syrrako4 syrrako6 syrrako7syrrako5

newsbeast.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ