Σέλτσο, εντυπωσιάστηκε με τον αγιογραφικό διάκοσμο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ ΣΤΙΣ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 

Στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και στην Ι.Μονή Σέλτσου ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο της Κοιλάδας του Αχελώου,ένα από τα υψίστης σπουδαιότητας που διαθέτει η περιοχή μας, ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη με την ενεργό συμμετοχή της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας....



... υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου- Αντιπεριφέρειας ΄Αρτας, διοργάνωσαν στις 23 Αυγούστου 2016 Εκδηλώσεις Μνήμης για να τιμήσουν τα 212 χρόνια από την Θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο το 1804.


Τις εκδηλώσεις λάμπρυνε η παρουσία-για πρώτη φορά-της Α.Ε του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου ο όποιος μας έκανε την ύψιστη τιμή να αποδεχθεί σχετική πρόσκληση που του είχαμε απευθύνει με την ένθερμη υποστήριξη του αιτήματός μας αυτού, από τον δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη και τους τρείς βουλευτές του νομού μας.

Στην εκδήλωση κλήθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους: Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Υφυπουργός κ. Ολγα Γεροβασίλη, οι βουλευτές Β Τσίρκας Β. Κόκκαλης Γ. Στύλιος, οι Μητροπολίτες Άρτης Ιγνάτιος και Περιστερίου Χρυσόστομος, Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο Διοικητής της 8ης ΜεραρχίαςΤαξίαρχος Ν.Ανδριόπουλος, το στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης ως Εκπρόσωπος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

Οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλ.Καχριμάνης και Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός ,Οι δήμαρχοι Αρταίων Χρ.Τσιρογιάννης, Ν.Σκουφά Ευστ. Γιαννούλης Αργιθέας Λ.Τσιβόλας ,Σουλίου κ. Σταυρρούλα Μπραίμη,ο Αντιδήμαρχος Αργιθέας Θαν.Καραγιώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΄Αρτας Β.Ψαθάς, ο Αστ. Διευθυντής ΄Αρτας Πάρις Νίκου.ο Δ/τής Πυροσβεστικής ΄Αρτας ο Α.Δ . Κορομηλάς ,ο Διοικητής Ασφαλείας Άρτας Θ.Γούσιας , ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κ. Σκούπρας ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιωαν Κατέρης, η Αντιπρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου Ηπείρου Τζένη-Κοίλια Ταπρατζή.

Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστ. Σίμου, Δ.Βαρέλης, Ντ.Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ.Κουρτέσας, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Χήτας,Νίκος Κουφούλης καλαμπόκης…και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας.

Ο π. βουλευτής ΄Αρτας Χ.Γκόγκας οι π.Δήμαρχοι :Αρταίων Ι. Παπαλέξης, Γ. Καραϊσκάκη Δ. Γαλίκας, Τετραφυλλίας Μιχ. Γκούζιας Αργιθέας Χρ.Καναβός. Η Αντιδήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζ.Βαβέτση, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αρταίων Νικ.Λιόντος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρ. Παπάζογλου.

Ο Διευθυντής Τεχν. Υπηρεσιών Περ. Εν. Άρτας Αρ.Μπακόλας , ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λ.Γκόρος, η Δ/ντρια Αρχαιολογίας ΄Αρτας αρχαιολόγος κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Αναστύλωση της Γέφυρας Κοράκου και Πρόεδρος των Ανθηριωτών, δικηγόρος- λαογράφος Μεν. Παπαδημητρίου ,ο Πολιτευτής των ΑΝΕΛ Αντ. Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Ν.Αρτας, ο Απόγονος των Μποτσαραίων και Πρόεδρος της ΄Ενωσης Σουλιωτών Ελλάδος Δ. Μπότσαρης , η καθηγήτρια –αρθρογράφος Κατερίνα Σχισμένου,o Αντιπρόεδρος της Ομοσπ. Ραδοβιζινών Ν.Μπαλατσός,Πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών και εξωραιστικών συλλόγων, άλλοι προσκεκλημένοι και πλήθος συγχωριανών προσκυνητών.

Τον κ.Πρόεδρο συνόδευαν η Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων κ. Λώρα Μολυβιάτη και η γραμματέας του κ. Τριανταφυλλίδη. Κατά την άφιξη του κ.Προέδρου τιμητικό στρατιωτικό άγημα με επικεφαλής τον Γενικό Επιθεωρητή του Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγο Ιωάννη Ηλιόπουλο απέδωσε τιμές.

Στην είσοδο της Ι.Μονής τον υποδέχτηκαν η Υφυπουργός κ. Ολγα Γεροβασίλη , με τον Μητροπολίτη ΄Αρτας κ. Ιγνάτιο και τον Δήμαρχο Γ. Καραισκάκη κ. Μίγδο. Ακολούθησε Δοξολογία, Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. στο Μνημείο Θυσίας των Σουλιωτών.


Έγινε ανάκρουση του Εθνικού ύμνου, ενώ με μια συμβολική κίνηση πολλαπλής σημασίας, προέβη στη ρίψη στεφάνου στο βάραθρο της Θυσίας στον «Πέτακα» πίσω από τη Μονή. Ηταν η στιγμή της δικαίωσης και της επίσημης αναγνώρισης της Θυσίας τους από την Πολιτεία..

 Στην συνέχεια ο κ.Πρόεδρος έλαβε θέση στο χώρο των επισήμων όπου αναγνώστηκε από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης δημοσιογράφο Σπύρο Καμπιώτη τηλεοπτικό μήνυμα με δήλωση στήριξης της Ελλάδος, του Επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζ.Πιτέλα ειδικά για την εκδήλωση του Σέλτσου η οποία σημειωτέον, καθ όλην τη διάρκεια της, μεταδίδονταν ζωντανά.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Π.Μίγδος ο οποίος το καλωσόρισε και στο μαρτυρικό Σέλτσο ενώ αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Γ.Καραισκάκη.

Κατόπιν τον υψηλό επίσημο προσφώνησε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας κ. Χρήστος Καπερώνης, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στο σημαντικότατο γεγονός για το χωριό μας αλλά και για τον Δήμο γ. Καραϊσκάκη, δηλ. της άφιξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. ‘

Εκανε σύντομη αναφορά για το Ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος του Σέλτσου, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους παρευρισκομένους. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγνώριση αυτής της άγνωστης μέχρι σήμερα Θυσίας των Σουλιωτών, υπογράμμισε την διαχρονική προσπάθεια της Αδελφότητας με τις προηγούμενες διοικήσεις για την ανάδειξη αυτής της ιστορίας και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Στο τέλος της ομιλίας, του επέδωσε Τιμητική Πλακέτα απεικονίζουσα την Ι. Μονή Σέλτσου σε Χαλκογραφία επί ξύλου από φωτογραφία του 1978 του Αρτινού Φωτογράφου κινηματογραφιστή Β. Γκανιάτσα δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Σέλτσο- Τόπος θυσίας».

Ο κ.Πρόεδρος ευχαρίστησε την Αδελφότητα Πηγιωτών για την πρόσκληση και την αναμνηστική πλακέτα. Μετά στο βήμα, οι μαθήτριες του Γενικού Λύκειο ΄Ανω Καλεντίνης, Tσούλου Ελένη και Κλάγκου Μαρίνα έδωσαν μια διαφορετική διάσταση του νοήματος του ιστορικού γεγονότος όπως γίνεται αντιληπτό σήμερα, μέσα από την ματιά των νέων.

 Κατά την τελετή ανακήρυξης του κ. Προέδρου ως επίτιμου δημότη του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη στην Ιστορική έδρα του Δήμου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Κουρτέσας ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα. Ο κ. Δήμαρχος του επέδωσε τον σχετικό πάπυρο και μία παράσταση σε κάδρο της Λένως Μπότσαρη.

Ακολούθησε αντιφώνηση του κ. Προέδρου ο οποίος ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και τόνισε την σημασία αυτής της θυσίας τονίζοντας χαρακτηριστικά «Αφήνω, ως επίτιμος δημότης του δήμου σας, τις αδούλωτες βουνοκορφές των Τζουμέρκων κλείνοντας στην ψυχή μου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα κορυφαίο δίδαγμα:

Το έθνος μας, το έθνος των Ελλήνων ή θα υπερασπισθεί, δίχως ίχνος συμβιβασμού, την ελευθερία ή δεν πρόκειται ν' αρθεί στο επιβαλλόμενο ύψος των περιστάσεων, τόσον ως κληρονόμος της αρχαίας παρακαταθήκης του όσο και ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και ισότιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είσθε βέβαιος ότι το δίδαγμα αυτό θα είναι δείκτης πορείας κατά την επιτέλεση της αποστολής μου».

Εντύπωση έκανε σε όλους η λεπτομερής παράθεση των γεγονότων από μνήμης του που διαδραματίστηκαν στην Μονή Σέλτσου τον Απρίλιο του 1804 ο αλλά και ο μεστός λόγος του αντάξιος του θεσμού που κατέχει αλλά και των πολλών γνώσεων που διαθέτει, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκομένους την παρουσίαση του εκπληκτικού μουσικού δρώμενου από το Μουσικό Σχολείο Άρτας με την ευγενή συμμετοχή της γνωστής καλλιτέχνιδας Ευανθίας Ρεμπούτσικα που μάγεψε τους παρισταμένους, έκλεισε η εκδήλωση στο Σέλτσο.


Η παρουσίασή της εκδήλωσης με άριστο επαγγελματισμό έγινε από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Σπύρο Καμπιώτη. Σημαντική και έντονη συμβολή στην παρουσίαση είχε και ο συμπατριώτης μας Αντώνης Κοσσυβάκης στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο οποίος είχε και την ευθύνη για το στήσιμο όλης της εκδήλωσης για την υποστήριξη της τηλεοπτικής κάλυψης και παρουσίασης.


Aκολούθησε ξενάγηση του κ. Προέδρου από την Δ/ν τρια Αρχαιολογίας ΄Αρτας αρχαιολόγο κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της μονής και των πρόσφατα αναστηλωμένων κελιών από την Περιφέρεια Ηπείρου .

Στο εσωτερικό της μονής του υπεδείχθη από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας η χειρόγραφη θύμηση του αείμνηστου στρατηγού Δημήτρη –Τάκη του Ν.Μπότσαρη σε κομμάτι ξύλου από στασίδι καθώς και ολόσωμη αγιογραφία δίπλα στο ιερό που απεικονίζει τον Άγιο Προκόπιο.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ευχάριστα έκπληκτος και ενθουσιασμένος από αυτά ,αλλά και από την αγιογράφηση του ναού καθώς και για την άριστη κατάσταση του αγιογραφικού διάκοσμου της Μονής χωρίς να έχουν συντηρηθεί ποτέ στα 319 χρόνια ζωής της Μονής.

Ακολούθησε μετάβαση στο κέντρο των Πηγών -της Ιστορική έδρα του δήμου μας- όπου παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κέντρο του Καπερώνη Χρύσανθου στον προαύλιο σκεπαστό χώρο με τέντες και εξοπλισμό που διέθεσε η Αδελφότητα Πηγιωτών στον δήμο για το σκοπό αυτό. Η εξυπηρέτηση των προσκεκλημένων έγινε με Κέτερινγκ .


Πριν από το γεύμα σε ολιγόλεπτη ανάπαυλα του κ. Προέδρου, περιηγήθηκε ως απλός πολίτης ανάμεσα στο πλήθος, σαν ένας από εμάς, στους χώρους του Κοινοτικού Γραφείου και της Κεντρικής Πλατείας Πηγών-Πλατείας Προέδρου Β. Καπερώνη υπό τα χειροκροτήματα και της επευφημίες των συγχωριανών μας και επισκεπτών. Όλοι έμειναν ευχάριστα έκπληκτοι με την απλότητα την εγκαρδιότητα και τη σεμνότητά του.

Ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας ο οποίος είχε την τιμή να τον συνοδεύει μαζί με τον κ. Δήμαρχο, για την Τιμητική Στήλη των 10 Μαχητών Πηγιωτών που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25-11-1942, το μνημείο των Ηρώων Σουλιωτών αλλά και του ανδριάντα του Ιερέα Παπασπύρου Ζαφείρη παρουσία και του μητροπολίτη Περιστερίου κ.Χρυσόστομου τέκνου του Ήρωα Ιερέα.


Μετά το επίσημο γεύμα μια γιαγιά Πηγιώτισα η ηλικιωμένη Καρακώστα Ελένη με μία συγκινητική κίνηση δώρισε στον κ. Πρόεδρο μία μικρή εικόνα την οποία δέχτηκε ευχαρίστως και του ευχήθηκε καλή δύναμη. Ήταν μια ξεχωριστή κίνηση που εντυπωσίασε θετικά τόσο με την απλότητα του Προέδρου όσο και με την αυθόρμητη και θαρρετή στάση της ηλικιωμένης.


Μετά το γεύμα ακολούθησε επίσκεψη του Προέδρου στα απομεινάρια της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου απ’όπου προέβη σε ένθερμη δήλωση προσωπικής στήριξης των προσπαθειών μας για την Αναστήλωση της Γέφυρας ως Ιστορικό χρέος και δίδοντας την υπόσχεση ότι την επόμενη φορά που θα βρεθεί εκεί, θα έχει ξεκινήσει η αναστήλωσή της.

Ευχαριστώντας μας για την θερμή φιλοξενία που του επιφυλάξαμε αναχώρησε κλείνοντας την ιστορική αυτή ημέρα δόξας και τιμής για την Μονή Σέλτσου, τις Πηγές ΄Αρτας και τον δήμο Γ,Καραισκάκη.

Η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας για να γίνει πράξη και να πετύχει η τιμητική επίσκεψη και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χωριό μας επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο αφανές στο μεγαλύτερό του μέρος .

Η συμβολή της στην πρόσκληση και στην συνδιοργάνωση της επίσκεψης ,σχολιάστηκε θετικότατα από όλους συγχωριανούς αλλά και από τους προσκεκλημένους, ενώ αναγνωρίστηκε έντονα και από τον Δήμαρχο του Γ.Καραισκάκη.

Επίσης ο Πρόεδρος της Αδελφότητας έλαβε προσωπικές ευχαριστίες από την υπεύθυνη Εθιμοτυπίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την οργάνωση της επίσκεψης Προέδρου κ. Τριανταφυλλίδη, τον Υπασπιστή του Προέδρου,τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τις υπηρεσίες της Αστυνομικής διεύθυνσης Άρτας, για την πολλαπλή και διαρκή διευκόλυνση και την άμεση την επίλυση των προβλημάτων που ανέκυπταν.

Τόνισαν όλοι την άψογη συνεργασία καθ’όλη την διάρκεια της προετοιμασίας της επίσκεψης του κ. Προέδρου, όσο και της εκεί παρουσίας του.Για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης συνεργαστήκαμε άψογα με τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη την Δημοτική ενότητα Τετραφυλλίας και την Τοπική Κοινότητα Πηγών, καθώς και με τις προαναφερόμενες υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας .

Από πλευράς της Αδελφότητας Πηγιωτών εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες καθώς και την ευγνωμοσύνη μας προς την Α.Ε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υψίστη τιμή που μας επιφύλαξε να επισκεφθεί για πρώτη φορά Ανώτατος Πολιτειακός παράγων το Μαρτυρικό Σέλτσο.

Ευχαριστούμε ολόθερμα όλους τους επισήμους παρευρέθησαν στην εκδήλωση καθώς και αυτούς που μπορεί από αβλεψία να παραλείψαμε και ιδιαίτερα τους τρείς βουλευτές του νομού μας, την Υφυπουργό Ολγα Γεροβασίλη τον Β.Τσίρκα και τον Γ.Στύλιο για την αποφασιστική συμβολή τους στην πρόσκληση και παρουσία του κ.Προέδρου στις εκδηλώσεις.

Ευχαριστούμε επίσης την συνοδεία του Προέδρου,τον επικεφαλής Διευθυντή της Ασφαλειας του Προέδρου Ταξίαρχο Δημήτριο Κρίκα, τον Υποδιευθυντή της Ασφάλειας Προέδρου Αστυν. Διευθυντή κ. Μιχάλη Κιτσάκη την Υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων-εθιμοτυπίας κ.Τριανταφυλλίδη Μαρία, τον Υπασπιστή του Προέδρου Αντιπλοίαρχο Πατσακη Νικόλαο και τους λοιπούς αστυνομικούς συνοδείας για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Τον Αστυν. Διευθυντή Αρτας κ. Πάρη Νίκου, τον Αστυν. Υποδιευθυντή κ. Κορομηλά, τον Διοικητή Ασφαλείας Άρτας κ. Θεόδωρο Γούσια και τον Διοικητή Τμήματος Τροχαίας Άρτας για την λήψη μέτρων Τάξης Ασφάλειας και Τροχαίας στην διευκόλυνση των επισήμων και προσκυνητών προς και από την Ι.Μονή χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα η να διατυπωθεί κανένα παράπονο.

Επίσης τον Διοικητή του Πυροσβεστικού σώματος ΄Αρτας Αθανάσιο Μικρούλη για την συνδρομή του στην εκδήλωση σε θέματα αρμοδιότητάς του.

Τον δημοσιογράφο Σπύρο Καμπιώτη για την άψογη παρουσίαση της εκδήλωσης καθώς και τα μέλη -τεχνικούς και δημοσιογράφους των τηλεοπτικών συνεργείων IONIAN TV, ΑΧΕΛΩΟΣ TV, IOANINA TV και για την απ’ευθείας ζωντανή μετάδοση της εκδήλωση από τα Εθνικά, Περιφερειακά και Τοπικά Μ.Μ.Ε. Όλοι εργάστηκαν χωρίς καμία επιβάρυνση στα έξοδα της εκδήλωσης και του δήμου. Ξεχωριστά ευχαριστούμε τo ART TV της Άρτας, τoν οποίo κάλυψε και καλύπτει όλα τα χρόνια συνεχώς τις εκδηλώσεις του Σέλτσου.

 Την καλλιτέχνιδα Ευανθία Ρεμπούτσικα για την αφιλοκερδή παρουσία της στην εκδήλωση καθώς και τους μαθητές και τη δασκάλα του Μουσικού Σχολείου Άρτας που την συνόδευαν.

Τις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου ΄Ανω Καλεντίνης Tσούλου Ελένη και Κλάγκου Μαρίνα μαζί με την καθηγήτριά τους Κων/να Κλάγκου για την παρουσίασή τους.

Την έφορο υπηρεσιών Πολιτισμού Περιφέρειας ΄Αρτας κ. Παπαδοπούλου για την ξενάγηση του κ. Πρόεδρου τόσο στη Μονή Σέλτσου όσο και στη Γέφυρα Κοράκου . Τον Σύλλογο γυναικών Λένω Μπότσαρη για την προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών στους προσκεκλημένους και προσκυνητές κατά την αναχώρησή τους από τις Πηγές.

Την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή ενότητα Άρτας για τις χορηγίες τους προς το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη για κάλυψη αυξημένων αναγκών της εκδήλωσης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και πρόσβασης της Μονής καθώς και την διάθεση μέσων καθαρισμού και αποψίλωσης των δρόμων από και προς τη Γέφυρα Κοράκου από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Άρτας.

Τον Δήμαρχο Γ Καραϊσκάκη , κ. Περικλή Μίγδο,τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε Τετραφυλίας Νίκο Κουφούλη τον Δημοτικό Σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ηλία Δήμο και την υπεύθυνη εθιμοτυπίας του δήμου Σοφία Ψυλλιά, για την άριστη συνεργασία πού είχαμε στην διοργάνωσή της .

Τον Ιερέα της Μονής Σέλτσου Παπαγιώργη Φώτο για αμέριστη βοήθειά του στο έργο μας. Τον Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Απόστολο Μπάκα ο οποίος εξ υπαρχής από της προσκλήσεως επιδοθείσης στον κ.Πρόεδρο , μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχή συμμετοχή της Αδελφότητας στις εκδηλώσεις.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας Δήμητρα Βελαέτη ,Φωτεινή Φώτου Γιάννη Φώτο και τα μέλη της Αδελφότητας Χρήστο Μπαλά Ευάγγελο Πριόβολο τον μαθητή Φώτη Κατσαντώνη παραστάτη του Λάβαρου της Αδελφότητας, τον Κυριακόπουλο Αλέξανδρο, τους συγχωριανούς μας Γιάννη Μπαλάσκα ,Θανάση Τσικρίκα και το τεχνικό Συνεργείο του Ευάγγελου Κασσαή για την μεγάλη βοήθεια τους σε εθελοντικές δράσεις της Αδελφότητας σε σχέση με την εκδήλωση.

Για την εκδήλωση Αδελφότητα τύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια της ιστορίας του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στο Σέλτσο τα οποία διένειμε στους επισήμους και προσκυνητές, Επίσης διέθεσε στον δήμο όλον τον εξοπλισμό (Τεντοπανα –σιδεροσωλήνες) για την κάλυψη του χώρου του επίσημου γεύματος.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα θερμά τον Συμπατριώτη μας και συνδημότη μας εκ Μεγαλόχαρης ΄Αρτας , Αντώνη Κοσσυβάκη στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ,τον αφανή αρχιτέκτονα της όλης εκδήλωσης, ο οποίος χωρίς καμία ανταμοιβή με προσωπικό μόχθο μηνών και εις βάρος των προσωπικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, ανέλαβε μετά από παράκλησή μας και την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη το στήσιμο όλης της εκδήλωσης από την δωρεάν τηλεοπτική κάλυψη, πρόσκληση δημοσιογράφων και τεχνικών, μέχρι την πρόσκληση εκ μέρους του της Ευθυμίας Ρεμπούτσικα και των παιδιών του Μουσικού Σχολείου Άρτας .

Ένας αθόρυβος άνθρωπος λάτρης του τόπου μας, της Κοιλάδας του Αχελώου μας , που αν και είναι στις Βρυξέλλες ο νους του και η καρδιά του είναι εδώ Στην Κοιλάδα του Αχελώου..

Πλήθος Ευρωπαίων αξιωματούχων κα ευρωβουλευτών με την προσωπική του παρέμβαση μας επισκέφθηκαν και προέβησαν σε δηλώσεις στήριξης για την υπόθεση της αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου αλλά και την ανάδειξη της Ιστορικής Μονής Σέλτσου και των άλλων σπουδαίων μνημείων και της φυσικής ομορφιάς της Κοιλάδας του Αχελώου. Πάντα είναι δίπλα μας και πάντα συντρέχει κάθε ενέργειά μας.

Τέλος, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ι.Μονή Σέλτσου Τόπο του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών το 1804 και στην Γέφυρα Κοράκου και η ανακήρυξή του εκεί ως επίτιμου δημότη του δήμου μαζί με τον ορισμό των Πηγών ως Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη το 2010, αποτελούν την κορύφωση της προσφοράς της Αδελφότητας στο χωριό μας και τους απανταχού Πηγιώτες αλλά και στον δήμο Γ. Καραϊσκάκη.

Απομένει πλέον η Ημέρα αυτή της 23ης Αυγούστου να ορισθεί ως η επίσημη εορτή του Δήμου Γ.Καραισκάκη με Π.Δ που θα έχει την τύχη να φέρει την υπογραφή του ιδίου του Προέδρου που τον επισκέφτηκε πρώτος και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του.

Η Αδελφότητα Πηγιωτών απέδειξε ότι για το καλό του τόπου μας είναι ικανή να υπερβεί οποιοδήποτε εμπόδιο και να «μοχθήσει» προκειμένου να ευωδοθεί μια προσπάθεια παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από την συγκυρία της επικρατούσας κατάστασης και τους πενιχρούς πόρους. Εχουμε αποδείξει ότι αυτοί δεν και απαραίτητοι όταν αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε, κάτι φαινομενικά δύσκολο, το διεκδικούμε με ομαδικότητα σύμπνοια και αποτελεσματικότητα.

Τα θετικά οφέλη της πρόσκλησης και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Σέλτσο προστίθενται στην προσφορά παρελθόντων διοικήσεων που αταλάντευτα πάλευαν πάντα για την ανάδειξη της ιστορίας μας, αλλά και δικαίωση των προσπαθειών μας. Τύχη ήταν αυτό να γίνει επί των ημερών της σημερινής διοίκησης. Με την επίσκεψη αυτή το Σέλτσο, οι Πηγές και ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη άλλαξαν πλέον σελίδα.

Οι δια στόματος του Προέδρου Δημοκρατίας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ», Οι Μάρτυρες τηε θυσίας, έπαψαν πλέον με τον ποιο επίσημο τρόπο να είναι οι «Αγνοούμενοι της Ιστορίας».

Το Σέλτσο πήρε επιτέλους τη θέση που του αξίζει στην ιστορία των αγώνων του Έθνους μας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία. Αυτή η ικανοποίηση είναι και η μοναδική μας ανταμοιβή. Τα προστιθέμενα οφέλη τα αφήνουμε στους υπόλοιπους να τα εκμεταλλευτούν όπως νομίζουν καλύτερα, για το καλό του τόπου μας…..

 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Διαβάστε επίσης

Μίγδος:Πολιορκείτε ο Δήμος μας ως ένα σύγχρονο Σέλτσο

 

Το κείμενο ανακήρυξης του ΠτΔ σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη 

 

"Το Σέλτσο μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης"

 

Σέλτσο: Ο ΠτΔ τίμησε τα 212 χρόνια της αυτοθυσίας των Σουλιωτών 

 

Η γέφυρα Κοράκου είναι σύμβολο ενότητας και συνέχειας

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης